You are currently viewing Miracole de zi cu zi: Pilates și yoga pentru o stare de bine în corpul tău, cu Ionela Parvati

Miracole de zi cu zi: Pilates și yoga pentru o stare de bine în corpul tău, cu Ionela Parvati

Pentru o dezvoltare armonioasă la nivel holistic, o parte importantă din obiceiurile pe care le putem adopta în fiecare zi este reprezentată de activitatea fizică. Pentru un corp sănătos, avem nevoie să ne preocupăm constant de mișcare, indiferent care este sportul sau activitatea pe care o alegem. 

Eu practic constant yoga și pilates, sporturi pe care le-am ales pentru flexibilitatea lor, dar și pentru starea de bine la nivel fizic și mental pe care mi-o aduc. În acest proces, îmi este alături și Ionela Parvati, instructoare de Pilates și Yoga alături de care practic cu drag aceste activități. Ionela are experiență de 10 ani în pilates, aproape 15 de yoga unde este yoga acharya si undeva din copilarie pana in tinerete a strans vreo 20 ani de arte martiale unde are centura neagra.. Și-a reorientat atenția către predarea de Yoga și de Pilates, mai ales după suferirea unui accident. Pentru Ionela, artele marțiale, pilates și yoga reprezintă mai mult decât activități fizice, ci și un stil de viață, înțelepciune și conștientizare. 

Dacă și tu vrei să investești în starea ta de bine la nivel fizic, un prim pas important este să te informezi despre opțiunile pe care le ai și care sunt beneficiile fiecărui sport pe care îl poți alege. Descoperă din interviul cu Ionela Parvati care sunt avantajele Pilates, dar și care sunt diferențele dintre Pilates și Yoga. 

*****

“Miracole de zi cu zi: creştem holistic împreună” este seria aniversară de interviuri prin care abordăm conștientizarea și îngrijirea moderată a tuturor ariilor vieții: sănătate fizică, sănătate mentală, bunăstare emoțională, dezvoltare intelectuală și conexiune spirituală. Considerăm că grija de sine stă în centrul stării de bine, iar să te simți bine în pielea ta implică să ai grijă de toate aspectele vieții, de la interior spre exterior. O dată cu împlinirea a 10 ani de Techir și cu maturizarea brandului, am creat această serie de interviuri cu specialiști, a cărei poveste și manifest îl poți găsi aici.

Cuprins

Care este povestea ta? Cum ai descoperit pasiunea pentru pilates și yoga? Ce te-a inspirat să devii instructoare?

Cu siguranță toate pornesc de la dorința mea de a face sport și de la nevoia de a mă cunoaște cât mai mult și mai bine. Am început să practic karate-do de la 8 ani și am continuat până pe la 22-24 ani ajungând la centura neagră, participând la competiții și simțind viața de sportiv de performanță. Mi-a plăcut întotdeauna să predau, sensei-ul meu mă lăsa adesea să țin antrenamentele de când aveam vreo 15 ani și apoi tranziția către instructor a venit firească. Pe măsură ce creșteam simțeam că vreau să cunosc mult mai în profunzime și partea ascunsă a noastră, energia și sufletul și, deși aveam o mică practică meditativă în karate, nu a mai fost suficient la un moment dat. DIn aceste căutări am descoperit yoga și o perioadă ele s-au întretăiat: karate cu yoga și cu qigong. Și așa cum e viața, dacă nu reușești să te hotărăști la timp ce vrei, te ajută universul – mi-am accidentat genunchiul (ruptură de ligament încrucișat) și atunci mi-a fost clar că drumul meu de karatekă s-a încheiat și cel de yoghin începe. 

Sună poetic acum, dar au fost câțiva ani grei pe care sufletul meu de 22 ani i-a dus cu multe lupte și lecții. Pe măsură ce se făcea lumină și vindecarea a fost ușoară și în tot acest timp predam deja qigong pentru un grup de prieteni și studiam intens yoga. Între timp eram studentă și la SNSPA la Comunicare și la Universitatea București la Psihologie urmate de un masterat în Psihoterapie experiențială – voiam să știu mai mult și să pot avea un impact mai puternic asupra oamenilor din jur. Câțiva ani am fost habotnică, mi se părea că e musai să facem schimbări toți în viață noastră și să urmăm un stil de viață sănătos cât mai curând. 

Evident, după această alergătură și cumul am avut un moment de burnout în care mi se părea că nu știu nimic și că nu pot real să ajut pe nimeni, părea că tot ce știu este degeaba și, când ești copleșit, cu siguranță așa se simte. 

Așa că am luat o pauză de la toate – nu mă regăseam nici în meseria de terapeut, nici în cea de karatecă sau de yoghin. Atunci a apărut pilatesul în viața mea – ca un moment de respiro într-o zona familiară mie și plăcută: mișcare controlată, în ritmul respirației cu accent pe recuperarea afecțiunilor și îndreptarea posturii.

Revenind la întrebare, mi-e greu să spun că a fost ceva care m-a inspirat să predau. A fost și este mai degrabă o dorința internă și o direcția clară a vieții mele: sunt un ghid care a îmbrăcat mai multe forme (de karate, qigong, yoga, pilates). În același timp toate sunt mai mult decât asta, pentru că postura noastră este intrisec legată de viață noastră, de cum ne simțim cu noi sau de cât de departe suntem de noi, de cât de flexibilă sau inflexibilă este gândirea noastră și tot așa.

Care este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o din practica ta personală de yoga și pilates? Cum s-a schimbat viața ta de când practici aceste discipline?

Ca să aduc o mică clarificare, pilatesul este un sport minunat, cooerent, complet, armonios cu o mulțime de beneficii, dar nu l-aș pune pe același palier cu yoga, pilatesul nu este o disciplină, nu este un stil de viață, este o formă de mișcare perfectă. Mie personal pilatesul nu mi-a adus ceva wow – da, mi-a subțiat coapsele, îmi ține corpul tonifiat și fesierii tari, mă detensionează după o zi încărcată așa, fiind protector cu articulațiile mele. În același timp sunt un om care face și a făcut foarte mult sport, așa că sunt convinsă că pentru cine nu face mișcare pilatesul are și alte beneficii din zona de coordonare, control, reglare nervoasă și emoțională.

Lecțiile le primesc din yoga, disciplină care îmi guvernează viața de mult timp și din care învăț constant – cred sincer că fără yoga nu aș fi un profesor atât de bun la pilates și cu siguranță aș fi alt om în viața mea.

Una dintre cele mai constante și grele lecții pe care mi le primesc este cea a răbdării. Să dau fără să aștept rezultate, să sădesc fără să aștept roadele, să mă bucur de proces și de fiecare zi alături de studenții mei și să nu încerc să calc prea tare accelerația. Mi se întâmplă adesea să am diverse obiective cu oamenii care îmi vin la clase și este o graniță foarte fină între obiective și așteptări – caut tot timpul să îmi reglez așteptările, să înțeleg ritmul și cursul vieții fiecăruia și cât este dispus să facă. Și dacă uneori îmi dau seama că, ups, îmi pasă mie mai mult de postura și durerea ta de spate decât ție fac un pas înapoi, trag aer în piept și îmi amintesc că sunt doar un ghid și fiecare are nevoie să își urmeze drumul.

Devin constant un om mai bun și un profesionist mai bun pe măsură ce practic și predau mai mult, până la urmă aici este tot secretul, să fii atent la tine și la cei din jurul tău și să încerci să aduci cea mai bună experiență pentru ei.

Cum descrii diferențele și asemănările dintre pilates și yoga? Cum se completează aceste două practici?

Sunt puține asemănări între ele de fapt. Cine nu le cunoaște poate spune că da, ele sunt cam la fel, dar realitatea este că ele se completează reciproc și voi încerca să vă și povestesc de ce și cum. Pilatesul construiește corpul că forță, musculatură, mobilitate, coordonare și control. Este un sport complet menit să recupereze deficiențele posturale, accidentările și să aducă atenția la corp în întregul lui. În pilates nu lucrezi grupe de mușchi separate – lucrezi de cele mai multe ori în izometrie cu tot corpul și cu accentul pus pe brațe, picioare, abdomen sau spate. 

Respirația în pilates este toracică și expirul este forțat pe gură, vreau să îmi țin corpul în tensiune, încordat pe tot parcursul orei și să dau toxinele afară.

În schimb, yoga este o disciplină, un stil de viață unde, predat autentic, asanele (posturile corporale) sunt doar a 8-a parte din proces. Așa că, atunci când vorbim de yoga avem în vedere anumite norme morale de conduită interioară și exterioară numite yamas și nyamas, tehnicile speciale de respirație (pranayama), asanele, tehnicile de concentrare (dharana), de meditație (dhyana), retragerea simțurilor (pratyahara) și evoluția spirituală.

Deci le putem compara doar pe palierul asanelor – dar și aici scopul lor este să te relaxezi în profunzime în ele accesând respirația abdominală pe nas și menținând postura cât mai mult timp. Practic pilatesul îți pregătește corpul pentru yoga – avem nevoie de musculatură și de sport, așa că pilatesul face toată munca în zona asta și yoga vine peste adăugând relaxarea, înțelegerea minții și aducerea clarității mentale, îmbunătățirea respirației și dezvoltarea spirituală.

Ce efecte specifice și beneficii are pilates asupra corpului și minții?

Întărește, tonifică, elasticizează până într-un punct corpul – evident în funcție de răbdarea pe care o ai în a învăța tehnicile corect și în a le executa corect. Că orice sport, pilatesul se învață pas cu pas și ajunge chiar într-o zonă acrobatică foarte frumoasă unde controlul și forța corpului sunt elementele cheie. 

În acest proces, liniștește mintea pentru că îi dă foarte multe elemente la care trebuie să se concentreze: postura, respirația, de obicei un picior face ceva, celălalt altceva, exercițiile pot fi foarte complexe și atunci, pentru o bună coordonare, mintea este prezentă în corp și oră zboară de obicei. Cu această ocazie reglează sistemul nervos și poate fi un antidepresiv minunat. Îmi aduce control, coordonare, echilibru și forță și pentru toate am nevoie și de minte, nu doar de corp.

Pentru cine recomanzi fiecare dintre aceste practici? Există diferențe în funcție de obiectivele persoanei (de exemplu, flexibilitate vs. tonifiere musculară)?

Depinde foarte mult care este scopul fiecăruia. Personal le recomand pe amândouă, combinația lor mi se pare de succes pentru toate obiectivele. Dar, cu siguranță, dacă obiectivul este legat mult de aspectul fizic, pilatesul va fi la înaintare. 

Pe de altă parte, niciun sport nu a reușit să îmi feminizeze corpul și să îl armonizeze atât de frumos cum a reușit yoga – chiar îmi amintesc un feedback din partea unei prietene după primii doi ani de yoga intens. Mi-a spus că am alt corp – de unde aveam un corp atletic de sportiv, acum am un corp de femeie. 🙂

Dacă scopul este mai degrabă din zona anxietate, mobilitate, reglarea stresului și înțelegerea vieții, atunci yoga va fi direcția și recomandarea. În același timp trebuie să fac o mențiune: yoga va dura mult mai mult și va cere schimbări reale de la mine. Dacă mișcându-mă la pilates o să văd schimbări rapide pe corpul meu după primele 2-3 luni, în yoga progresul este mai lent și mai de durată. 

Ca o mică observație de la studenții mei – și am marea bucurie să fie unii la pilates, unii la yoga și unii și și – vă pot spune că, o dată înțeleasă cauza posturii defectuoase și rezolvată prin yoga ea nu va mai recidiva chiar și dacă faci pauză în practică; pe când în pilates, dacă vii cu o afecțiune de postură va trebui să lucrezi constant, cum ai o pauză mai mare cum problema va reveni pentru că este abordată doar în planul fizic. 

Cum contribuie Pilates la o dezvoltare holistică a corpului și a minții?

Pilatesul contribuie la un corp sănătos și armonios – puternic și echilibrat. Mi se pare că folosim prea ușor termenii de dezvoltare holistică, nu cred că pilatesul are mai multe efecte pe minte și pe emoții față de orice alt sport: mă depresează, eliberează tensiunile din corp, oxigenează creierul, îmbunătățește echilibrul și controlul corpului și cam atât. 

De multe ori mă poate și ține ușor captiv pentru că mă ajută să eliberez supapa de stres, nervi, tensiuni, dar nu mă duce mai departe la înțelegerea lui de ce strâng eu stres și nervi și ce să fac cu ele – doar îmi creez o dependență de sport pentru că mă simt mai relaxat după. Ori o dezvoltare holistică după părerea mea ar fi să nu mai am nevoie de sport doar ca supapă de eliberare de tensiuni, să mă duc mai departe, să fac sport de dragul mișcării corpului.

Ce impact au aceste practici asupra echilibrului emoțional și asupra reducerii stresului?

Aici yoga simt că are cele mai multe beneficii prin îmbinarea mai multor tehnici: de respirație, relaxare, concentrare, meditație, mișcare plus partea filozofică de înțelegere a vieții. Evident și pilatesul, ca orice formă de mișcare, mă va ajuta să fiu puțin mai echilibrat emoțional și mă voi simți mai bine după practică.

Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă practica pilatesului sau a yoga, dar nu știe de unde să înceapă?

Pornind de la de ce-ul fiecăruia apar și recomandările. Nu există o rețetă universală de succes – o cale rapidă mi se pare combinarea celor două și amândouă au multiple variante de început și variații. 

Deci sfatul ar fi: încearcă, practică și vezi cum te simți. Străduiește-te să nu te blochezi în primul obstacol sau disconfort – caută să te cunoști mai mult și vei descoperi resurse imense în interiorul tău.

Există anumite ritualuri sau produse pe care le recomanzi înainte sau după un antrenament pentru îngrijirea corpului sau relaxare?

Ca la orice sport, la pilates este bine să vii cu stomacul gol (să ai cam 2 ore înainte de masă dacă nu te antrenezi dimineața la prima oră) și să nu sari peste partea de stretching de final.

La yoga indicațiile sunt puțin mai multe: pe stomacul gol, hidratat și mers la toaletă înainte de practică, lăsat măcar jumătate de oră după practică pauză de toaletă și de duș ca se se stabilizeze câmpul energetic; să încerci să nu te arunci in muncă, trafic, agitație – ci pe cât posibil să te bucuri de starea de liniște proaspăt atinsă.

Cum susțin aceste practici echilibrul hormonal și sănătatea pielii, un aspect esențial pentru frumusețea naturală?

Doar yoga lucrează pe echilibrul hormonal – fiecare asana lucrează de fapt pe câte o glandă endocrină și tot așa și tehnicile de respirație și meditație; plus că yoga aduce o conștientizare și a stilului de viață sănătos și, de cele mai multe ori, se evită consumarea cărnii, alcoolului și a produselor nesănătoase care dereglează sănătatea pielii. Privind holistic, frumusețea naturală radiază din interior, din cât de bine sunt eu cu mine, cât mă iubesc și mă îngrijesc și cât de în acord sunt cu drumul și viața mea – și yoga mă poate ghida să aflu răspunsurile. 

Ce înseamnă pentru tine „dezvoltarea holistică” și cum te conectezi cu acest concept în viața ta de zi cu zi?

Viață mea de zi cu zi a devenit destul de simplă și conștientă – mă trezesc de obicei dis de dimineață pentru practica yoga (care uneori este mai lungă, alteori mai scurtă), o dată – de două ori pe săptămână am un ritual de masaj cu ulei cald ayurvedic înainte de duș, mâncare vegetariană pe care de obicei mi-o prepar singură; sunt atentă la oamenii din jurul meu și caut să le aduc provocări, să le pun oglinzi, să îi ajut să fie mai bine și mai autentici. 

Așa că aș putea să spun că dezvoltarea holistică pentru mine este un echilibru frumos în viață – nu mă mai chinui să țin nu știu ce regim sau să testez diverse practici spirituale. Mai mult de obicei este mai puțin – așa că îmi aliniez toată ziua la mine, dacă eu sunt autentică și bine păstrând acești mici pași atunci sunt bine, sunt în pace. 

O dată la câteva luni îmi iau pauze de reîncărcare – unele active pentru practica yoga în India, altele doar de relaxare și descoperire de locuri noi alături de bărbatul meu și simt că și aceste pauze sunt necesare și mă ajută să fiu un profesor mai bun.

Cum vezi evoluția acestor practici în următorii ani, având în vedere creșterea interesului pentru un stil de viață sănătos și conștient?

Pare că interesul crește foarte mult pentru acest stil de viață și mă bucură enorm. Cred însă că avem nevoie de mult discernământ în a alege pe mâna cui ne lăsăm și de ce pentru că oferta mare și variată nu este tot timpul o soluție. Cum îmi povestea o prietenă mai demult: „Ionela, nu înțeleg oamenii ăștia care sunt însetați, caută apă și se apucă să sape fântâni în grădină – fiecare fântână de doar câțiva centimetri pentru că pare totuși că locul de lângă este mai bun și tot așa – și nu ajung niciodată la apă.” 

Este firesc și necesar să testez școli și abordări, să verific pregătirea profesorilor pe care îi întâlnesc – dar dacă tot testez și sar din fântână în fântână nu o găsesc niciodată apă. Pentru dezvoltarea spirituală reală am nevoie să îmi aleg un drum și să merg pe el până dau de apă. Și, cu tristețe observ, că oamenii nu mai sunt dispuși să aștepte și să muncească – vor acum, repede și mult și sunt dezamăgiți când nu se întâmplă așa. Cultivând conștiența voi înțelege că am nevoie de timp și nu pot șterge o viață de nemișcare în câteva ore pe săptămână.

Care este viziunea ta pe termen lung în ceea ce privește promovarea pilatesului și yoga ca metode de îngrijire integrală?

Mi-am propus să continui să educ oamenii cu privire la yoga și la aspectele ei reale, nu miturile care se tot vehiculează. Și în privința pilatesului încerc să îi păstrez forma autentică pentru că, și aici, devine un bussiness și un trend, dar de multe ori este doar fitness pe aparatele de pilates – așa că tot educația este cuvântul și aici.

Ce resurse (cărți, podcast-uri, etc) ai recomanda cuiva care vrea să investească în dezvoltarea sa holistică?

Sunt atât de multe pentru atât de multe gusturi încât încep să evit să recomand – depinde ce cauți până la urmă. Dar cred că nicio carte sau podcast nu va reuși să facă atât cât poate să facă practica, deci va recomand să practicați mai mult din ce va place. Că e pilates, că e yoga sau amândouă – practica, practica, practica este cheie succesului pentru că doar așa veți accesa profesorul interior al fiecăruia și veți face schimbări reale în viața voastră.

Sperăm că interviul cu Ionela Parvati te inspiră să investești mai mult în mișcare, fie că alegi Pilates, Yoga sau pe ambele. Tu ce practici de mișcare autentică și cu intenție ai încercat și ce beneficii simți că aduc în viața ta.

Spune-ne în comentarii care este experiența și părerea ta.

Click aici să ajungi mai ușor pe toate canalele noastre de comunicare.

Îți dorim zile cu soare și multe momente de relaxare profundă!

Oana și echipa editorială Techir

Lasă un răspuns