Creierul uman este cea mai rezistentă și adaptabilă structură din natură, sursa tuturor emoțiilor, percepțiilor, gândurilor și comportamentelor noastre. Creierul este alcătuit din sute de miliarde de elemente microscopice numite neuroni care folosesc substanțele chimice precum mesaje pentru reglarea activității electrice în creier. Creierul comunică cu corpul prin intermediul acestor schimbări electrice al emoțiilor noastre, percepțiile, gândurile și comportamentele sunt rezultatul totalității acestor modificări chimice, deși mecanismul exact al modului în care creierul devine minte nu este înțeles.
Pentru a avea o viață împlinită și echilibrată, este nevoie să avem grijă și de sănătatea noastră mentală și psihică. În acest sens, o nouă formă de terapie pe care o putem aborda este neurofeedback-ul, despre care am invitat-o să ne spună mai multe pe Andreea Cristina Mureșanu, psiholog și fondatoare a clinicii Rewire Yourself. Despre fondatorii Rewire Yourself, Cristina spune:
„În calitate de psihoterapeut integrativ, psiholog clinician și terapeut neurofeedback și împreună cu asociatul meu specialist in economie și IT, promovăm vindecarea holistică și creșterea calității vieții. Obiectivul nostru constă în îmbinarea abordărilor terapeutice tradiționale cu tehnici de neurofeedback pentru a ne ajuta pacienții în călătoria lor către bunăstarea emoțională. Credem în puterea transformatoare a unui mediu terapeutic plin de susținere, în care călătoria unică a fiecărei persoane este onorată și ghidată spre vindecare și auto-descoperire.
Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă psihicul uman și funcționalitatea sistemului încă din copilările și îmi ascult chemarea în fiecare zi în care aleg să merg la clinică, pentru a-i înduma pe pacienții noștri pe calea către auto-reflecție și integrare.
Prin munca noastră, ne străduim să aducem speranță și schimbări de durată în viața pacienților noștri. De asemenea, cred că fiecare persoană are potențialul de a se vindeca și de a prospera, iar abordarea noastră reflectă această convingere.
Pasiunea mea constă în a vedea pacienții cum își deblochează potențialul, dezvoltă o mai mare conștientizare de sine și cultivă reziliență prin intervenții terapeutice personalizate. În cele din urmă, Rewireyourself se angajează să ghideze pacienții în călătoriile lor unice către bunăstare și împlinire.”
Descoperă din articolul de mai jos ce este neurofeedback-ul, cum funcționează, care sunt avantajele sale și cum te ajută să ai o viață mai bună.
- Ce este neurofeedback-ul?
- Ce este brain mapping-ul?
- La ce este util neurofeedback-ul și ce afecțiuni ameliorează?
- Care sunt beneficiile neurofeedback-ului și cum îmbunătățește calitatea vieții?
- Cum funcționează o sesiune de neurofeedback?
- Ce impact/influență are asupra creierului?
- Cum se măsoară eficiența sesiunilor?
- Exemple de situații în care neurofeedback-ul a avut un efect pozitiv
- Ce impact are asupra sănătății mentale și care este rolul său în dezvoltarea holistică ?
- Unde pot face sesiuni de neurofeedback în România?
- Rewire.ro – Servicii de Brain Mapping și Neurofeedback
Ce este neurofeedback-ul?
Pătrunderea în profunzimile minții umane a fost o căutare de durată pentru oamenii de știință, cercetători și indivizi care caută să deblocheze adevăratul potențial al creierului nostru. În această căutare, domeniul neurofeedback-ului a apărut ca o disciplină revoluționară, oferind perspective și posibilități care au fost cândva considerate de neimaginat.
Neurofeedback-ul a fost inițiat la sfârșitul anilor 1950 și 1960 de doi cercetători: Dr. Joseph Kamiya de la Universitatea din Chicago și Dr. Barry Sterman de la UCLA.
Dr. Kamiya a descoperit că, folosind un sistem simplu de recompensă, oamenii își pot controla undele cerebrale. El a antrenat oamenii să atingă unda alfa răsplătindu-i cu sunetul unui clopot. Aceasta a fost prima dată când s-a oferit feedback în timp real oamenilor pe baza monitorizării EEG – prima instanță de antrenament neurofeedback.
Câțiva ani mai târziu, Dr. Sterman făcea un experiment pentru NASA pentru a vedea dacă combustibilul rachetei provoacă convulsii și a folosit aceleași pisici ca subiecți ai experimentului. În timpul acestui studiu, el a descoperit (spre surprinderea sa) că pisicile care au fost supuse antrenamentului au fost semnificativ mai puțin susceptibile de a suferi convulsii decât alte pisici.
Dr. Sterman a aplicat apoi această tehnică oamenilor care sufereau de epilepsie, unde a descoperit că 60% dintre subiecți au reușit să-și reducă crizele epileptice cu 20-100% și că rezultatele au fost de lungă durată.
Ce este brain mapping-ul?
De la începuturile sale din anii 1960 până la progresele sale actuale, istoria neurofeedback-ului este o poveste fascinantă despre inovație, perseverență și impact transformator. Totul a început în anii 1920, când psihiatrul german Hans Berger a creat primul dispozitiv de electroencefalogramă (EEG) prin atașarea electrozilor la capul uman și măsurarea curenților electrici produși.
Un qEEG poate dezvălui modele de unde cerebrale care sunt asociate cu impulsivitate, inflexibilitate cognitivă, ADHD, anxietate și alte simptome. Acestea ne ajută la înțelegerea activității electrice corticale din creier. Poate arăta dacă activitatea creierului este prea activată sau prea subactivată și poate dezvălui modul în care regiunile creierului comunică între ele.
Cercetările în neuroștiințe au arătat că conexiunile funcționale dintre regiunile creierului sunt cheia pentru funcționarea optimă a creierului. Analiza hărții cerebrale qEEG măsoară coerența între diferite zone, ceea ce indică cât de bine comunică diferitele zone ale creierului între ele pentru a îndeplini sarcini complexe.
Cu aceste informații se pot evalua tiparele undelor cerebrale și se pot identifica eventuale dezechilibre care ar putea determina simptome. În prezent, mai multe Institute din America (exemplu Drake Institute of Neurophisical Medicine o utiliează din anii 2000) folosesc această cartografiere a creierului ca metodă de diagnosticare și evaluare a pacienților cu ADHD/ADD, tulburarea din spectrul autist, tulburările de învățare, tulburările anixoase, tulburările asociate traumei și factorilor de stres, tulburările depresive etc.
La ce este util neurofeedback-ul și ce afecțiuni ameliorează?
Neurofeedback-ul este o formă non-invazivă, bazată pe dovezi, de antrenament cerebral personalizat care modifică activitatea undelor cerebrale și care s-a dovedit a fi utilă în ameliorarea simptomelor de ADHD, anxietate, PTSD și leziuni cerebrale traumatice, precum și în îmbunătățirea performanței cognitive.
Neurofeedback-ul poate ajuta persoanele care se confruntă cu dereglarea neuronală să învețe să își reantreneze creierul și să-și recupereze funcționarea neuronală optimă. Programul folosește semnale auditive sau vizuale pentru a ajuta pacienții să-și recunoască tiparele de gândire și să încerce să le modifice. Prin acest proces, pacienții pot învăța să-și regleze și să-și îmbunătățească funcția creierului și să atenueze simptomele diferitelor tulburări neurologice și afecțiunilor de sănătate mentală.
Mai mult decât atât, prin neurofeedback obținem scăderea nivelului de agitație fizică (reducerea hiperactivității), calmarea mentală (creșterea atenției, reducerea furiei, a nivelului de frustrare, creșterea capacității de auto-control, scăderea impulsivității, conștientizarea consecințelor faptelor).
Care sunt beneficiile neurofeedback-ului și cum îmbunătățește calitatea vieții?
Creierul uman este conceput pentru a se adapta la diferite medii, dispoziții și activități. În timp ce un tip de undă cerebrală poate fi dominantă în timpul unei anumite activități, celelalte sunt încă active, deși la niveluri inferioare. Însă, o serie de factori pot contribui la apariția unor dereglări, încât creierul ajunge să fie excesiv de activ atunci când ar trebui să fie calm sau substimulat atunci când ar trebui să fie concentrat.
Neurofeedback-ul crește pragul creierului și crește implicit reziliența la stres pe parcurs ce crește stabilitatea. Teoretic noi trebuia să învățăm autoreglarea afectivă în primii ani de viață, așadar dacă sistemul care reglează stimularea emoțională nu își formează corect circuitele neuronale, în primii ani de viață, este greu de crezut că experiențele ulterioare pot ajuta neuroplasticitatea într-un asemenea grad încât să suprascrie perioadele critice de dezvoltare.
Ca și limitări sau dezavantaje nu putem menționa decât posibilitatea ca persoană, de cele mai multe ori copii mici care au diferite tulburări precum cele din spectrul autist, să nu tolereze casca la nivelul capului sau să poată să stea nemișcați pe parcusul sesiunii.
Cum funcționează o sesiune de neurofeedback?
Terapia de neurofeedback constă în ședințe regulate de 30 de minute și este o interfață calculator-creier. Un electroencefalograf (EEG) folosește senzori care sunt plasați pe scalp, pentru a măsura activitatea creierului urmând modele electrice de pe suprafața scalpului.
Aceste măsurători oferă informații despre activitatea corticală și a undelor cerebrale. Există diferite tipuri de unde cerebrale. Acestea includ unde delta (indică somnul profund), unde theta (somnolența sau starea medititativă), unde alpha (indică relaxare), unde beta (indică vigilență sau activitate cognitivă), unde gamma (procesarea și integrarea informațiilor).
În timpul unei sesiuni de neurofeedback, pacientul va sta confortabil pe un scaun cu senzorii plasați pe scalp. Acești senzori citesc doar semnalele electrice produse de creier și le transmit unui computer. În funcție de planul de tratament, pacientul fie urmărește imagini pe un ecran, ascultă muzică sau se joacă un joc video.
Pe măsură ce se concentrează pe această activitate simplă, operatorul monitorizează undele cerebrale și setează parametrii de antrenament țintiți, folosind un software specializat de cartografiere a creierului. Se obține astfel o reprezentare vizuală a fluxului și refluxului tiparelor de unde cerebrale în timp real, pe măsură ce creierul răspunde la diferiți stimuli. Frecvențele obținute sunt inhibate sau recompensate, bazate pe evaluare apoi pe răspunsul la evaluare, sesiune de sesiune.
Ce impact/influență are asupra creierului?
Terapia neurofeedback este centralizată pe două principii de bază. Primul principiu este neuroplasticitatea. Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se adapta și reconecta în funcție de diferite circumstanțe. Al doilea principiu este condiționarea operantă. Acest principiu afirmă că unele consecințe pot întări sau slăbi comportamentele prin recompense și pedepse. Condiționarea operantă implică recompensarea pacienților pentru a inhiba anumite frecvențe ale undelor cerebrale și pentru a crește alte frecvențe.
Acest lucru se face prin plasarea electrozilor pe scalp și apoi oferind feedback instantaneu despre activitatea creierului. Această conștientizare oferă posibilitatea de a recondiționa treptat activitatea creierului. Schimbările în tiparele creierului pot fi asociate cu anumite schimbări pozitive ale stărilor fizice, emoționale și cognitive.
Cum se măsoară eficiența sesiunilor?
Eficiența antrenamentelor se măsoară prin repetarea Brainmap-ului după 10 ședințe pentru a putea observa care au fost efectele care au avut loc asupra activității neuronale. De asemenea pe parcusul ședințelor, la începutul antrenamentelor, pacientul răspunde la diferite întrebări ale clinicianului, cu ajutorul cărora evaluăm starea pacientului și ce îmbunătățiri au avut loc.
Exemple de situații în care neurofeedback-ul a avut un efect pozitiv
Sunt foarte mult exemple în care în urma ședințelor pacienții au experimentat efecte pozitive, de la scăderea simptomelor diferitelor tulburări de învățare, de somn, de memorie, întârziere de vorbire, migrene sau hiperactvitate.
Însă un caz foarte interesant pentru noi a fost al unei paciente în vârstă de 26 de ani, care în urmă cu patru ani, a suferit un accident în urma căruia, a trebuit să treacă printr-un indelung travaliu de intervenții și tratamente, pentru a putea din nou să meargă, având în vedere că în urma accidentului genunchiul ei drept a fost complet zdrobit.
Atunci când a ajung la noi aceasta manifesta simptome severe precum stări de agitație intensă, incapacitatea de a se relaxa, flashback-uri cu accidentul, precum și inabilitatea de a mai ieși din casă fără să aibă pe cineva alături de ea pentru că facea deseori atacuri de panică, mai ales atunci când se afla lângă intersecții. Aceasta nu putea sa mai folosească nici un mijloc de transport în comun dacă nu vorbea cu cineva aproapiat la telefon și simptomele deveneau din ce în ce mai severe.
Brainmap-ul pacientei a prezentat deviații specifice simptomelor pe care aceasta le experimenta și în mai puțin de opt ședințe de antrenament a reușit să iasă din starea de alertă și să folosească mijloace de transport fără a mai vorbi la telefon cu cineva sau să mai facă atacuri de panică. Ședințele sunt încă în desfășurare deoarece având în vedere severitatea simptomelor, sistemul nu este stabilizat.
De asemenea, un alt caz cu un rezultat pozitiv este cel al unei paciente în vârstă de 60 de ani, care a primit cadou din partea unei persoane dragi, o scanarea Brainmap și care a ales să vină special pentru antrenamente din orașul Sinaia în fiecare săptămână. Pacienta experimenta migrene cu aură de la vârsta de 13 ani, având dureri atât de mari încât deseori ajungea la camera de urgență. După aproximativ 2 luni de la începerea antrenamentelor, migrenele au încetat să apară, a crescut calitatea vieții precum și starea de bine și astfel pacienta a ales să continue antrenamentele deoarece dorește să își îmbunătățească și mai mult funcționarea cogitivă.
Ce impact are asupra sănătății mentale și care este rolul său în dezvoltarea holistică ?
Antrenamentele ne modelează creierul, ne îmbunătățește sincronizarea corticală și abilitățile de comunicare. O sincronicare mai bună permite creierului să funcționeze mai eficient. Un creier mai eficient ne va ajuta în viața de zi cu zi.
Ne poate ajuta în abilitățile de organizare, în calitatea și rapiditatea deciziior, creșterea abilității de a gestiona stresul, interacțiuni sociale, reziliența emoțională, îmbunătățirea caltății somnului și a memoriei, gestionarea gândurilor intruzive precum și reducerea durerii cronice.
Pentru ca rezultatele ședințelor de neurofeedback să fie mai eficiente, este recomandat ca acestea să fie asociate cu ședințe de terapie, după fiecare caz în parte având în vedere simptomatologia prezentă, precum psihoterapie, terapie ABA, logopedie, integrare senzorială etc. dar și o alimentație sănătoasă.
Unde pot face sesiuni de neurofeedback în România?
Există diferite centre în România care folosesc diferite tipuri de aparate și protocoale diferite. Din ceea ce știu aparatul precum cel din centrul nostru se mai află în diferite locații din București, în Argeș, Cluj și Brașov. Este important pentru pacienti să se informeze cu ce fel de aparat lucrează centrul pe care îl aleg, precum și dacă aceasta are funcție de scanare QEEG sau doar de antrenament.
Rewire.ro – Servicii de Brain Mapping și Neurofeedback
La Rewireyourself suntem dedicați să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor prin tehnologia de Brainmap și Neurofeedback, pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și performanța cognitivă. Prin monitorizarea activității creierului, oferim intervenții personalizate care promovează autoreglarea și optimizează funcția creierului, abordând diverse afecțiuni precum anxietatea, ADHD și tulburările de dispoziție. Transparența totală și pasiunea noastră pentru sănătate mintală și emoțională sunt fundamentul practicii noastre.
Promovăm dezvoltarea personală având ca motto „O minte mai clară, o viață mai bună”.
Tu ce părere ai despre neurofeedback? Ai auzit de acest concept sau poate chiar l-ai testat?
Spune-ne în comentarii mai jos sau pe rețelele noastre de socializare. Click aici să ajungi mai ușor pe toate canalele noastre de socializare.
Îți dorim zile cât mai frumoase,
Echipa editorială Techir