You are currently viewing Enroush, un brand creat de o femeie pentru nevoia esențială a femeilor

Enroush, un brand creat de o femeie pentru nevoia esențială a femeilor

În luna dedicată feminității și femeilor, avem pentru voi un interviu-surpriză cu fondatoarea brandului Enroush, Carmen Lumină. Enroush este primul brand românesc ce oferă absorbante și tampoane din bumbac 100% organic și alte produse de igienă feminină, fiind în același timp un promotor al feminității.

În discuția de mai jos, atingem subiecte mai mult sau mai puțin tabu, cum ar fi îngrijirea feminină din perioada menstruației, feminitatea, sănătatea și igiena feminină. Discutăm fără perdele despre ce înseamnă să fii femeie în zilele noastre, dar și despre îngrijirea personală.

Bună, Carmen. Poți să ne spui câte ceva despre tine? Care este parcursul tău profesional și personal, pe scurt, și de ce ai fondat brandul Enroush?

Este o bucurie să împărtășesc cu voi povestea mea și vă mulțumesc pentru această ocazie! Este cu adevărat un privilegiu să vă fiu alături prin acest interviu! Numele meu este Carmen Lumina Scalisi, și sunt fondatoarea ENROUSH – primul brand românesc ce oferă absorbante și tampoane din bumbac 100% organic, dar nu numai!

Despre mine, lucrurile sunt destul de simple: sunt o persoană cu picioarele pe pământ, plină de ambiție și dedicată cu tot sufletul misiunii pe care o urmez cu ENROUSH. În ceea ce privește cariera mea, drumul meu a început încă din timpul facultății, când am început să explorez diverse domenii din sfera marketingului, atât în companii locale, cât și în companii internaționale. Apoi, viața m-a condus către deschiderea propriei mele agenții de marketing, o experiență care m-a ajutat să cresc și să învăț multe lucruri esențiale pentru călătoria mea ca antreprenor și fondator de brand.

ENROUSH a fost o evoluție naturală a viziunii mele, a luat naștere din convingerea profundă că femeile merită să aibă acces la produse de igienă menstruală de cea mai înaltă calitate, care să pună în prim-plan atât sănătatea lor, cât și respectul față de mediu. Am început să construiesc acest brand pentru a aduce mai multă transparență și responsabilitate într-un sector în care acest lucru era în mod clar necesar.

Pentru mine, ENROUSH nu este doar un brand, ci o misiune. Am luptat și am muncit alături de echipa mea timp de aproape doi ani pentru a aduce acest vis la viață. Am investit 14-15 ore de muncă zilnică, dar fiecare efort a meritat din plin atunci când am lansat brandul pe piața din România. Reacția pozitivă și deschiderea cu care femeile au primit produsele noastre au fost cu adevărat copleșitoare și motivante.

În fiecare zi, ne dorim să schimbăm modul în care este percepută menstruația, să transformăm un subiect tabu într-unul deschis și pozitiv. Și credem că suntem pe drumul cel bun, cu fiecare feedback pe care îl primim și cu fiecare femeie pe care o ajutăm să-și găsească confortul și încrederea în produsele noastre.

Ce îți place la a fi femeie, în fiecare zi?

A fi femeie este o experiență unică, bogată și plină de provocări. Nu este întotdeauna ușor, dar este o aventură fascinantă care merită trăită din plin.

Ceea ce apreciez cel mai mult la a fi femeie este complexitatea noastră. Suntem o combinație armonioasă de delicatețe și putere, de emoție și rațiune, de compasiune și determinare. Ne adaptăm și evoluăm continuu, descoperind noi fațete ale personalității noastre.

Feminitatea ne înzestrează cu o forță interioară uimitoare. Ne permite să depășim obstacolele, să ne urmăm visurile și să luptăm pentru ceea ce credem. Nu renunțăm niciodată, ci ne ridicăm după fiecare cădere, mai puternice și mai încrezătoare.

Deși uneori ne confruntăm cu inegalități și prejudecăți, nu ne pierdem speranța. Suntem ființe optimiste și perseverente, care credem în schimbare și în progres. Împreună, construim o lume mai bună pentru noi și pentru generațiile viitoare.

A fi femeie este un dar, o onoare și o responsabilitate. Este o șansă de a experimenta viața în toată splendoarea și complexitatea ei.

Ce înseamnă feminitatea, din perspectiva ta?

Pentru mine, feminitatea înseamnă mult mai mult decât un simplu cuvânt sau o etichetă. Este o călătorie interioară, o poveste personală ce definește cine sunt și cum văd eu lumea, un amestec de delicatețe și putere, de grație și curaj.

Este despre acele momente de conectare profundă cu mine însămi și cu cei din jur. Este despre a-mi asculta intuiția și a mă încrede în vocea mea interioară, indiferent de zgomotul și agitația externă.

Feminitatea mă învață să fiu empatică și înțelegătoare, să mă aplec asupra celorlalți cu iubire și compasiune. Este acea capacitate de a mă conecta la emoțiile altora și de a le oferi sprijinul și înțelegerea de care au nevoie în momentele dificile.

Îmi place să cred că feminitatea este și despre a-mi asuma puterea interioară și a merge pe drumul meu cu încredere și hotărâre. Este despre a-mi urma pasiunile și visele, indiferent de obstacolele care îmi stau în cale. Este despre a fi autentică în tot ceea ce fac și a mă exprima cu sinceritate și autenticitate.

Pentru mine, feminitatea nu este doar o trăsătură, ci o experiență profundă și complexă pe care o îmbrățișez cu bucurie în fiecare zi. Este ceea ce mă face să mă simt vie și conectată la lumea din jurul meu, și îmi amintește mereu că frumusețea și puterea mea interioară sunt cele care mă definesc cu adevărat.

Cum este feminitatea înțeleasă în societatea modernă și în România, din perspectiva ta?

Feminitatea de astăzi nu se mai încadrează în tiparele rigide de odinioară. A evoluat, s-a transformat, devenind o celebrare a unicității și a exprimării individuale. Fiecare femeie își definește acum feminitatea în felul ei, explorând o paletă largă de culori și trăsături.

Nu mai suntem limitate la rolurile tradiționale. Feminitatea modernă înseamnă libertatea de a alege. Vrem să fim mame devotate, lideri inspirați, artiste talentate, antreprenoare de succes, sau pur și simplu femei independente și fericite.

Feminitatea nu se rezumă la delicatețe sau fragilitate. Ea este și despre forță interioară, perseverență și curaj. Femeile de astăzi luptă pentru visurile lor, depășesc obstacole și inspiră prin puterea exemplului.

Nu există o singură modalitate corectă de a fi femeie. Feminitatea este o călătorie personală, o descoperire continuă a propriei identități. Fiecare pas ne ajută să ne definim mai bine, să ne acceptăm și să ne iubim pentru ceea ce suntem.

Feminitatea modernă este un caleidoscop fascinant, o combinație armonioasă de diversitate, autenticitate și putere. Astăzi, femeile din România își exprimă feminitatea în moduri unice și inspiraționale, demonstrând că frumusețea reală stă în complexitatea și individualitatea fiecăreia dintre noi.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă femeile în ceea ce privește exprimarea propriei lor feminități?

În fiecare zi, femeile se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește exprimarea propriei lor feminități. Uneori, drumul către autenticitate și împlinire poate părea presărat cu obstacole greu de depășit. Fie că este vorba despre presiunea de a se conforma unor stereotipuri sau așteptări sociale sau despre lupta constantă împotriva criticilor și a judecăților externe, aceste provocări pot aduce o mare greutate pe umerii fiecărei femei.

Însă, în mijlocul acestor lupte, există și o rază de speranță și putere. Fiecare pas pe care o femeie îl face către autenticitate și acceptare de sine este un act de curaj și reziliență. Este despre găsirea echilibrului între a fi vulnerabil și a fi puternică, între a fi sensibilă și a fi încrezătoare.

În spatele fiecărei femei există o poveste unică, o luptă și o victorie. Este important să ne amintim că nu suntem singure în aceste provocări și că putem găsi sprijin și încurajare în cei dragi.

Care este modelul tău de feminitate și de ce te inspiră?

Pentru mine, feminitatea este o călătorie unică și personală, iar modelul meu este mai degrabă un mix al experiențelor și calităților pe care le întâlnesc în viața mea. Nu m-am ghidat niciodată după un singur model pentru a-mi defini propria feminitate. Prefer să privesc fiecare femeie ca pe o sursă de inspirație și să îmi construiesc propria mea versiune a feminității, reflectând frumusețea și diversitatea lumii din jurul meu. Fiecare femeie, fie că este puternică, sensibilă, vulnerabilă sau plină de curaj, are ceva special de oferit și de învățat.

Cu toate acestea, dacă ar fi să aleg o femeie ”celebră” care să îmi fi inspirat mereu acțiunile, aceea ar fi Ruth Bader Ginsburg. Admir curajul, devotamentul și perseverența ei în lupta pentru drepturile femeilor și pentru justiție. Contribuțiile ei remarcabile la promovarea egalității de gen și la protejarea drepturilor omului au avut un impact profund în societate și mă inspiră să urmez propriile convingeri și să lupt pentru ceea ce cred.

Ce poate face o femeie pentru a-și exprima și folosi în mod pozitiv feminitatea, în fiecare zi?

Pentru a ne exprima și a ne valorifica feminitatea în fiecare zi, e crucial să ne cultivăm, în primul rând, încrederea în noi. Când ne simțim în armonie cu propria persoană, emanăm acea siguranță și frumusețe care se reflectă în toate aspectele vieții noastre. Apoi, nu putem ignora puterea empatiei și a iubirii față de cei din jurul nostru. Gesturile mici de bunătate, cum ar fi o îmbrățișare caldă sau un cuvânt blând, pot face minuni atât pentru cel care le primește, dar mai ales pentru noi, cei care le oferim. În plus, sănătatea noastră, atât fizică, cât și mentală, joacă un rol esențial în exprimarea feminității noastre. Acordându-ne timp pentru a ne îngriji și a ne asculta nevoile, ne îmbunătățim starea de bine și ne simțim mai încrezătoare în propria noastră piele. Și nu în ultimul rând, să nu uităm să ne hrănim sufletul și creativitatea, căutând mereu activități și hobby-uri care să ne aducă bucurie și împlinire în fiecare zi. Pentru că atunci când suntem conectate cu pasiunile noastre, ne simțim cu adevărat autentice.

Există subiecte destul de tabu în viețile femeilor. Cum ai încuraja femeile să discute mai deschis despre acestea și de ce crezi că ar fi util?

Mereu m-am întrebat de ce suntem atât de reticenți să discutăm despre tabuuri mai ales că acestea nu sunt altceva decât obiceiuri sociale și religioase create pe baza standardelor morale. Cel mai adesea nu suntem conștienți de existența lor căci sunt adânc înrădăcinate în cultura și societatea noastră și, prin urmare, în mintea și subconștientul nostru. 

Cu siguranță ca femei toate am întâmpinat cel puțin unul dintre ele până acum: menstruația, sexualitatea, sănătatea și drepturile reproductive, corpul și imaginea corporală, menopauza șamd, , dar totuși nu îndrăznim să aducem aceste subiecte în discuție. Și asta pentru că suntem profund tributare mediului și societății în care creștem și care, din păcate, încă mai întreține aceste taburi legate de ”sexul slab” din rațiuni de control și manipulare. 

Lumea din jurul nostru se schimbă însă, femeile sunt din ce în ce mai conștiente de propriul corp dar încă mai este loc de evoluție și educație. Încurajez femeile să înceapă prin lucruri simple, ca de exemplu a spune menstruației pe nume. Haide să uităm de ”sunt pe stop” sau ”mi-a venit”. Te-ai gândit vreodată că astfel de eufemisme păstrează caracterul de tabu al menstruației? Nu este rușinos să ai curiozități legate de propriul corp și nu este rușinos să vrei să fii informată și să faci alegeri care să-ți pună sănătatea fizică și mentală pe primul loc. 

Da, ar putea fi dificil să vorbim despre lucruri precum avortul sau menstruația, dar ce câștigăm cu adevărat ținându-le sub masă? Se crează dezinformarea iar lipsa educării asupra unor topicuri atât de importante este profund dăunătoare creșterii noastre ca indivizi.

Un lucru este sigur, nu putem scăpa de toate tabuurile, dar cred că putem crea o nouă generație, un nou mediu în care să abordăm fiecare situație și să privim fiecare tabu cu o mentalitate deschisă și accesibilă.

De ce este important să folosim materiale naturale în igiena intimă? Cum ne ajută acest lucru sănătatea?

Este esențial să folosim materiale naturale în igiena intimă pentru că ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră într-un mod delicat și sigur. În timp ce ne educăm și alegem produse naturale în alte aspecte ale vieții noastre, cum ar fi cremele de față sau alimentele organice, este important să nu uităm de îngrijirea zonei intime și în perioada menstruala.

Am observat că adesea ne axăm pe alegeri naturale în multe aspecte ale vieții noastre, dar zona intimă este deseori neglijată. De ce? Este crucial să ne amintim că această zonă este la fel de importantă și merită să fie tratată cu aceeași atenție și delicatețe. Peretii vaginali sunt extrem de absorbanti, iar ceea ce intra în contact cu ei este direct absorbit în sângele nostru.

De ce să nu aplicăm aceeași grijă și atenție în îngrijirea zonei intime? Este important să ne simțim bine în pielea noastră și să avem grijă de sănătatea noastră. În această eră de self-love și self-care, trebuie să ne amintim că zona intimă a femeii este un spațiu sacru care merită respectat, îngrijit și tratat cu blândețe.

Optând pentru produse naturale în igiena intimă, facem un gest simplu, dar profund de respect față de noi înșine. Este o modalitate de a ne arăta iubirea și grija pentru corpul nostru, asigurându-ne că nu expunem zona intimă la substanțe sintetice, chimicale și alte ingrediente toxice care ar putea să dăuneze sănătății noastre pe termen lung.

Ce părere ai despre îngrijirea femeilor la menstruație? Cum aleg acestea produsele pe care să le folosească și cum sunt privite absorbantele organice?

Este o întrebare foarte pertinentă. Din păcate în alegerea produselor de îngrijire menstruală încă primează factorul preț urmat imediat de accesibilitate. Dar acest lucru trebuie privit cu indulgență. Piața a fost și încă este dominată de produsele convenționale, care sunt disponibile practic pretutindeni. Așa că, probabil din grabă, din confortabilitate, există tendința de a lua primul produs pe care îl găsești pe raft. Nu te uiți la ingrediente, nu te gândești poate cât de incomode sunt, complicatiile pe care le aduc, pentru că așa te-ai obișnuit. 

Pentru prea mulți ani femeile nu avut ”de unde sau din ce alege”, ca să nu mai amintesc de lipsa accesului la informații sau educație reproductivă necesare pentru a ști ce este OK sau nu pentru corpul lor. 

De aceea cu ENROUSH am intrat pe piață tocmai cu misiunea de a răspunde unei nevoi pe care multe femei o au, dar de care, uneori, nici măcar nu sunt conștiente. Nevoia de confort, siguranță și ingrediente curate în contact cu zona intimă, lună de lună, în timpul menstruației. Am fost întâmpinați de către femeile din România cu brațele deschise, și asta mi-a umplut sufletul de bucurie. Să văd că există deschidere, să văd că femeile sunt interesate să acorde mai multă atenție zonei intime, mi-a adus foarte multă satisfacție.

Ceea ce am creat noi nu este un absorbant ieftin obișnuit. Asta e sigur. Dar dacă ne-am fi mulțumit cu ceva standard, nu am fi ENROUSH. Nu am oferi 100% bumbac organic și fibre naturale. Nu am avea produse hipoalergenice, aprobate de dermatologi și ginecologi. Nu am fi fără chimicale, plastic și toate celelalte substanțe toxice. Nu am fi nimic mai puțin decât extraordinari.

De ce ai ales să dezvolți brandul Enroush și care sunt valorile sale?

Totul a început când am început să arunc o privire în piață și să mă uit la tendințe în alte țări, precum SUA și Australia. Astfel am dat peste un subiect extrem de sensibil: lipsa produselor de igienă intimă de înaltă calitate și lipsa transparenței pe piață. Ei bine, produsele convenționale existente pot fi pline de materiale sintetice și ingrediente toxice… și totuși, nimeni nu pare să vorbească despre asta! Te-ai gândi că acest lucru ar fi prioritatea numărul unu, dar, din păcate, a fost un subiect subestimat.

Așa că în acel moment am știut: TREBUIA SĂ ADUC O SCHIMBARE într-un sector în care, din nefericire, nu exista inovație de atât de mult timp. Am simțit că trebuie să îmi pun toată pasiunea, energia și timpul  într-un proiect care să aducă femeilor alternative mai sănătoase, mai prietenoase cu corpul lor. Știam că acest lucru va fi posibil doar oferind produse menstruale care sunt 100% curate, realizate din bumbac organic certificat și fără niciun ingredient dăunător sau toxic. Și am reușit! În 2020 am făcut o lansare de succes în țări precum Germania, Elveția și Austria, iar în 2021 în România.

Am început ENROUSH din dorința de a susține femeile și de a le educa pentru a avea o relație mai sănătoasă cu menstruația lor. Suntem aici ACUM pentru a ridica standardele îngrijirii menstruale, pentru a reinventa acest sector cu produse în care toate femeile pot avea încredere. În același timp, este un sentiment minunat să știm că, în timp ce milităm pentru sănătatea femeilor, avem și un impact pozitiv asupra mediului, deoarece tampoanele noastre sunt 100% biodegradabile. Așadar, simțim că putem inspira și un mod conștient și sustenabil de viață.

Social vorbind, așa cum vei putea vedea pe rețelele de socializare și prin modul în care comunicăm, am construit o comunitate frumoasă, care devine tot mai mare în fiecare zi, în care încercăm să destigmatizăm menstruația, să spargem tabuurile, să educăm și să putem discuta despre toate aceste subiecte despre care, din nefericire, nimeni nu vorbește!De asemenea, întotdeauna mi-am dorit sa am un business care să-mi permită să dau înapoi măcar o mică parte din tot ce-mi oferă universul. Este o vorbă veche care spune ”dăruind vei dobândi”. Și sunt profund recunoscătoare căci prin ENROUSH ne-am permis să ajutăm la construirea unei școli în Zimbabwe, care în sfârșit se finalizează acum, și suntem atât de fericite și copleșite de această realizare.

Ce are brandul Enroush special față de brandurile concurente?

ENROUSH este mult mai mult decât un simplu brand în lumea igienei intime. Este o misiune, o viziune, o poveste sinceră despre îngrijirea sigură și cu respect pentru femei. Pentru noi, ENROUSH nu este doar un business – este o comunitate, o familie. Ne-am format în jurul ideii că femeile merită să se simtă bine, să fie în siguranță și să aibă acces la produse de calitate, create de femei, pentru femei. Căci cine ar putea înțelege mai bine nevoile femeilor decât alte femei care au trecut prin aceleași experiențe?

Clientele noștri nu sunt doar consumatori – ele ne devin prietene, pentru că suntem mereu alături de ele, oferindu-le suport și îndrumare prin orice mijloace de comunicare disponibile, oricând au nevoie. În final, ne dorim ca ENROUSH să fie perceput nu doar ca un brand, ci ca un companion de încredere pe tot parcursul vieții unei femei.

Dar ceea ce ne diferențiază cu adevărat sunt produsele noastre. Fabricate în fabrici din Germania, Belgia, Franța și Italia, cu cele mai înalte standarde de calitate și siguranță, fiecare produs ENROUSH este creat cu grijă și dedicare. Avem certificări ISO 9001, BRC și, cel mai important, certificarea GOTS (Standardul Global al Textilelor Organice), garantând puritatea și etica în întreaga noastră linie de producție. Toate produsele ENROUSH sunt hipoalergenice, testate și aprobate ginecologic și dermatologic, pentru a ne asigura că oferim ceea ce e mai bun pentru sănătatea și confortul femeilor.

Dar ENROUSH nu se rezumă doar la produse – este și despre impactul nostru asupra mediului. Bumbacul organic pe care-l folosim este crescut natural, fără a fi modificat genetic sau expus la pesticide toxice. Alegând ENROUSH, contribuim la sustenabilitate și protejăm mediul înconjurător împotriva impactului negativ.

Cum susține Enroush ideea de feminitate?

Pentru ENROUSH, feminitatea este o călătorie personală și intimă, iar noi suntem aici pentru a fi alături de fiecare femeie în această parcurs. Ne-am dedicat energia să promovăm o viziune pozitivă și sănătoasă asupra feminității, în care fiecare femeie se simte încrezătoare, puternică și frumoasă în pielea ei.

Prin intermediul produselor noastre, ne străduim să oferim mai mult decât o simplă soluție pentru igiena intimă. Ne dorim să creăm un moment special de conexiune cu sine, în care fiecare femeie să se simtă iubită, răsfățată și respectată. De aceea, fiecare produs ENROUSH este creat cu atenție și dedicare, utilizând ingrediente de înaltă calitate și materiale naturale, pentru a asigura confortul și siguranța în fiecare zi a ciclului menstrual.

În plus, comunitatea noastră este locul în care feminitatea prinde viață într-un mod autentic și prietenos. Aici, femeile se pot conecta, împărtăși experiențe și sprijini reciproc în călătoria lor către o stare de bine și împlinire. Suntem mai mult decât un simplu brand – suntem o familie, o echipă care își propune să inspire și să susțină femeile în fiecare aspect al vieții lor.

În final, pentru ENROUSH, feminitatea este despre acceptare, iubire de sine și recunoașterea frumuseții unice a fiecărei femei. Ne dorim ca fiecare femeie să se simtă puternică, specială și împlinită în pielea ei, iar noi suntem aici să le susținem și să le încurajăm în această călătorie minunată către autenticitate și fericire.

Ce sfaturi ai da unei femei care încearcă să își îndeplinească cu succes toate rolurile și se simte copleșită?

În primul rând, trebuie să ne dăm seama că nu trebuie să fim perfecte și că este absolut normal să ne simțim copleșite uneori. Când mă gândesc la toate rolurile pe care le îndeplinim – de la fiice, mame, partenere, până la femei de cariera și prietene – pare că avem întreaga lume pe umerii noștri, nu-i așa? Dar adevărul este că nu trebuie să le acoperim pe toate simultan!

Un lucru esențial pe care îl sfătuiesc pe femei să îl facă este să își stabilească prioritățile și să își dea voie să spună „nu” atunci când simt că nu pot face față tuturor solicitărilor. Nu trebuie să ne simțim vinovate pentru că ne cunoaștem limitele și ne asumăm faptul că nu putem face totul de una singura.

Și, chiar dacă uneori poate fi greu, nu ar trebui să ezităm să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Prietenii, familia sau colegii noștri pot fi surse de sprijin și ne pot oferi suportul necesar în momentele dificile. Nu trebuie să ne simțim singure în această călătorie!

Iar când vine vorba de grijă față de noi înșine, nu trebuie să uităm să ne oferim puțină dragoste și atenție. Fie că este vorba de o scurtă plimbare în natură, de o ședință de yoga sau pur și simplu de a ne bucura de o carte preferată, aceste momente de conectare cu noi înșine sunt esențiale pentru a ne încărca bateriile și a ne regăsi echilibrul interior.

Așadar, să nu uităm niciodată că suntem mai puternice decât credem și că avem resursele necesare pentru a naviga cu grație prin aceste momente. Să fim blânde cu noi și să ne reamintim mereu că merităm să fim fericite și împlinite în fiecare rol pe care îl îndeplinim în viață. Să ne îndreptăm cu încredere către fericire și echilibru! 💖

Lasă un răspuns