You are currently viewing Miracole de zi cu zi: Pofta de viață vine trăind, cu Ruxandra Babici

Miracole de zi cu zi: Pofta de viață vine trăind, cu Ruxandra Babici

Viața este o călătorie care are suișuri și coborâșuri, iar de multe ori poate simți că, în goana după obiective, uiți să te bucuri cu adevărat de drum. Dacă și tu te regăsești în această situație, este important să te oprești din când în când și să evaluezi momentul în care ești, cum ai ajuns până aici și unde vrei să ajungi pe termen lung. 

În al doilea interviu pe care îl facem în luna aprilie, discutăm cu Ruxandra Babici, coach și antreprenor, despre viață și cum pofta de viață vine trăind. Cu Ruxandra, care mi-a devenit prietenă și mentor, am lucrat în sesiuni de coaching. Am început anul 2022 cu provocări, iar în primele sesiuni mi-am imaginat un final de an cu un al doilea copil pe drum, relația la următorul nivel de intimitate, călătorii pe final de an, și organizare în business – lucruri care păreau aproape imposibile. 

Prima jumătate a anului visul meu părea foarte departe, dar am continuat să am încredere în proces, și am perseverat. Începutul lui 2022 l-am dedicat pentru mindset, și abia in toamnă ne-am mutat atenția pe business. Am sărbătorit în ianuarie 2023 o nouă sarcină, după ce în 2022 m-am logodit, căsătorit, și am încheiat anul cu o creștere semnificativă în cifra de afaceri, susținută majoritar de segmentul online.

Ruxandra Babici susține femei prin Coaching (ICF) și educație de business să își transforme visurile în realitate profitabilă.  A susținut +700 de ore de sesiuni private cu clienții săi, traininguri de business și marketing pentru peste 30.000 de oameni din 15 țări. 

Ruxandra demareaza pe 8 mai cursul online de educatie financiara SEXY MONEY. Înscrierile sunt deschise acum iar detaliile disponibile aici.

*****

“Miracole de zi cu zi: creştem holistic împreună” este seria aniversară de interviuri prin care abordăm conștientizarea și îngrijirea moderată a tuturor ariilor vieții: sănătate fizică, sănătate mentală, bunăstare emoțională, dezvoltare intelectuală și conexiune spirituală. Considerăm că grija de sine stă în centrul stării de bine, iar să te simți bine în pielea ta implică să ai grijă de toate aspectele vieții, de la interior spre exterior. O dată cu împlinirea a 10 ani de Techir și cu maturizarea brandului, am creat această serie de interviuri cu specialiști, a cărei poveste și manifest îl poți găsi aici.

Bună, Ruxandra. Spune-ne cum putem să ne descoperim misiunea personală?

Misiunea noastră a tuturor este să fim fericiți, să ne facem utili și să experimentăm viața. 

Eu cred că toți am fost făcuți ca să fim fericiți și este posibil pentru fiecare dintre noi să simțim fericire în fiecare zi. 

Cum anume și din ce elemente formează acest puzzle pentru fiecare este ceva atât de personal! Nimeni nu îți poate spune cu exactitate ce. 

Dar fiecare om își poate găsi mixul exact. Știi cum? Trăind! Experimentând. Făcând mai mult din ce îi place și repliindu-se rapid atunci când observă că nu mai are bucurie.

Experimentează cât mai mult, vorbește cu oameni, călătorește, începe proiecte noi. Greșește. Ia-o de la capăt cu capul sus. Urmărește-ți bucuria și vezi unde te duce!

Fiecare își găsește mixul pe cont propriu și uneori, nu are sens decât privind în retrospectivă după ani întregi și perioade în care pipăim prin întuneric sau urmărim o luminiță palidă care abia licăre. 

Sufletul știe mereu înaintea minții.

Dar depinde la ce ne referim prin ”misiunea personală”. 

Poate întrebarea este: ”care este cariera pentru mine acum care să îmi aducă satisfacție și bani”?

Cum ajungi să câștigi mai mult și să iubești ceea ce faci, dacă în prezent profesia ta nu unește cele două aspecte?

Foarte multe dintre clientele mele sunt în mijlocul unei schimbări profesionale sau caută să facă o schimbare ca să aibă și satisfacție, și rezultate financiare. 

Cariera este intersecția dintre abilitățile noastre, dorințele noastre și nevoile pieței acum. Dacă doar se cere pe piață și cred că mi-ar plăcea, dar nu mă pricep, atunci este o aspirație. Dacă doar sunt eu bună și mi-aș dori să fac, dar nu se cere, atunci este un hobby neprofitabil. Dacă se cere, mă pricep, dar nu îmi (mai) place, atunci e un job fără satisfacții. 

În cazul acesta, trebuie să începem prin a ne uita la aptitudinile noastre. Începem cu cele native, apoi le inventariem pe cele dobândite. Performanță putem face doar dacă ne folosim de punctele noastre forte. O carieră bazată pe puncte mai puțin dezvoltate sau cu un potențial mic se va simți mereu anevoioasă. Poți lucra la un ”defect” sau la ceva la care nu ești bun natural pentru a-i diminua efectul negativ în viața ta, dar nu vei ajunge niciodată mai mult decât mediocră. Pe când, performanța se face atunci când suntem și înzestrați, și perseverenți, și norocoși 🙂 

După ce ne inventariem punctele forte, analizăm ce ne aduce satisfacție ACUM. Întreabă-te: ce îmi aduce bucurie?

Obiectivele și dorințele noastre se schimbă în timp. E distractiv să îți imaginezi țelurile tale peste 5-10 ani, dar realitatea este că psihologic ne este greu să facem previziuni, mai ales când mai introducem în mix și schimbările lumii înconjurătoare. 

La cursul de educație financiară Sexy Money vorbind despre efectul compunerii, că rezultatele cele mai bune vin atunci când îi acorzi unui plan ani sau decenii pentru a se dezvolta. Lucrul acesta e valabil și pentru economii, cât și cariere sau relații. Anduranța e esențială.

Dar noi oamenii avem tendința naturală de a evolua sau a ne schimba în timpul vieții, uneori în moduri neașteptate. Iar dacă introduci frustrarea de a ști că dacă schimbi, trebuie să alergi de două ori mai repede în direcția opusă doar ca să recuperezi.

Dă-ți voie să evoluezi și acceptă realitatea că nevoie tale poate s-au schimbat în ultima perioadă. Unii dintre cei mai nefericiți profesioniști pe care îi cunosc sunt cei care fac același lucru de ani de zile și nu și-au permis să se abată de la drumul stabilit original. 

Cheia este să accepți realitatea schimbării și să mergi mai departe cât mai repede posibil. Ai curajul să abandonezi fără milă ce nu mai funcționează. S-ar putea să fie cea mai bună strategie ca să reduci regretele viitoare și să simți că faci exact ceea ce trebuie să faci. 

Ce ai sfătui pe cineva care simte că toate îi merg prost? Cum să se bucure de viață?

Pesimismul ocupă un loc special în inimile noastre, nu e așa? Nu doar că este mai răspândit decât optimismul, dar este și captivant din punct de vedere intelectual, pare mai inteligent și mai important. Dacă vine cineva și îți spune că totul va fi bine, crezi că îți face o prezentare de vânzări, dar dacă vine cineva cu o perspectivă sumbră, ei parcă începi să fii interesat. Oamenii au o predilecție pentru pesimism, de aceea apar atâtea știri negative sau ”experți financiari” care prevestesc o nouă criză, cădere a bursei sau pieței imobiliare. Gluma mea este că o anunță în fiecare an pentru că istoria le-a arătat că cel puțin o dată în viață, poate o și nimeresc.

Optimismul este convingerea că lucrurile se desfășoară în favoarea ta, chiar dacă pe drum există și dificultăți. Românii au trecut în ultimii 120 de ani prin mari schimbări și provocări, generații întregi au avut vremuri de restriște și pierdere însă prin toate acestea, au găsit puterea să continue. În istoria Statelor Unite în ultimii 170 de ani, au fost 33 de recesiuni economice, care ne-au afectat și pe noi enorm în ultimele decenii dar cumulat au durat doar 43 de ani, fiind și din ce în ce mai scurte. Deși optimismul este cea mai bună soluție și deși dacă studiem istoria vedem că lucrurile se îmbunătățesc continuu, pesimismul este foarte seducător!

De multe ori este o eroare totală de perspectivă și pe care poți să alegi să o schimbi complet fie individual, fie printr-o sesiune 1:1 de Coaching.

Eu cred că toți am fost făcuți ca să fim fericiți și este posibil pentru fiecare dintre noi să simțim fericire în fiecare zi. 

Dar am fost învățați să credem că trebuie să fim nefericiți, anxioși, triști, neputincioși.

Este o minciună totală.

În realitate, nu cunosc pe absolut nimeni căruia să îi meargă totul prost. Nu am fost niciodată în această situație. Nu există așa ceva. Cât timp este viață, există speranță. 

Uneori poate părem lipsiți de putere pentru că circumstanțele exterioare nouă sunt potrivnice, dar și atunci, avem o putere: avem puterea interioară! Avem puterea să alegem cum ne raportăm la situație. 

Uneori există scurte perioade trecătoare, în care ai impresia că totul se dărâmă în jurul tău, vezi doar distrugere, haos, schimbare. În mijlocul acestor situații vin cele mai mari treziri și iluminări și din aceste situații dure renasc supraviețuitorii. Din frică totală în fața schimbării poate veni o transformare personală ca nici una de până acum și o activare a unei puteri de care poate nu te credeai capabilă.

Și istoria ne dă motive să fim optimiști.

Uite, Japonia era complet devastată la finalul anilor 40 după înfrângerea din cel de-al doilea război mondial: economic, cultural, social. Apoi iarna din 1949 a provocat o foamete care a limitat consumul de alimente sub 800 calorii pe zi. Dar apoi, în timpul aceleiași generații, economia a crescut de 15 ori! Speranța de viață s-a dublat. Bursa a generat câștiguri cum rar s-au văzut. Timp de 40 de ani, rata șomajului nu a depășit 6%. Au devenit lideri mondiali în inovații. SUA le-a devenit partener și a ajuns să învețe management corporatist de la ei.

Ce rol are relația cu banii în a trăi o viață împlinită?

Banii sunt putere.

Banii îți oferă alegeri: să te duci unde vrei, când vrei, să ieși dintr-un contract care nu îți place, dintr-o relație care nu îți place, să te tratezi pe tine, să fii generoasă cu cei la care ții.

Banii te pun la cârma vieții tale!

Banii oferă libertate.

Banii îți dau control foarte mare în viața ta.

Banii sunt pașaportul să trăiești viața pe care o vrei, indiferent cum este ea.

Trebuie doar să știi ce vrei, să muncești suficient, și să ai istețime.

Este absolut vital pentru o femeie să știe să își gestioneze banii cu înțelepciune și să aibă independență financiară. Nu mă refer să le facă pe toate, să nu accepte susținere în viață, sau să imasculeze partenerul. O femeie poate avea un suport extraordinar în partener și independență financiară în același timp.

Sunt 3 lucruri vitale pe care o femeie trebuie să le știe despre bani: cum să îi câștige, cum să îi economisească și cum să îi multiplice. 

Sunt câteva reguli ale banilor pe care orice femeie le poate învăța și aplica, ca apoi să fie sigură financiar, mândră de ea, liberă și fericită.

Eu mereu m-am considerat responsabilă de propria mea viață financiară, din motive pe care nu are rost să le dezvolt acum, însă este ceva ce am deprins încă din copilărie urmărind părinții mei. 

Că să mă asigur că am o fundație bună financiară toată viață, siguranță și liniște am și ales facultatea și apoi masteratul Business Administration. Însă deși am studiat mult, viața mi-a fost cel mai bun învățător până acum pentru că am început să câștig bani foarte devreme și mereu a trebuit să îi gestionez cu atenție ca să trăiesc, să mă bucur de viață, dar să și reinvestesc în mine că să pot fi mai valoroasă profesional.

Acum atrag bani din multe surse, știu cum să cheltui, cum să economisesc, știu cum să investesc.

Din păcate, am observat multă nefericire și nesiguranță în jur când venea vorba de finanțe. Observ inclusiv femei deștepte care își dau puterea altcuiva și nu apucă taurul de coarne să își direcționeze cu pricepere și încredere propriile finanțe. 

De aceea am creat cursul de educație financiară SEXY MONEY, pentru care înscrierile sunt încă deschise, și unde femeile au ocazia să câștige această încredere.

Aduc banii fericire?

Este o întrebare foarte bună iar răspunsul este: DA, DAR… 

Da, studiile au demonstrat faptul că nivelul de fericire și nivelul de abundență financiară sunt direct corelate! Și nu există nici un prag. 

A existat un studiu cum că odată ce atingi pragul de $75.000 pe an, atingi un platou al fericirii și starea ta de bine nu se mai îmbunătățește, ci devine constantă. Însă studiul acesta a fost dezmințit recent. 

Cu cât atragi mai mulți bani, cu atât nivelul de fericire este mai mare. 

DAR. Aceleași studii au demonstrat și că: 

Banii nu aduc fericirea dacă nu știi deja să fii fericită. 

Subiecții studiului care erau nefericiți au raportat doar o scădere a gradului de nefericire, și nu o fericire descoperită prin bani. Deci este mult adevăr în vorba “fericirea stă în lucruri simple”, dacă înveți să fii fericită independent de bani, atunci de acolo nu există nici o limită cât de fericită și satisfăcută de propria viață poți deveni! 

De asemenea, s-a demonstrat că atunci când banii devin prioritatea no 1, atunci fericirea scade! Când banii sunt obiectivul no 1, ajungem să fim nesatisfăcute și de viață de familie, de timp liber, de sănătate, de calitatea vieții. 

Banii sunt un stăpân rău și un slujitor bun. 

Și nu în ultimul rând, o mică surpriză: a fost realmente greu de distins din aceste studii dacă pentru oamenii fericiți, banii aduc mai multă fericire, SAU cu cât este cineva mai fericit, cu atât atrage bani mai ușor! Fascinant, nu este așa? Începe să fii fericită acum! 

Fă ce iubești, învață cum să manevrezi energia banilor și vei vedea că atât fericirea cât și banii tăi vor ajunge la cote nesperate. Acesta este doar unul dintre aspectele pe care le lămurim la cursul de educație financiară SEXY MONEY.

Care sunt cele mai bune întrebări pe care să ni le punem, la 30-35 de ani?

Sunt aceleași întrebări pe care merită sa ni le punem la orice vârstă, pentru că, ghici ce? Ne schimbăm continuu! Putem avea surpriza să remarcăm că unele lucruri rămân neschimbate, dar trebuie să ne permitem și să ne dezvoltăm peste cine am fost până acum. 

Întrebările pe care merită să ni le punem oricând sunt:

  • Ce îmi place să fac? 
  • La ce mă pricep?
  • Care este viziunea mea pentru viitor? Daca aș avea o baghetă magică și PUF, aș putea face totul să funcționeze în favoarea mea, cum vreau să fie viitorul meu?
  • Ce aș face acum dacă nu mi-ar fi frică?
  • Dacă astăzi ar fi ultima mea zi pe Pământ, ce aș face?

Cum să redobândim pofta de viață când simțim că am pierdut-o?

Atât pentru natură cât și pentru om, există anotimpuri. Există cicluri naturale pe care trebuie să le respectăm. 

Există primăveri, sau perioade în care totul debordează de viață, energie, idei. Există veri, sau perioade în care totul este frumos, lin, în care investim și timp și energie să dezvoltăm ideile și proiectele noastre. Există toamne, sau perioade în care culegem roadele muncii și ne pregătim să încetinim ritmul. Și există ierni, sau perioade de repaos în care este momentul să ne retragem în interior, să punem pauză, să ne oprim și să reflectăm. 

Aceste perioade nu sunt specifice vârstelor, ci sunt cicluri naturale! 

Totuși, noi, vesticii, suntem într-o execuție continuă. Când ne luăm timp să ne oprim, să încetăm activități și proiecte, să ne retragem și să reflectăm? 

Pofta de viață pierdută uneori este o oboseală extraordinară, iar atunci este momentul să încetinim și să ne oprim din ce facem. Cât va dura, nu știu, dar primăvara va veni iarăși! 

Poate să fie o oboseală cauzată de munca pe care o întreprindem. 

Poate cauzată de relațiile nepotrivite în care ne forțăm să stăm. 

Sau poate cauzată de personajul pe care tot încercăm să îl jucăm. 

Când nu ai poftă și energie pentru viață, oprește-te. Stai. Odihnește-te. Așteaptă. O zi, o săptămână, o lună, două luni. Cât trebuie! Cât ai tu nevoie. Și reflectează. 

Vei reînflori iar!

Ce resurse ai recomanda cititoarelor Techir?

Viața este cea mai importantă resursă inepuizabilă. Învață trăind fără frică, din plin.

Lasă un răspuns