You are currently viewing Ce sunt nutricosmeticele si de ce sunt atat de importante pentru piele ta

Ce sunt nutricosmeticele si de ce sunt atat de importante pentru piele ta

Oamenii și-au dedicat cea mai mare parte a cercetărilor lor de-a lungul istoriei în căutarea tinereții veșnice.  Dedicăm enorm de mult timp în căutarea unui aspect tânăr, vital și sănătos.
Imaginați-vă totuși cum ar fi dacă ați putea încetini procesul de îmbătrânire și ați păcăli timpul!
Din cele mai vechi timpuri, frumuseţea şi tinereţea au fost prezente în preocuparea oamenilor și au folosit din natură bogația nutrienților .
Populaţia îmbătrânită cheltuieşte miliarde de dolari în fiecare an pentru vitamine, minerale, extracte botanice şi antioxidanţi, în efortul de a menţine un aspect tineresc al pielii şi de a promova bunăstarea generală. Conform previziunilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, până în 2050, 21% din populaţia globală va avea vârsta de 60 de ani sau mai mult, comparativ cu 10% în 2000 şi cu 8% în 1950.
Dezechilibrele hormonale, procesele inflamatorii, fumatul, expunerea la radiaţii UV şi factorii de stres ai mediului contribuie la îmbătrânirea pielii prin producerea de specii reactive de oxigen (ROS) care pot afecta membranele celulare, proteinele şi ADN-ul.

Această suprasolicitare în urma stresului oxidativ şi producţia de radicali liberi pot în cele din urmă descompune ţesuturile conjunctive şi colagenul şi eliberează substanţe chimice ce conduc la modificări celulare şi moleculare obiectivate în semne ale îmbătrânirii, cum ar fi formarea ridurilor, depigmentarea, inflamaţia, imunosupresia, fotoîmbătrânirea şi fotocarcinogeneza.

Nutriţia poate modula fiziologia şi starea diferitelor ţesuturi şi sisteme din corpul uman, inclusiv pielea, sistemul cardiovascular, plămânii şi sistemul musculoscheletal. Prin urmare, înţelegerea posibilelor mecanisme este parţial derivată din observaţiile fiziopatologice ale modificărilor organice sau ale pielii în condiţii de malnutriţie. Nutricosmeticele vizează în principal pielea (antiaging, reparare şi prevenire, protecţie solară, pigmentare, albire, slăbire), părul (creştere, restaurare, hrănire, volumizare) şi unghiile (întărire).
Deşi conceptul de nutricosmetice este destul de vechi, ideea de a valorifica nutrienţii pentru înfrumuseţare este relativ nouă. Unul dintre primele produse nutricosmetice introduse pe piaţă de biochimistul suedez Ake Dahlgren în anii ‘80 a fost Imedeen®. Produsul conţinea extracte marine utilizate pentru restaurarea structurii şi funcţiei pielii. De atunci, piaţa nutricosmeticelor a parcurs un drum lung, noi produse inovatoare fiind lansate pe plan mondial în fiecare an.

Nutricosmeticele pot fi definite ca fiind produse ingerabile (pastile sau capsule, comprimate, lichide, granule sau alimente) care sunt formulate şi comercializate special în scopuri de înfrumuseţare („pastile de înfrumuseţare”, „frumuseţea din interior” sau „cosmetice orale”). Astfel de produse se află la intersecţia dintre nutriţie şi produse de îngrijire personală şi nu trebuie confundate cu produsele cosmetice sau nutraceutice.

Suplimentele nutritive (alimentare) sunt surse concentrate de molecule cu efect nutriţional sau fiziologi şi conţin substanţe nutritive (colagen, peptide, proteine, vitamine, caroten, minerale şi acizi graşi omega-3) derivate din alimente produse şi/sau extracte din plante şi fructe concentrate sub formă de lichid, capsulă, pulbere sau tabletă. Sunt disponibile pe scară largă şi sunt vândute mai ales ca produse OTC.

Un medicament OTC (Over the Counter) este un produs medicamentos care se poate elibera fără prescripţie medicală. Aceste preparate presupun automedicaţia unor afecţiuni minore, fără implicarea medicului şi cuprind analgezice antipiretice şi antiinflamatoare, vitamine, minerale, antitusive, remedii gastrointestinale etc.
În timp ce piaţa nutricosmeticelor este mică în comparaţie cu alte pieţe de îngrijire personală, se estimează că are cea cea mai rapidă creştere. Această creştere importantă este determinată de diferiţi factori, cum ar fi o orientare către tratamente mai puţin invazive şi proceduri de înfrumuseţare, creşterea gradului de conştientizare a consumatorilor (mai ales de către generaţia tânără), ascensiunea spa-ului, cultura frumuseţii şi presiunea socială, speranţa de viaţă crescută a generaţiei baby-boom în ţările industrializate şi noi strategii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Europa reprezintă în prezent circa 55% din piaţa mondială a nutricosmeticelor.
Presiunea exercitată de consumatori, precum şi de autorităţile de reglementare din Europa determină necesitatea validării ştiinţifice pentru a susţine numeroasele revendicări de frumuseţe şi sănătate ale produselor. Succesul pieţei nutricosmeticelor în Asia poate fi în mare măsură atribuit sistemului său de reglementare, FOSHU (Foods for Specified Health Health), care indică clar ce poate fi şi ce nu poate fi revendicat pentru un produs.

Nutricosmeticele se bazează, de regulă, pe combinaţii ale următoarelor ingrediente: carotenoizi, polifenoli, mai multe vitamine, extracte de soia (de exemplu, izoflavone polifenolice), micronutrienţi, glicopoliglicani, aminoacizi, acizi graşi polinesaturaţi (de exemplu, uleiuri de peşte).
Ingredientele nutricosmetice de top sunt: colagenul, coenzima Q10, extractul de seminţe de struguri, ceaiul verde, luteina, licopenul, complexul marin (ingredient de peşte de mare adâncime), Omega-3, superfructe (de exemplu, acai), vitaminele A, C şi E şi zincul.

De exemplu, carotenoizii cuprind o clasă de pigmenţi naturali liposolubili (de exemplu, beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină şi astaxantină), care se găsesc în numeroase fructe şi legume. Aceşti carotenoizi şi derivaţii lor oxigenaţi, xantofilele, sunt adesea folosiţi ca ingrediente antioxidante în nutricosmetice.


Nu putem opri îmbătrânirea. Acest lucru ar însemna să fim nemuritori şi ar duce la anularea completă a vieţii trăite din plin. Dar putem să o controlăm şi să o întârziem.
Atât ritmul de îmbătrânire, cât şi longevitatea pot fi influenţate major in zilele noastre prin tot ce stim si a descoperit stiinta despre corpul uman pana in prezent.
Explozia cercetării în domeniul îmbătrânirii aduce nişte perspective uluitoare iar nutricosmeticele aduc solutii palpabile pentru tinereatea pielii.
Lista nutrienților cheie pentru piele și a alimentelor care fac minuni pentru frumusețe și tinerețe:

1. Vitamina A

Studiile au arătat că această vitamină are un rol esențial în prevenirea îmbătrânirii pielii, în procesul de creștere și dezvoltare a organismului, menținerea vederii sănătoase și funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Iată ce alimente poți consuma pentru mai multă vitamina A: dovleac, morcov, spanac, ardei gras roșu, cartof dulce, mango, pepene galben, grepfruit, pepene roșu, caise, nectarine, mandarine.

2. Vitamina B

Vitaminele din complexul B ne ajută pielea să producă noi celule sănătoase și au efect de reducere a ridurilor, a petelor pigmentare și a inflamației de la nivelul pielii.

Alimente care conțin vitamina B: ton, macrou, somon, stridii, scoici, spanac, varză, broccoli, sfeclă, cartof, cartof dulce, morcov, avocado, fasole, năut, mazăre, linte, orez brun, portocale, lămâi, banane, semințe de floarea soarelui, arahide, migdale.

3. Vitamina C

Este un antioxidant natural, care stimulează producția de colagen, acea proteină minunată care asigură elasticitatea pielii.

Un lucru interesant este faptul că vitamina C nu poate fi produsă și nici depozitată în organism, astfel încât avem mereu nevoie de alimente care o conțin.

Iată și alimentele cele mai bogate în vitamina C: pătrunjel, cătină, măceșe, coacăze, broccoli, ardei gras, conopidă, varză, fasole verde, ceapă verde, gulii, sfeclă, spanac, roșii, kiwi, portocale, mandarine, grepfruit, lămâi, ananas, căpșuni, mango, struguri.

4. Vitamina D

Este vitamina care reduce iritațiile și inflamațiile pielii, susține activitatea vitaminelor A și C în organism și are un rol important în reglarea funcției sistemului imunitar.

Majoritatea cantității de vitamină D din corp, un procent de 80%, este produsă prin simpla expunere a brațelor și gambelor la soare, fără cremă de protecție, în special în intervalul de timp în care acesta este mai puternic (11-15). Există o graniță fină între expunerea sănătoasă la soare și cea care poate fi periculoasă pentru piele însă, din păcate, cercetările actuale nu ne pot ajuta cu indicații precise despre cât timp și cât de des să ne expunem la soare pentru a atinge nivelul optim de vitamina D în organism.

De aceea, îți recomand să îți verifici periodic nivelul de vitamina D din sânge (analiza specifică se numește 25-OH Vitamina D), iar dacă este nevoie, în special în lunile în care soarele nu mai este atât de puternic (din septembrie până în aprilie, inclusiv), să susții organismul prin suplimente de vitamina D.

Ceea ce poți face în plus pentru pielea ta este să incluzi în dietă cele câteva alimente care o conțin, cum ar fi ciupercile sau anumite tipuri de pește (somon, ton, sardine, hering și macrou).

5. Vitamina E

Este foarte cunoscută pentru efectele ei antirid și de prevenire a uscăciunii pielii, având în același timp efect antioxidant și de protecție împotriva efectelor radicalilor liberi, acei compuși care apar atât în urma proceselor metabolice obișnuite care se desfășoară în corp, cât și din cauza expunerii organismului la diferiți factori nocivi din mediul extern (raze ultraviolete, poluare, stres etc.).

Alimentele pe care le poți consuma pentru un aport crescut de vitamina E sunt: semințe de floarea soarelui, migdale, alune de pădure, arahide, fistic, spanac, dovleac, broccoli, ardei gras roșu, somon, avocado, mango, kiwi.

6. Fierul

Reglează activititatea enzimelor antioxidante din celulele pielii, iar lipsa lui este unul din factorii care contribuie la apariția cearcănelor și a pielii palide, lipsite de culoare.

Pentru a aduce mai mult fier în organism, poți mânca fasole, linte, năut, mazăre, cartof dulce, broccoli, spanac, sfeclă, semințe de dovleac, caju, quinoa, ton, macrou, sardine, creveți, scoici, stridii, prune, smochine, curmale, căpșuni, pepene verde, ananas.

7. Seleniu

Acest mineral este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a noilor celule din piele, oprește acțiunea radicalilor liberi și protejează pielea de apariția noilor riduri, de pigmentare și de efectul negativ al razelor ultraviolete.

Alimentele bogate în seleniu, pe care și eu le consum, sunt: bananele, mango, avocado, semințele de floarea soarelui, caju, fistic, ciuperci, spanac, linte, mazăre, orez brun, ton, sardine, somon.

8. Zinc

Este unul din acele elemente care participă la procesul de apariție și dezvoltare a noilor celule din piele; de asemenea, o protejează împotriva stresului oxidativ, întârzie îmbătrânirea celulelor, contribuie la reglarea cantității de sebuum de la nivelul epidermei și stimulează producția de colagen.

Alimente care conțin zinc: ciuperci, spanac, broccoli, mazăre, varză kale, usturoi, năut, linte, semințe de dovleac, semințe de chia, semințe de susan, semințe de in, caju, fistic, migdale, mure, afine, zmeură, rodii, caise, piersici, pepene galben, kiwi, avocado.

9. Cuprul

Contribuie la creșterea elasticității pielii, stopează acțiunea radicalilor liberi, protejează pielea de apariția noilor riduri și de petele pigmentare.

Cum aduci mai mult cupru în organism?
Iată câteva alimente care te pot ajuta: năut, linte, fasole, mazăre, varză kale, spanac, frunze de viță de vie, cartof dulce, nuci, migdale, alune de pădure, caju, semințe de susan, semințe de dovleac, fistic, somon, ton, creveți, quinoa, hrișcă, ananas, rodii, kiwi, mango, avocado.

10. Colagenul

Cu cat organismul este mai imbatranit, cu atat colagenul este mai redus!
Organismul nostru sintetizează colagenul din proteinele provenite din alimente. Totuși, după vârsta de 25 ani, acest proces începe să încetinească, iar conținutul de colagen din organe și țesuturi se reduce.
Datorită colagenului:
• pielea rămâne netedă și elastică
• ovalul feței se menține ferm
• apariția ridurilor este încetinită
• regenerarea este accelerată
• proprietățile de protecție ale pielii sunt menținute

 

 

 

Frumusetea pielii tale inseamna sanatatea intregului organism!

Despre Laura Busuioc
www.laurabusuioc.eu
facebook: LauraBusuiocRomania

Lasă un răspuns