You are currently viewing Ziua copilului: cum să ai grijă de copilul interior

Ziua copilului: cum să ai grijă de copilul interior

Dacă ai copii, ziua copilului vine cu bucurie, veselie, aer de petrecere, dar și cu nostalgie pentru propria copilărie. Însă, dincolo de faptul că fiecare dintre noi are un suflet tânăr, de copil, pentru a avea grijă în mod holistic de propria dezvoltare, este important să acordăm grijă și atenție și copilului nostru interior. 

Copilul interior reprezintă acea parte din noi care se face auzită atunci când se simte respinsă, furioasă, anxioasă sau când ne confruntăm cu abandonul. Este acea parte interioară din noi care are nevoie să fie apreciată și iubită, care poate că strigă uneori după atenție și dragoste, care vrea să fie luată în brație, mângâiată, lăudată. 

Indiferent că investești în dezvoltarea ta personală sau nu, că mergi la psihoterapeut sau te ocupi singură de creșterea ta, este important să ai grijă de emoțiile tale și de copilul interior. Descoperă din articolul nostru ce este copilul interior, de ce este important, cum să ai grijă de el și un top de produse care te pot ajuta să-l răsfeți și să-l bucuri cu o stare de bine. 

Ce este copilul interior: definiție și exemple

De ce este important să ne preocupăm de copilul interior?

Cum să ai grijă de copilul interior

Top produse naturale ca să-ți răsfeți copilul interior

Ce este copilul interior: definiție și exemple

Copilul interior este un concept din psihologie care se referă la partea din noi care păstrează trăsăturile, emoțiile și experiențele din copilărie. Aceasta parte a noastră conține amintirile, fanteziile, bucuriile, dar și rănile și traumele trăite în copilărie. Copilul interior este esența noastră autentică, nealterată de influențele sociale și culturale, și reprezintă puritatea, creativitatea și capacitatea noastră de a ne bucura de viață.

Dacă ar fi să ilustrăm printr-un exemplu concret ce reprezintă copilul interior, putem să ne gândim la situația în care ești criticat la locul de muncă pentru o greșeală minoră, iar reacția ta este că te simți extrem de rănit și defensiv, ca și cum ai fi fost atacat personal. Explicația din punct de vedere psihologic este că acest copil interior, care poate fi sensibil la critici, reacționează cu o emoție intensă. Poate că în copilărie ai fost criticat frecvent de părinți sau profesori, iar acum reacționezi la fel de puternic în situații similare.

Un alt exemplu relevant, de data aceasta pozitiv, este situația în care te joci cu un copil sau participi la un joc simplu de societate. Ca reacție, simți o bucurie și un entuziasm intens, similar cu cel din copilărie. Explicația: copilul interior se exprimă prin capacitatea de a te bucura de activități simple și ludice. Această parte din tine rămâne vie și poate fi activată prin jocuri și activități creative.

De ce este important să ne preocupăm de copilul interior?

Există mai multe motive pentru care copilul interior poate fi un subiect interesant pentru fiecare dintre noi și care ne poate preocupa pentru propria noastră creștere și dezvoltare. Iată câteva dintre principalele motive care te pot ajuta să te preocupi de copilul tău interior:

  • Vindecarea rănilor emoționale: Rănile din copilărie, dacă nu sunt tratate, pot continua să ne afecteze viața adultă. Lucrând cu copilul interior, putem vindeca aceste răni și putem elibera emoțiile negative asociate.
  • Îmbunătățirea stimei de sine: Copilul interior poartă adesea nesiguranțele și temerile acumulate în copilărie. Recunoașterea și îngrijirea acestei părți a noastră ne ajută să dezvoltăm o stimă de sine sănătoasă și să ne simțim mai încrezători.
  • Reducerea stresului și anxietății: Activitățile care ne reconectează cu copilul interior, cum ar fi jocurile, creativitatea și petrecerea timpului în natură, au un efect profund relaxant și pot reduce nivelul de stres și anxietate.
  • Dezvoltarea creativității și bucuriei: Copilul interior este sursa noastră de creativitate și joacă. Îngrijirea acestei părți din noi ne permite să ne exprimăm mai liber și să găsim bucurie în activități simple și spontane.
  • Relații mai sănătoase: O bună relație cu copilul interior ne ajută să avem relații mai sănătoase și autentice cu ceilalți. Când suntem în contact cu emoțiile noastre adevărate, putem comunica mai eficient și ne putem conecta la un nivel mai profund cu cei din jur.
  • Îmbunătățirea calității vieții: Reconectarea cu copilul interior ne ajută să trăim o viață mai echilibrată și mai împlinită. Ne reamintește să acordăm timp bucuriilor simple și să fim prezenți în momentul prezent.

În concluzie, preocuparea pentru copilul interior este esențială pentru bunăstarea noastră emoțională și psihologică. Prin îngrijirea acestei părți a noastre, putem vindeca rănile trecutului, îmbunătăți stima de sine, reduce stresul și anxietatea, și ne putem bucura de o viață mai plină de creativitate și de relații autentice.

Cum să ai grijă de copilul interior

Îngrijirea copilului interior implică activități și acțiuni care ne permit să ne reconectăm cu partea noastră autentică, să vindecăm rănile emoționale din copilărie și să ne redescoperim bucuria, creativitatea și spontaneitatea. Iată câteva exemple de activități și acțiuni pe care le poți face pentru a avea grijă de copilul interior:

Desenează și pictează

Ia-ți o după-amiază de weekend în care să îți dezlănțui creativitatea prin pictură și desen. Dedică timp pentru a desena sau a picta fără să te preocupe rezultatul final. Lasă-ți imaginația să zboare și bucură-te de procesul creativ. Te poți bucura astfel de beneficii precum exprimarea liberă prin artă care poate elibera emoții reprimate și poate aduce o senzație de eliberare și bucurie.

Scrie un jurnal

Scrierea unui jurnal poate ajuta la procesarea emoțiilor și la descoperirea unor aspecte ale sinelui care au fost neglijate. Scrie despre amintiri din copilărie, vise, temeri și dorințe. Fii sincer și deschis cu tine însuți și astfel, vei avea numai beneficii de pe urma acestui proces. Îți poți face din scrierea unui jurnal un obicei zilnic, care să te ajute să conștientizezi mai multe despre tine și despre copilul tău interior. 

Joacă-te

Chiar dacă pare o activitate pentru copii, jocurile pot reduce stresul și pot readuce bucuria simplă și necondiționată a copilăriei. Poți, de exemplu, să practici sporturi care îți fac plăcere, ca fotbalul, tenisul sau voleiul, în care interacțiunea și mișcarea fizică te pot ajuta să te energizezi, dar și să te conectezi cu ceilalți. De asemenea, poți participa la diverse jocuri de societate, puzzle-uri sau boardgames.

Mergi la psihoterapeut

Pentru a procesa și integra experiențele tale dureroase, pentru a te vindeca emoțional și mental, poți lucra cu un terapeut. Acesta te poate ajuta să explorezi și să vindeci traumele din copilărie și, de asemenea, îți poate oferi un spațiu sigur pentru a aborda rănile emoționale. 

Meditează și vizualizează

Un alt obicei pozitiv care te poate ajuta în demersurile tale de a-ți vindeca rănile copilului interior este meditația. Practică meditația ghidată sau vizualizarea pentru a te întâlni cu copilul tău interior. Imaginează-ți că te îngrijești de acest copil, oferindu-i iubire și sprijin. Meditația și vizualizarea pot crea un sentiment profund de pace și conectare cu sinele autentic.

Scrie afirmații pozitive

Un obicei foarte sănătos pentru starea ta de bine și care poate fi utilizat și pentru gestionarea copilului tău interior este redactarea de afirmații pozitive. Afirmațiile pozitive pot reprograma gândirea negativă și pot îmbunătăți stima de sine și bunăstarea emoțională. Folosește afirmații pozitive pentru a consolida încrederea în sine și pentru a contracara gândurile negative. Repetă afirmații precum „Sunt valoros și merită să fiu iubit” sau „Sunt în siguranță și protejat”.

Petrece timpul în natură

Natura poate avea un efect calmant și vindecător, ajutând la reconectarea cu sinele autentic și la reducerea stresului. Petrece timp în natură, făcând plimbări prin pădure, grădinărit sau pur și simplu stând în aer liber. Miroase și admiră florile, bucură-te de mișcare, mergi desculț pe iarbă și petrece timp în care să stai tu cu gândurile tale, în natură. 

Fă o baie relaxantă și îngrijește-ți pielea cu produse naturale

Fă băi relaxante folosind săruri de baie și uleiuri esențiale. Creează un mediu liniștit cu lumânări și muzică relaxantă. Băile relaxante pot reduce tensiunea și pot oferi un sentiment de confort și grijă pentru sine. Folosește produse cosmetice naturale pentru a-ți îngriji pielea. Realizează ritualuri de îngrijire a pielii care te fac să te simți răsfățat și iubit. Ritualurile de îngrijire personală pot spori stima de sine și pot crea o conexiune mai profundă cu propriul corp.

Orice ritual alegi pentru a avea grijă de tine și de copilul tău interior, este important că dedici timp și atenție pentru a fi bine cu tine și a avea grijă de starea ta de bine.

Sfatul psihoterapeului

Am întrebat-o pe Andreea Cristina Mureșanu, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, consilier dezvoltare personală, terapeut neurofeedback, coautor în două cărți de studii de caz publicate la Librăria Universitară despre cum să avem grijă de copilul interior și cum să-i dăruim iubire, în agitația din zilele noastre:

„Cea mai bună cale pentru a avea grijă de copilul tău interior este prin a te cunoaște pe tine însuți și prin a învăța să cultivi o stare de prezență. Ușor de zis, dar greu de făcut, având în vedere că ne aflăm într-o societate care parcă ne „invită” să fim într-o stare de alertă și de deconectare de sine. Chiar dacă în jurul nostru toate lucrurile se desfășoară într-un ritm alert, există însă și nenumărate beneficii ale lumii moderne și unul dintre acestea este faptul că avem posibilitatea în acest secol să ne informăm și astfel să evoluăm. 

Platon în cugetarea sa despre înțelepciune din jurul anului 388 î.Hr menționează expresia scrisă la intrarea Templului din Delphi, dedicată zeului Apollo, în sanctuarul dedicat Oracolului, „Cunoaște-te pe tine însuți”. Acesta este un îndemn atât la introspecție cât și la acțiune, deoarece ne încurajează să ne explorăm propiile gânduri, emoții și comportamente dar și să devenim conștienți de propiile forțe, frici și astfel să trăim o viață mai autentică și conștientă.

Acest proces permanent de autoreflecție este esențial în dezvoltarea noastră, oferind o bază solidă pentru a ne vindeca și a avea grijă de noi și nevoile noastre de bază. Atunci când ne îndreptăm atenția către interior, către Sine, descoperim un univers, alcătuit din nenumărate resurse și calități. Observăm în acest proces că merităm să ne iubim și să ne valorizăm.

  A iubi este o artă, așa cum menționează Erich Fromm în cartea sa „Arta de a iubi”(1970) și iubirea începe mereu prin iubirea de Sine. De îndată ce îți vei da voie să se cunoști și să te vindeci, iubirea de Sine o sa vină de la sine și atunci o să ști cum să ai grijă de tine, deoarece tu si corpul tău știți cel mai bine, ce nevoie aveți, ce vă place și ce vreți să faceți. Trebuie doar să înveți să te asculți.”

Deoarece am conștientizat că pentru a ne putea vindeca este nevoie să integrăm toate părțile din noi care au rămas blocat în anumite stadii de dezvoltare, am ales să propun acest workshop despre „Vindecarea copilului interior”. Pentru a ne accesa adultul este nevoie să ne integrăm copii care în urma anumitor evenimente, părți din noi au rămas blocate sau s-au separat de noi. Este nevoie să ne reîntregim pentru a putea avea grijă de noi. 

Modulele încep de primul stadiu de dezvoltare, o numim noi vârsta 0 însă știm deja așa cum menționează și Bruce Lipton în cartea să „Efectul de Lună de Miere” (2010), că noi suntem conștienți în uter încă de la momentul concepției și se încheie la vârsta de 21 de ani, atunci când suntem considerați adulți din punct de vedere social, cu toate că știm deja de la Russel Barkely din cartea sa „Funcțiile Executive” (1949), că funcțiile care ne ajută în procesele cognitive se dezvoltă abia după vârsta de 25 de ani.

Autori recomandați: Gabor Mate, Franz Ruppert, Erich Fromm, Bessel Van de Kolk, Bruce Lipton, Peter Levin.  

Top produse naturale ca să-ți răsfeți copilul interior

Dacă printre ritualurile tale prin care ai grijă de propriul copil interior se numără și o baie fierbinte sau un duș în care să folosești produse naturale, ți-am pregătit un top de produse de îngrijire din gama Techir, prin care poți să îți bucuri copilul interior, dar poți să te răsfeți și cu un plus de energie și îngrijire pentru pielea ta și pentru starea ta de bine. 

Kit de exfoliere corp cu cafea

Exfolierea corpului este un ritual benefic care îmbunătățește textura și aspectul pielii, dar și previne înfundarea porilor, reducând riscul de apariție a acneei și a altor imperfecțiuni. Practicată regulat, exfolierea corporală contribuie la o piele mai netedă, mai uniformă și mai radiantă. Pentru a-ți trezi simțurile, îți propunem kitul de exfoliere a corpului cu cafea, care conține o lufă naturală și un săpun exfoliant cu cafea. Lufa se folosește la curățarea și masajul corpului atât umedă cât și uscată. Buretele natural are un buzunar în care se poate introduce o bucată de săpun sau un tester de săpun natural Techir, astfel spuma bogată ce se formează ajută la curățarea și hidratarea pielii.

Săpun Yin-Yang

Ritualurile de îngrijire personală pot fi momentele cele mai intime și profunde de relaxare. De asemenea, acestea pot constitui momente de reechilibrare și armonizare a energiilor, cum ar fi energia masculină și cea feminină. Fie că alegi să îți iei momentul de relaxare tu cu tine, sau îl împărtășești cu partenerul tău, e important și ce produse de îngrijire folosești.

Pentru a regăsi acest echilibru, am creat săpunul natural Yin-Yang. Cu uleiuri nutritive, nămol sapropelic și uleiuri esențiale de mentă și niaouli, acesta este perfect pentru un ritual de relaxare și revigorare, care să te ajute să regăsești echilibrul de care ai nevoie pentru o nouă zi. Citește și articolul nostru despre energia feminină și cea masculină și echilibrul dintre cele două

Ulei nutritiv de masaj facial și corporal

Copilul tău interior merită un răsfăț exterior. Dacă vrei să-ți aduci o bucurie, alege un masaj cu uleiul nutritiv de masaj facial și corporal de la Techir. Acesta este ideal pentru masajul de întreținere a elasticității pielii corpului și feței, prin aplicarea sa zilnică cu mișcări circulare și energice. Oferă o tonifiere și hrănire îndelungată, datorită puterii rapide de absorbție în piele, nelăsând o senzație lipicioasă sau pete pe haine. Acesta conține un mix de uleiuri vegetale și arbore de ceai, benefice pentru pielea ta și care aduc un plus de energie pentru starea ta de bine.

Set masaj de la Techir

Un masaj, fie că vine de la partenerul tău, fie că este un auto-masaj, este întotdeauna binevenit și benefic pentru corp, minte și suflet. Alege setul de masaj de la Techir care conține un săpun natural reconfortant, un ulei de masaj relaxant cu scorțișoară și portocale dulci, un ulei de masaj reconfortant cu lavandă și rozmarin și o cremă cu lavandă pentru masaj calmant și reconfortant. 

Cremă cu eucalipt și camfor pentru masaj calmant și reconfortant

Pentru o experiență reconfortantă alege crema pentru masaj cu eucalipt și camfor Techir, care este indicată în obținerea confortului cutanat prin calmarea și relaxarea tegumentului în urma aplicării locale cu mișcări circulare de automasaj, sau de către maseuri terapeuți specializați în masajul corporal personalizat. Crema emulsie oferă o senzație plăcută de calmare, prospeţime şi confort la nivelul pielii, datorită ingredientelor active cu proprietăţile emoliente, hidratante şi dermoreparatoare. 

Sare de baie terapeutică cu mentă și nămol

Băile calde săptămânale îmbogățite cu sare epson, nămol și plante, ajută corpul și organismul să se bucure de un tratament SPA terapeutic, de relaxare și stare de bine datorită beneficiilor aromaterapiei. Alege sarea de baie cu mentă și nămol pentru un ritual reconfortant și proaspăt, care să îți trezească toate simțurile. 

Kit Summer Travel

Cum vine vacanța de vară, profită de acest timp de relaxare cu acest kit Summer Travel, care conține tot ce-ți trebuie pentru o rutină de îngrijire a pielii pe timp de vară, într-un singur săculeț.

Kit-ul conține un ulei bronzant pentru plajă, un săpun natural calmant și reparator după plajă, un dezinfectant spray pentru mâini și o lufă din burete 100% natural.

Indiferent ce produse alegi pentru îngrijirea pielii tale și ce ritualuri alegi pentru a-ți gestiona copilul interior, important este că faci acești pași pentru tine, pentru viața ta și pentru dezvoltarea ta holistică.

Tu cum ai grijă de copilul tău interior? Ne-am bucura să ne spui în comentarii, pe blog, sau pe rețelele noastre de socializare. Click aici să ajungi ușor pe toate canalele noastre.

Zile cu miracole!

Echipa editorială Techir

Image by rawpixel.com on Freepik

Lasă un răspuns