You are currently viewing Povești de Mărțișor: legende și tradiții

Povești de Mărțișor: legende și tradiții

Mărțișorul – simbol al primăverii, al renașterii și al norocului – este o tradiție veche, păstrată de secole în cultura românească. Firul alb și roșu împletit nu este doar un simplu accesoriu, ci poartă în el povești, credințe și semnificații profunde. 

De la legendele care explică originea acestui obicei până la tradițiile care îl însoțesc, Mărțișorul marchează momentul de trecere dintre iarnă și primăvară, dintre întuneric și lumină. Descoperă în acest articol cele mai frumoase legende ale Mărțișorului și tradițiile care fac această sărbătoare atât de specială.

Povești de mărțișor: originea acestei sărbători

În folclorul românesc, există mai multe legende și povești care explică tradiția de Mărțișor. Acestea sunt pline de simboluri și marchează finalul iernii și începutul primăverii, lupta dintre bine și rău, explicând în același timp obiceiul de a dărui și de a purta mărțișoare. Descoperă mai jos trei dintre cele mai cunoscute povești ale Mărțișorului. 

Legenda Babei Dochia

Se spune că Baba Dochia era o bătrână aspră și capricioasă, care avea un fiu. Acesta s-a căsătorit cu o fată frumoasă, dar Dochia nu a fost de acord cu alegerea lui și și-a supus nora la multe încercări grele.

Într-o zi de iarnă, Dochia i-a poruncit nurorii să spele un ghem de lână neagră până când devine alb. Fata a încercat din răsputeri, dar lâna nu se albea. Disperată, a început să plângă. Atunci, un tânăr misterios, care se spune că era Mărțișor, i-a oferit o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Spre mirarea fetei, lâna s-a albit imediat.

Când a văzut acest miracol, Dochia a crezut că primăvara a sosit și, bucuroasă, a plecat cu oile sale pe munte, îmbrăcată în 9 sau 12 cojoace. Pe măsură ce urca, vremea devenea tot mai caldă, așa că Baba Dochia și-a dat jos cojoacele, unul câte unul. Însă, când a ajuns în vârf, frigul s-a întors brusc, iar Baba Dochia și oile sale au înghețat, transformându-se în stane de piatră.

Astfel, Baba Dochia simbolizează iarna care se retrage, iar Mărțișorul marchează venirea primăverii. De aceea, zilele de 1-9 martie sunt cunoscute drept Zilele Babelor, perioadă în care vremea este schimbătoare, la fel ca firea capricioasă a Babei Dochia.

Lupta cu zmeul

Se spune că, odată, Soarele a coborât pe Pământ sub chipul unei frumoase fete. Un zmeu rău a răpit-o și a închis-o într-un castel, făcând lumea să devină tristă și întunecată. Păsările nu mai cântau, râurile nu mai curgeau, iar oamenii erau abătuți.

Un tânăr curajos a hotărât să o salveze. După o călătorie lungă și plină de primejdii, el a ajuns la castelul zmeului. S-au luptat zile întregi, iar în cele din urmă, tânărul a reușit să-l învingă și să elibereze Soarele. Sângele său, scurs pe zăpadă, a topit-o și a făcut să răsară primele flori de primăvară.

De atunci, oamenii împletesc un fir alb și unul roșu – albul simbolizând puritatea și renașterea, iar roșul – curajul și sacrificiul. Acest șnur de Mărțișor este dăruit pe 1 Martie pentru a aduce noroc și a marca începutul primăverii.

Lupta primăverii cu iarna

Se spune că, într-o zi, Primăvara a găsit o mică floare răsărită de sub zăpadă. Văzând că aceasta se chinuia să iasă la lumină, Primăvara a hotărât să o ajute și a început să îndepărteze zăpada din jurul ei.

Iarna, supărată că își pierde stăpânirea, a chemat viscolul și gerul pentru a distruge floarea. Primăvara s-a luptat cu Iarna, dar în timpul luptei s-a rănit la deget. Câteva picături de sânge s-au scurs pe zăpadă, topind-o și dând putere florii să înflorească.

Astfel, Primăvara a învins, iar natura a prins din nou viață. De atunci, șnurul de Mărțișor, împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simbolizează această luptă: roșul – sângele și sacrificiul Primăverii, iar alb – puritatea, zăpada care se topește și victoria vieții asupra iernii.

Acestea sunt printre cele mai cunoscute legende despre mărțișor, însă există și altele. Mărțișorul se sărbătorește în mai multe țări din Europa de Est și Balcani, fiecare având propriile tradiții și obiceiuri legate de acest simbol al primăverii. Descoperă mai jos tradițiile românești de Mărțișor. 

Tradiții românești de Mărțișor

În România, prima zi calendaristică a primăverii, 1 martie, coincide cu sărbătoarea Mărțișorului. Există mai multe tradiții frumoase care se practică în această zi. Iată mai jos care sunt cele mai cunoscute și mai importante:

Oferirea Mărțișorului

Pe 1 martie, bărbații oferă mărțișoare femeilor și fetelor, ca simbol al norocului, al primăverii și al aprecierii. În unele regiuni, precum Moldova, femeile oferă și ele mărțișoare bărbaților. Mărțișorul poate fi un mic obiect decorativ prins de un șnur alb-roșu și este considerat un talisman aducător de sănătate și prosperitate.

Semnificația șnurului alb-roșu

Șnurul tradițional de Mărțișor este alcătuit din două fire răsucite, unul roșu și unul alb. Roșul simbolizează viața, iubirea și sacrificiul, iar albul reprezintă puritatea, sănătatea și renașterea naturii. Această îmbinare de culori semnifică echilibrul dintre iarnă și primăvară, dar și dintre forțele opuse ale vieții.

Purtarea Mărțișorului

După ce este primit, mărțișorul este purtat fie prins în piept, fie legat la încheietura mâinii. Tradiția spune că acesta trebuie purtat până pe 8 sau 9 martie, uneori până când se văd primii pomi înfloriți sau până când sosesc primele rândunele. Se crede că atâta timp cât este purtat, aduce noroc și protecție împotriva relelor.

Agățarea Mărțișorului în copaci

După perioada în care a fost purtat, mărțișorul este legat de ramurile unui pom fructifer. Se spune că acest gest aduce belșug și prosperitate, iar cel care îl leagă își poate pune o dorință, care se va împlini. În unele zone, mărțișorul este lăsat și pe flori sau lângă ape curgătoare, ca semn al renașterii naturii.

Babele (1-9 martie)

Între 1 și 9 martie, oamenii își aleg o „babă”, o zi care le va indica cum va fi anul lor. Dacă în ziua aleasă este soare, persoana va avea un an norocos, plin de reușite, iar dacă este vreme mohorâtă, anul va fi mai dificil. Această tradiție este legată de legenda Babei Dochia, care își leapădă cojoacele în această perioadă, marcând trecerea de la iarnă la primăvară.

Mărțișorul și Ziua Femeii (8 martie)

Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, tradiția mărțișorului se îmbină cu sărbătoarea mamelor și a femeilor. Pe lângă mărțișoare, femeile primesc flori, în special ghiocei, lalele sau frezii, ca simbol al recunoștinței și iubirii. Această zi este un prilej de a celebra feminitatea, dar și legătura cu natura și venirea primăverii.

Dacă îți plac tradițiile și abia aștepți venirea primăverii, 1 martie este o zi perfectă să-ți arăți aprecierea și să dăruiești mărțișoare. Dacă vrei să alegi un altfel de mărțișor, vezi mai jos selecția noastră de produse din gama Techir, cu care să surprinzi femeile dragi din viața ta.

Top produse cadou de Mărțișor

La Techir, ne place să celebrăm bucuria de a dărui cu fiecare ocazie importantă din viață. Ți-am pregătit produse numai bune să fie dăruite în sezonul mărțișorului și de 8 martie, variate, în funcție de preferințe, dar și de buget. Iată câteva cadouri – mărțișor dintre care poți alege:

Săpun mărțișor hidratant cu nămol și portocale dulci

Un săpun natural plin de optimism ca primăvara, cu aroma proaspătă, caldă și energizantă a portocalelor dulci. Creat pentru a hidrata și revigora pielea, săpunul este potrivit pentru îngrijirea pielii și curățarea tenului. Uleiul de ricin și untul de cocos hidratează, iar formula este îmbogăţită cu apă salină şi nămol sapropelic din inima lacului Techirghiol. Experimentează bucuria de a dărui, prin alegerea săpunului mărțișor Techir pentru cadourile de pe care le faci femeilor dragi din viața ta. Notele citrice, dulci și ușor florale ale portocalelor vor aduce primăvara în aer la fiecare utilizare. 

Săpun mărțișor hidratant cu nămol și lămâiță

Acest săpun natural este potrivit pentru curățarea profundă a tenului, datorită argilei roșii și uleiului esențial de lămâiță care are proprietăți antiseptice, este bun tonifiant și dezodorizant, benefic pentru tenul gras. Aroma ierboasă, florală și proaspătă a lămâiței este versatilă, potrivită pentru zilele de primăvară și vară, pentru dușuri energizante. 

Sare de baie cu nămol și trandafir

Pentru o cadă fierbinte și relaxantă, sarea de baie cu nămol și trandafir este fix ce trebuie. Aroma florală și dulceagă a trandafirului induce o stare calmă de relaxare, iar sarea epsom și nămolul sapropelic ajută organismul să se bucure de un tratament SPA terapeutic. Potrivită pentru iubitoarele de arome florale sau pentru romanticele din fire, acest săculeț este ușor de utilizat – se agață direct sub jetul de apă caldă. 

Săpun natural plin de iubire în formă de trandafiri

Cauți un simbol al primăverii care să poată fi și utilizat? Alege acest săpun natural în formă de trandafiri, care vine în diferite culori – alb cu galben, mov sau roz. Este un mărțișor simbolic care poate fi dăruit pentru a sărbători venirea primăverii și care este utilizabil ca săpun hidratant. Uleiurile și unturile naturale din compoziție îl fac potrivit pentru curățarea și hidratarea pielii. 

Coșuleț cu mărțișor portocale dulci

Pentru un cadou-mărțișor inspirat, poți alege acest coșuleț cu portocale dulci. Într-un coșuleț roșu, găseși un săpun mărțișor hidratant cu portocale dulci, o lumânare cu trandafiri și elemente decorative. Este un cadou potrivit pentru sora ta, pentru prietene sau chiar pentru mama. O dată cu venirea primăverii, alege un mărțișor inedit și diferit. 

Set Mărțișorul energizant

Pentru un cadou-mărțișor mai deosebit, pentru mama ta, iubita ta sau prietena cea mai bună, poți alege setul Mărțișor energizant – perfect pentru venirea zilelor proaspete de primăvară. Acesta conține, într-o cutie roșie, un săpun mărțișor cu lămâiță, o cremă regeneratoare pentru călcâie, o sare de baie cu lavandă, o lufă mică și un ulei de masaj energizant, cu lâmâiță și verbină. Este un cadou potrivit mai ales pentru iubitoarele de arome proaspete și naturale. 

Săpun natural pentru mâini curate și hidratate cu nămol și lămâie

Aroma energizantă, revigorantă și ușor acidulată a lămâii, cu un echilibru perfect între note citrice vibrante și accente dulci subtile se regăsește în acest săpun natural care poate fi ideal pentru un cadou-mărțișor. Pentru un sentiment de curățenie și puritate, care evocă soarele și vara, alege acest săpun natural pentru mâini curate și hidratate cu nămol și lămâie. 

Tu cum sărbătorești mărțișorul? Ce cadouri îți place să faci și să primești cu ocazia acestei sărbători minunate și proaspete a venirii primăverii? Spune-ne în comentarii aici sau pe rețelele sociale.  Click aici să ajungi ușor pe toate canalele noastre.

Zile cu miracole!

Echipa editorială Techir

Lasă un răspuns