You are currently viewing 10 motive pentru care să vizitezi stațiunea Techirghiol

10 motive pentru care să vizitezi stațiunea Techirghiol

Vara este pe sfârșite însă nu este timpul pierdut pentru a-ți organiza o vacanță relaxantă în care să te încarci de energie.

Îți dăm noi 10 motive pentru a vizita stațiunea Techirghiol și a te bucura de atmosfera de aici.

 

SCURT ISTORIC

Prima mențiune documentară a localității Techirghiol datează de la jumătatea secolului al 16-lea, atunci când Dobrogea se afla sub dominația Imperiului Otoman. Denumirea turcească a lacului apare în firmanele sultanului Suleiman Magnificul.

Dupa 1 decembrie 1878, data la care Dobrogea redevine pământ românesc, Techirghiol își câștigă renumele în rândul intelectualilor români. Beneficiile nămolului sapropelic atrag personalități ale vremii, precum: Mihail Kogălniceanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu și Tudor Arghezi, care își construiesc reședințe de vară pe malul lacului.

La 1 ianuarie 1928, Techirghiol primește statutul de stațiune balneară. Lacul Techirghiol este declarat monument al naturii în 1972. Ca măsură de protecție și conservare, circulația cu ambarcațiuni pe lac a fost interzisă, măsura păstrându-se până în prezent.

1. LACUL TECHIRGHIOL

Principalul obiectiv turistic din Techirghiol este chiar Lacul Techirghiol

Acesta este cel mai mare lac salin din țară, având peste 7.500 metri lungime, 9 metri adâncimea maximă și o salinitate de peste 90g/l.

Lacul este cunoscut pentru nămolul sapropelic sau “aurul negru”, cum mai este numit,  și apa sărată

Nămolul sapropelic a fost premiat în anul 1924 cu o medalie de aur în cadrul Expoziției Universale de la Paris.

Aurul negru din lacul Techirghiol este considerat unicat din mai multe puncte de vedere:

  • este plastic, se întinde și se mulează pe orice suprafață;
  • absoarbe apa asemeni unui burete, însă în același timp se și amestecă cu aceasta;
  • este termopexic și are o termoconductibilitate redusă

Nămolul sapropelic este folosit pentru împachetări, pentru băi sau pentru cataplasme dar și pentru oncțiuni, acesta din urmă fiind cel mai vechi mod de tratare cu nămol. 

 

Apa sărată este foarte concentrată, datorită faptului că lacul a fost cândva un golf maritim, care era izolat printr-o fâșie de nisip de mare. Mineralizarea apei este de 52 g/l, concentrația de săruri minerale fiind de 80 g/l. 

Pe malul lacului găsești plaje amenajate de unde îți poți lua doza de relaxare și de sănătate. 

Te poți bucura de beneficiile nămolului și a apei folosind oncțiunile cu nămol, acestea constând în aplicarea nămolului rece pe piele într-un strat subțire pe zone limitate – cele dureroase sau pe întregul corp, urmată de expunerea la soare 30 – 60 min, până se usucă nămolul, apoi baie în lacul Techirghiol cu activitate fizică în apă (înot 10-15 min) și duș cu apă rece și uscare la soare.

Este o metodă de solicitare a mecanismelor de termoreglare, stimulare neuroendocrină și a proceselor de adaptare prin alternarea factorilor contrastanți cald-rece, având ca efect creșterea imunității și a ,,stării de bine”.

2. SIMBOLUL ORAȘULUI – TECHIR ȘI MĂGĂRUȘUL

Dacă pășești în Techirghiol, nu ai cum să nu observi statuia lui Techir cu magarul său.

Aceasta a fost creată datorită legendei lacului Techirghiol, ce este spusă din generație în generație și stă la baza recunoașterii beneficiilor oferite de apa salină și nămolul sapropelic la nivel național și internațional.

Se spune că un bătrân tătar olog și orb pe numele de Tekir a ajuns odată cu măgarul sau rănit, la malul acestui lac, în care animalul a intrat să se scalde. S-a chinuit batranul apoi ore în șir să-l scoată din noroiul mirositor, dar măgarul încăpățânat nu vroia să se miște din apa. Mare a fost însă mirarea și bucuria batrânului când, ieșind din lac, și-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înțeleptul său măgăruș – rănile de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă trăia o nouă tinerețe. Aflându-se vestea despre această întamplare miraculoasă, oamenii au venit pe malul lacului, scaldându-se și ungându-se cu nămol pentru a-și găsi vindecare. Și pentru că Tekir și măgărușul său au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol însemnand „Lacul lui Techir”.

Primele atestări scrise despre utilizarea namolului și a băilor în lacul Techirghiol cu scop vindecător datează din anii 1800, iar în 2014 s-au împlinit 115 ani de recunoaștere a lacului Techirghiol în balneologie și a proprietățile sale terapeutice.

3. UN ORAȘ MODERNIZAT 

Orașul are un parc impresionant care invită la odihnă și relaxare.

Dacă vrei să faci o plimbare și în același timp aerosoli, locul potrivit este chiar faleza lacului. Aceasta dispune și de o pistă de biciclete pentru cei dornici de mișcare. 

În plus, parcul de pe faleza lacului Techirghiol este mai mult decat o oază de liniște și verdeață dedicată plimbărilor și relaxării, este locul de joacă preferat al micilor vizitatori, aici fiind amenajat un parc dedicat copiilor. 

 

4. ORAȘ MULTICULTURAL

Techirghiolul este un oraş multicultural, români, turci, tătari, machedoni și romi convieţuind împreună de secole. Și mai important este faptul că, această conviețuire a fost și continuă să fie liniștită, normală pentru această comunitate care a găsit în diversitatea de etnii, o diversitate culturală pe care a știut să o scoată în evidență în cel mai fericit mod. 

Fiecare etnie are libertatea, ba chiar este încurajată, să își prezinte și să își conserve propria cultură, propriile obiceiuri.  În fiecare an, în oraș au loc evenimente care oglindesc diversitatea etnică și culturală.

Un exemplu este Festivalul Sarayliei, eveniment ce aduce în atenția tuturor tradițiile

din comunitatea musulmană din orașul nostru.

Festivalul Sarayliei este evenimentul în care reprezentanții comunității musulmane își arată îndemanarea în ceea ce privește gustoasele  produse specifice comunității.

În zilele de desfășurare a festivalului, pe lângă concursurile de îndemanare și gust ale produselor, veți avea ocazia să cunoașteți mult mai bine tradițiile și obiceiurile comunității musulmane.

5. BISERICA DE LEMN VECHE DE TREI SECOLE

În curtea Mănăstirii Sfânta Maria de la Techirghiol este aşezată chiar la intrare o bisericuţă din lemn deosebit de frumoasă şi veche, construită în 1760. Istoria sa este una aparte. Aceasta vine dintr-un sătuc din Ardeal, Maioreşti de Mureş, şi a fost construită de meşterii locului în anul 1760. Bisericuţa din lemn a fost prima biserică a satului. 

În 1931, în timpul unei călătorii prin zonă, Regele Carol al II-lea a zărit bisericuţa arhaică din lemn, fiind cucerit pe loc de frumuseţea sa. Dorinţa suveranului a devenit lege. În anul 1935, Guvernul României hotărăşte să strămute biserica în parcul reşedinţei regale de la Sinaia.

Biserica din Maioreşti, având hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost amplasată astfel în anul 1934 la Castelul Pelişor de la Sinaia. 

Regimul comunist, care a vrut să distrugă tot ce avea legătură cu trecutul, a lăsat proprietatea regală în paragină, bisericuţa fiind salvată de Patriarhul Justinian, care a adus-o la Techirghiol, pentru a servi unei mănăstiri de măicuțe, fiind amplasată într-un loc în care funcționa un sanatoriu preoțesc înființat în anul 1928. 

Biserica a fost resfințită la 15 august 1951, având de atunci hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

6. GRĂDINĂ BOTANICĂ UNICĂ PE LITORAL 

Orașul Techirghiol deține singura grădină botanică de pe litoralul românesc. Aceasta este situată pe malul Lacului Techirghiol. Înființată în 2015 în colaborare cu cu Grădina Botanică din Balcic, Grădina botanică Techirghiol este o oază de liniște și relaxare.

Aici poți descoperi peste 100 de specii botanice, o cascadă cu lac artificial,  alei, pergole, chioșcuri și foișoare, un pavilion administrativ cu săli pentru conferințe sau activități culturale, precum și o seră pentru plantele exotice și colecția de cactuși. 

În zona parcului dendrologic este amenajată o tablă pentru un joc de maxi șah. Tot în parc îți poți face poze cu replicile unor statui reprezentând-o pe Regina Maria și pe Regele Mihai I.

 

7. SPORTURI NAUTICE PE LAC

Baza nautică de la Techirghiol aparţine Clubului Nautic Român, prima asociaţie sportivă de profil din România. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1908 la Constanţa, fiind dedicată exclusiv sporturilor pe apă: yachting, canotaj, kaiac-canoe, înot, polo pe apă, pescuit şi cercetăşiei maritime.

La Baza nautică de pe Lacul Techirghiol se organizează cantonamente, competiţii şi tabere tematice de vară pentru instruirea copiilor în yachting, windsurfing, kaiac-canoe şi pescuit sportiv, în spiritul cercetăşiei maritime (sea-scouts). De asemenea, la Baza nautică Techirghiol, sunt asigurate condiţiile necesare pentru dezvoltarea unor programe de incluziune socială, prin sport, destinate persoanelor defavorizate şi persoanelor cu dizabilități fizice. 

În plus, aici se organizează activităţi pe lac şi pe plajă destinate pasionaţilor de mişcare în aer liber, indiferent de vârstă sau de abilităţi sportive. Voluntarii, antrenorii şi instructorii Clubului Nautic Român îi vor iniţia sau îi vor acompania pe vizitatori în tainele sporturilor nautice sau în jocurile marinăreşti. 

8. SANATORII BALNEARE ȘI DE RECUPERARE

Techirghiol şi-a câştigat renumele de staţiune balneară datorită proprietăţilor curative ale Lacului Techirghiol. Nămolul sapropelic extras din lac este folosit cu succes în bazele de tratament existente în staţiune. 

Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol dispune de una dintre cele mai mari baze de tratament de pe litoralul românesc. În centrul de tratament a sanatoriului se pot trata până la 800 pacienţi şi se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic. O bază de tratament modernă exista şi în cadrul Centrului Social-Pastoral al Mănăstirii Sfânta Maria.

Un alt centru de recuperare este Complexul balnear și de recuperare Corpore Sano. 

În aceste baze de tratament se efectuează băi de nămol, băi sărate cu apă din lacul Techirghiol, băi galvanice, băi de plante, masaj, kinetoterapie, electroterapie, magnetoterapie. Procedurile sunt utilizate cu succes în tratarea afecţiunilor reumatismale, post-traumatice, ale sistemul osos, ale sistemului nervos central şi periferic, afecţiunilor ginecologice, dermatologice, vasculare şi endocrine.

9. BISERICA NEMȚEASCĂ

 

Biserica nemțească Sf. Konrad din Techirghiol aflată în str. Zânelor, colț cu str. Alba-Iulia, a fost ridicată la începutul secolului trecut (1924) de către comunitatea germană din Techirghiol. Inițial aparține cultului creștin evanghelic. După chemarea „Heim ins Reich”  din 1940 a regimului nazist, aproape toți germanii au plecat din localitate, capela fiind părăsită. 

Trecând în parohia romano-catolica „Sf. Anton” din Constanta, biserica este acum romano-catolica și poartă hramul Sf. Konrad de Parzheim (sfant care a trăit la sfârșitul sec. 19).

Biserica Germană Techirghiol poate fi vizitată în interior în sezonul estival, duminicile, când se oficiază și slujba de către un preot catolic din Constanta.

10. CAZARE LA PREȚ REZONABIL

Staţiunea Techirghiol deține cazare în hoteluri de mici dimensiuni, vile şi pensiuni călduroase, unde te  poți bucura de o atmosferă intimă şi relaxantă. Locurile de cazare sunt dispuse atât în centrul staţiunii, cât şi pe străduţele liniştite şi lăturalnice ale Techirghiolului.

Orașul Techirghiol oferă turiştilor diverse opțiuni de servire a mesei. Pe lângă restaurantele că aparţin hotelurilor şi pensiunilor, în centrul staţiunii există și terase, pizzerii, restaurante, fast food-uri, patiserii unde turiștii se pot delecta cu cele delicatesele tradiționale zonei.

Prin urmare, oportunităţile de cazare din Techirghiol sunt variate: Sanatoriul Balnear Techirghiol, hoteluri de 2 și 3 stele, pensiuni de 3 și 4 margarete, vile private.

Ce zici? Ți-ar plăcea să ne vizitezi orașul?

Dacă ai fost deja aici, scrie-ne într-un comentariu ce ți-a plăcut cel mai mult.

 

Zile cu soare!