You are currently viewing Dezechilibre hormonale care se văd pe piele

Dezechilibre hormonale care se văd pe piele

Hormonii joacă un rol foarte important în menținerea sanatatii organismului oricărei femei.

Când există fluctuații ale nivelului de hormoni sunt afectate starea de spirit,aspectul pielii, fertilitatea si ovulația.

Cei patru hormoni care au legătură cu sănătatea și frumusețea pielii sunt estrogenul, testosteronul, cortizolul și hormonii tiroidieni. 

1. Estrogenul

Estrogenul este un hormon produs de ovare, dar este prezent într-o cantitate foarte mică și la bărbați. Este implicat în producția de colagen și menținerea stării de hidratare a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă – după 40 de ani – nivelul de estrogen scade, ceea ce face ca pielea să se subțieze și să își piardă elasticitatea.

Un nivel prea ridicat al estrogenilor afectează, de asemenea, aspectul pielii. Una dintre afecțiunile des întâlnite este melasma (hiperpigmentarea pielii, de obicei la nivelul feței) care apare mai ales în timpul sarcinii.

2. Testosteronul

Testosteronul stimulează activitatea glandelor sebacee, care au rolul de a proteja pielea împotriva factorilor nocivi din mediul extern, prin producerea unei substanțe grase (sebum).

Persoanelor care se confruntă cu un exces de sebum le este recomandat, printre altele, să limiteze consumul de produse lactate, care conțin hormoni ce pot stimula producția de sebum și să consume alimente care conțin Omega-3 (macrou, somon, spanac, broccoli, nuci) și zinc (semințe de dovleac, linte).

3. Cortizolul

Numit și hormonul stresului, cortizolul este produs de glanda suprarenală și este eliberat ca răspuns la stres. 

La nivelul pielii, stresul cronic poate duce la agravarea acneei și a eczemelor. Excesul de cortizol este și una dintre cauzele apariției vergeturilor.

4. Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni sunt produși de glanda tiroidă. Secreția insuficientă de hormoni tiroidieni este ceea ce numim hipotiroidie, în timp ce secreția excesivă determină hipertiroidia.

În primul caz, când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, apar problemele de concentrare, oboseala, intoleranță la frig, iar pielea este foarte uscată. 

Secretia deficitara a hormonilor tiroidieni T3 si T4 poate fi cel putin partial responsabila de infertilitate. Diagnosticarea afectiunilor tiroidei se realizeaza prin analiza sangelui si in special a valorilor hormonilor TSH, T3 si T4.

Când, dimpotrivă, tiroida produce hormoni în exces, acest lucru se manifestă prin stări de anxietate, iritabilitate, insomnie, scăderea în greutate, iar la nivelul pielii, apare traspirația excesivă.

Modificările hormonale au un impact masiv asupra pielii, ceea ce înseamnă că fiecare etapă în viața unei femei devine vizibilă.

1. PUBERTATEA

Prima schimbare hormonală majoră apare la pubertate. Acest lucru se întâmplă atunci când organismul începe să producă hormoni estrogeni și androgeni, cum ar fi testosteron, în cantități mai mari decât înainte. Bineînțeles, acest lucru impactează organismul și pielea noastră într-un mod destul de dramatic.

Estrogenul va face minuni pentru piele, prin crearea unei suprafețe netede. Acesta ajută la construirea de colagen și elastină, proteine care dau pielii rezistență și elasticitate. De asemenea, ajută pielea să se vindece și să rămână hidratată.

În timp ce estrogenul are efecte aproape miraculoase pentru piele, implicațiile testosteronului sunt chiar opusul. Nivelurile crescute de testosteron pot duce nu doar la pori cu aspect mai mare, dar, de asemenea, la un ten gras prin producerea de sebum amplificat. Și în timpul ciclului menstrual, care începe la pubertate, nivelurile de hormoni sunt destul de neregulate. Acest lucru înseamnă că organismul trece de la zile cu un nivel de estrogen ridicat, până în zilele în care testosteronul domină. Ca urmare a fluctuației, pereții foliculului se umflă și secretă sebum în exces.

2. PERIOADA DE SARCINĂ

Următoarea schimbare mare hormonală se produce atunci când o femeie rămâne însărcinată. Dar, felul cum se schimbă pielea este diferit pentru fiecare. Puțin estrogen face ca unele femei să experimenteze faimoasa „strălucire a sarcinii”, să aibă o mai bună calitate a pielii și a părului. 

Altele au parte de o multitudine de probleme, iar decolorarea pielii este printre cele mai frecvente probleme. Pete întunecate, roșeață sau chiar zone mai mari ale pielii își pot schimba culoarea din cauza modificărilor hormonale care duc la creșterea producției de melanină. Melanina este apărarea noastră naturală împotriva expunerii la soare și pigmentul care dă culoare pielii.

Melasma este un exemplu al acestui fenomen. Este vizibilă sub formă de pete maro neuniforme pe cele mai expuse la soare părți ale feței; cum ar fi frunte, nas și obraji. Cunoscută și ca „masca de sarcină”, aceasta este destul de întâlnită.

 

3. MENOPAUZA

A treia din schimbările hormonale majore este menopauza. Aceasta este o etapă în care producția de estrogen si progesteron scade dramatic. S-ar putea spune că menopauza este ca pubertate inversată, iar unele dintre simptomele pielii sunt de fapt identice.

Testosteronul devine mai dominant, ceea ce duce la înfundarea porilor și sebum blocat din cauza suprafeței uscate. Acneea poate fi mai profundă și mai inflamată, deoarece proprietățile anti-inflamatorii ale estrogenului sunt reduse.

O altă afecțiune a pi

elii care poate reapărea în timpul menopauzei este melasma. Anii de expunere la soare au un efect cumulat asupra tonusului general al pielii și pete de soare mai mici se transformă în mai multe pete de vârstă permanente.

Din moment ce estrogenul este o parte esențială a multor procese de înfrumusețare din piele, a pierde o parte din el duce la schimbări vizibile.

In primul rând, pielea își pierde elasticitatea, volumul și fermitatea din cauza producției de colagen inferior. 

În al doilea rând, pielea devine mai puțin strălucitoare, din moment ce procesul la nivel de epidermă incetineste. Acest lucru înseamnă că producția de celule noi și de purtători naturali se produce într-un ritm mai lent. 

În al treilea rând, pielea devine mult mai uscată deoarece pierde capacitatea de a reține umiditatea. Acestea sunt toate efectele unui nivel de estrogen mic, dar, de asemenea, semne normale de îmbătrânire care se petrec indiferent de schimbările hormonale. 

 

Tu în ce etapă a vieții ești și care sunt problemele cu care te conftunți în ceea ce privește aspectul pielii?

Dar ritualul tău de îngrijire a pielii cum arată?