You are currently viewing Tu cum alegi produsele cosmetice pentru pielea și tenul tău?

Tu cum alegi produsele cosmetice pentru pielea și tenul tău?

Laura Busuioc, cosmetolog cu o experiență de peste 20 de ani de activitate în cosmetică, dermato – cosmetică, training, psihologie, terapii alternative, consiliere hormonala, terapie prin artă, a conectat din toate aceste formări profesionale, cunoștințe ce au dezvoltat, propriu concept de frumusețe și sănătate a pielii „Frumusete 3D, adica frumusete tridimensionala: corp – minte – suflet.”

Importanța verificării ingredientelor

Nu contează doar denumirea ingredientelor, ci și sursa lor. Pentru că inclusiv sursa putea fi generatoare de alergii, iar ea nu apare niciodată în nume. Practic, un ingredient cu numele X din cremă sau orice alt produs cosmetic poate să provoace reacția alergică, chiar dacă același ingredient X dintr-un alt produs ar fi fost inofensiv.
Posibil ca ingredientul A și nici ingredientul B, să nu producă o reacție alergică însă la combinația dintre A și B, să se declanșeze!
Dacă vrei să știi, este bine să citești cu atenție lista de ingrediente de pe fiecare produs care intră în contact cu pielea ta.
Această listă se numește INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) și trebuie să apară obligatoriu pe ambalajul fiecărui produs, indiferent de țara în care este fabricat sau cea din care îl cumperi.
În INCI sunt enumerate toate substanțele pe care le conține produsul respectiv, în ordine descrescătoare (denumirile substanțelor sintetice sunt de obicei în limba engleză, iar cele ale extractelor de plante în limba latină).
Mai exact, substanța cu cea mai mare concentrație apare prima în INCI, iar cea prezentă în cea mai mică concentrație este ultima.
Un exemplu este eticheta produselor Techir unde veți găsi ingredientele folosite trecute în INCI dar și denumirea lor în limba română trecută în paranteză.

Ingrediente

1. Parabenii (metil -, izobutil -, propil – etc.) sunt derivaţi din petrol şi sunt folosiţi pentru rolul lor de a conserva produsul o perioadă îndelungată şi de a împiedica dezvoltarea de bacterii sau mucegaiuri în interiorul produselor. Se găsesc în produse pentru machiaj (ruj, fond de ten, pudră, farduri, rimel), în creme de față, de mâini și de corp, în şampoane şi balsamuri, geluri de duş, vopseluri pentru păr, antiperspirante. Acţionează asemănător estrogenului şi afectează sistemul endocrin, atât al femeilor, cât şi al bărbaţilor. Urme de parabeni au fost găsite în țesutul tumoral mamar.

2. Petrolatum (vaselina) este o hidrocarbură derivată din petrol, folosită în industria cosmetică pentru capacitatea de a proteja pielea şi de a forma o barieră protectoare împotriva razelor UV şi a factorilor de mediu. De asemenea, este un bun emolient şi hidratant. Este folosit în obţinerea şampoanelor, balsamurilor pentru păr, gelurilor de duş, produselor de curăţare şi îngrijire a pielii, produselor pentru machiaj, rujurilor şi balsamurilor de buze, spumelor de ras şi produselor de bronzare. Întrucât este un produs de provenienţă petrolieră, este foarte probabil să fie contaminat cu hidrocarburi. Folosirea produsului contaminat poate provoca iritaţii ale pielii, alergii şi chiar cancer. Uniunea Europeană permite folosirea de petrolatum în produsele cosmetice convenționale numai dacă se cunoaşte istoricul rafinării produsului şi dacă se poate dovedi că nu are efect cancerigen.

3. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este un agent de emulsifiere, curăţare şi spumare, prezent în multe dintre produsele convenționale de igienă a corpului. Se poate găsi în compoziția şampoanelor, spumantelor de baie, gelurilor de duş, spumelor de ras, pastelor de dinţi şi săpunurilor. Poate provoca alergii, iritaţii ale pielii şi ochilor, poate afecta ficatul şi tractul respirator. În plus, SLS poate fi contaminat cu dioxină şi poate avea efect cancerigen asupra organismului.

4. Parfum: aproape toate produsele cosmetice convenționale conțin parfumuri artificiale pe lista de ingrediente. Producătorii nu sunt obligați să dezvăluie mai mult despre ele, așa că vei vedea pur și simplu „Parfum” sau „Fragrance” pe etichetă. În spatele acestui cuvânt se pot ascunde însă combinații complexe de 30 până la 500 substanțe chimice, pe care este imposibil să le verifici. Parfumurile artificiale pot conține disruptori endocrini și se numără printre primii 5 alergeni din lume. Conform studiilor, 75% din produsele care menționează „parfum” pe lista de ingrediente conțin, de fapt, ftalați.

5. Ftalați: substanţe chimice, derivate ale naftalinei, folosite în multe dintre cosmeticele convenționale pentru efectul de fixare. Întrucât ftalaţii măresc puterea de penetrare a substanţelor în piele, se găsesc în parfumuri, spray-uri şi geluri de păr, iar pentru rolul lor de fixare şi prevenire a crăpării, sunt prezenți în aproape toate lacurile de unghii. La fel ca parabenii, ftalaţii afectează negativ sistemul endocrin și sunt toxici pentru aparatul reproducător, ficat şi rinichi.

 

Cu gama de produse cosmetice de la Techir, pielea ta se va bucura de curațare blândă și naturală, de hrănire și de hidratare datorită complexului de ingrediente naturale inspirate din natură și din știință: vitamine cosmetice, unturi vegetale, uleiuri esențiale, active cosmetice (BioSponge, Sqalan), uleiuri vegetale, iar aroma cremelor cosmetice este dată de prafumantul natural fără alergeni.

 

3 Pași Pentru a Alege un Produs Cosmetic Sigur Pentru Pielea Ta

1. Citește lista de ingrediente a fiecărui produs cosmetic pe care intenționezi să îl folosești.

2. Verifică cu atenție fiecare ingredient pe unul dintre cele trei website-uri de mai jos (eu îl prefer pe primul, dar e bine să ai acces la cât mai multe resurse). Este de ajuns să faci o căutare simplă cu numele substanţei, exact așa cum apare pe etichetă, şi vei obţine o mulţime de informaţii, inclusiv despre potențialele efecte pe care le are asupra sănătății. Poţi oricând să traduci rezultatele cu Google Translate dacă anumiți termeni nu îţi sunt familiari.
https://www.ewg.org/
https://www.cir-safety.org/

3. Alege doar acele produse care te-au convins că le poți folosi în siguranță.
În cazul în care vrei să afli informații despre toxicitatea cosmeticelor disponibile pe piața din România, le poți găsi în studiile de piață făcute de Asociația pentru Protecția Consumatorilor, aici: ANPC . https://www.apc-romania.ro/

Despre Laura Busuioc
www.laurabusuioc.eu
facebook: LauraBusuiocRomania
https://www.avantaje.ro/articol/frumusete-3d-de-la-vindecare-la-echilibru-interior

 

Lasă un răspuns