Vă pregătiți de Hallowen?
În ultima zi de Octombrie, 31, se sărbătorește cunoscuta Sărbătoare Halloween. În Imperiul Roman această zi era denumită ziua Pomona, la celți era festivalul de la Samhain, iar la creștini Sărbătoarea tuturor Sfinților și a tuturor Sufletelor.
Pentru celți anul nou începea la 1 Noiembrie, iar cu o noapte înainte după adăpostirea recoltei, în așteptarea iernii, aceștia sărbătoreau spiritele celor dispăruți, hotarul dintre cele două lumi, lumea celor vii și lumea celor morți, se deschidea. Credeau că spiritele îi protejază și le invocau pentru a reuși să supraviețuiască iernii și firgului. În timpul celebrării celți își făceau costume din pieile animalelor și încercau să își ghiceasca viitorul unul altuia. Tradiția s-a păstrat în Scoția, Irlanda, Țara Galilor.
De-a lungul anilor Halloween-ul a ajuns la o versiune americană distinctă, pierzându-și caracterul și simbolistica religioasă. Astfel această sărbătoare începe să se identifice cu petreceri și parade, dovleacul fiind personajul principal al serii. Dovleacul luminat, amintește de cele două culori: portocaliu- culoarea toamnei, focul, recolta și negrul- intunericul, răul, moartea.
În cultura noastră există un corespondent acestei Sărbători de Halloween, chiar dacă nu o sărbătorim pe 31 Octombrie, ci la o lună mai tărziu, 30 Noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei. În noaptea premergătoare, în popor se ținea noaptea Strigoilor, atunci când oamenii ungeau usile și ferestrele cu usturoi și își luau măsuri pentru ca spiritele rele să nu le pătrundă în casă.
Ce decor și cum sărbătoriți in această seară?