Acest articol este scris de Laura Busuioc, cosmetolog cu o experiență de peste 20 de ani de activitate în cosmetică, dermato – cosmetică, training, psihologie, terapii alternative, consiliere hormonala, terapie prin artă, a conectat din toate aceste formări profesionale, cunoștințe ce au dezvoltat, propriu concept de frumusețe și sănătate a pielii „Frumusete 3D, adica frumusete tridimensionala: corp – minte – suflet.”
Stiati ca?!
Piața cosmeticelor din România a fost intr-o continua crestere in ultimii ani, valoarea ei dublandu-se pe o perioada de 5 ani?
Primii 10 investitori în publicitate din industria cosmetică locală au investit anul trecut peste 1 miliard de euro în reclame TV, print, radio, online și în spațiile de expunere stradală?
Doar 18% din afirmațiile care apar în reclamele la produsele cosmetice pentru femei sunt adevărate (conform unui studiu publicat în Journal of Global Fashion Marketing în anul 2015)?
O femeie folosește în fiecare zi aproximativ 12 produse cosmetice, care conțin peste 150 de ingrediente diferite?
În România, categoria Fashion & Beauty este al doilea cel mai mare segment cumpărat online, majoritatea achizițiilor fiind făcute printr-un device mobil.
Câte produse cosmetice folosești într-o zi obișnuită?
Un produs cosmetic este “orice substanță sau amestec de substanțe destinate punerii în contact
cu părțile externe ale corpului uman (piele, zonele cu păr, unghii, buze și organe genitale externe)
sau cu dinții și mucoasele cavității orale, cu scopul exclusiv sau principal de a le curăța, a le
parfuma, a le modifica aspectul, a le proteja, a le menține în condiții bune sau de a corecta
mirosurile corpului”.
Ca să îți fie mai ușor, poți verifica ce produse cosmetice folosești ghidându-te după lista de mai jos:
https://lege5.ro/gratuit/heztknrr/lista-cuprinzand-categoriile-de-produse-cosmetice-lege-379-2004?dp=gqzdamrvg4zte
1. Numără fiecare produs în parte, nu doar categoria mai mare unde se încadrează!
• Creme, emulsii, loțiuni, geluri și uleiuri pentru piele (mâini, față, picioare etc.)
• Măști pentru față (cu excepția produselor care acționează ca abrazive superficiale ale pielii pe cale chimică)
• Baze nuanțatoare (lichide, paste, pudre etc.)
• Pudre de machiaj, pudre după baie, pudre igienice etc.
• Săpunuri de toaletă, săpunuri deodorante etc.
• Parfumuri, ape de toaletă, ape de colonie etc.
• Preparate pentru baie și duș (săruri, spume, uleiuri, geluri etc.)
• Depilatoare
• Deodorante și antiperspirante
• Produse pentru îngrijirea părului:
– nuanțatoare și decolorante;
– produse pentru ondulare, îndreptare și fixare;
– produse pentru aranjare (decorare);
– produse pentru curățare (loțiuni, pudre, șampoane etc.);
– produse de condiționare (loțiuni, creme, uleiuri etc.);
– produse de coafare (loțiuni, lacuri, briantine etc.)
• Produse pentru ras (creme, spume, loțiuni etc.)
• Produse pentru machiaj și îndepărtarea acestuia de pe față și ochi
• Produse destinate aplicării pe buze
• Produse pentru îngrijirea dinților și a gurii
• Produse pentru îngrijirea unghiilor și decorarea lor
• Produse pentru igiena intimă externă
• Produse pentru băi de soare (plajă)
2. Cât de des cumperi produse cosmetice?
3. Care este cel mai important factor care te influențează atunci când alegi un produs cosmetic?
Recomandari( anumiți membri ai familiei, prietene, colege, recomandări pe care le citești în social media), reclamele pe care le vezi sau orice te determina sa cumperi produse pentru fata, corpul tau sau care ajung direct sau indirect pe piele.
4. Ai grija si la detergentul cu care speli rufle?
5. Obișnuiești să citești lista de ingrediente a produselor cosmetice pe care le folosești?
6. Consideri că produsele cosmetice scumpe sunt mai bune decât cele ieftine?
7. Ce te determina să cumperi produse cosmetice?
Care sunt cei mai importanți factori motivaționali pentru tine.
8. Care sunt obiectivele principale pentru care folosești produse cosmetice? Ce îți dorești să obții în urma folosirii lor?
9. Cât de mult crezi în avantajele prezentate de o reclamă la un produs cosmetic?
10. Esti constienta ca aplicarea unui produs pe piele nu tratateaza sau rezolva aspectul estetic nedorit?
Cum imi pot ajuta piele pe langa aportul adus de produsele cosmetice?
Ce factori ajuta si ne sustin sanatatea pielii:
1. Alimentatia: Majoritatea oamenilor mestecă şi înghit mâncarea fără să se gândească unde va fi utilizată în organism sau în ce scop. Presupunem că dacă un aliment este comestibil, el este şi folositor pentru organism. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa.
Acolo unde este posibil, consumă cât mai multe fructe și legume în stare crudă, pentru a beneficia cât mai mult de elementele pe care le conțin. Alimentele crude sunt pline de enzime care încurajează viaţa, de vitamine, minerale, proteine şi alte microsubstanţe nutritive. În plus, un avantaj suplimentar al consumării fructelor și legumelor în stare crudă este hidratarea pielii;
2. Miscarea: Comunitatea științifica medicală a dovedit pe baza studiilor desfășurate că activitatea fizică are nenumărate beneficii. Activitatea fizică regulată reduce riscul de boală coronariană și accident vascular cerebral, diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancer de colon, cancer de sân și depresie. Beneficiile activității fizice sunt extrem de importante, atât pentru îmbunătățirea sănătății sistemului muscular și osos, cât și pentru menținerea greutății corporale. Pentru ca organismul nostru functioneaza ca un intreg si piele are beneficii reale cand facem miscare.
3. Somnul: Am auzit deseori sintagma „somn de frumusețe” și am folosit-o uneori, dar mai degrabă în glumă. Somnul este însă cu adevărat esențial pentru frumusețea noastră, precum și pentru sănătatea și starea noastră de bine. Ritmul circadian, ceasul nostru natural, preprogramat, este reglat automat de lumină și funcționează optim atunci când ne adaptăm ritmului naturii. Un stil de viață în care tindem să nu ne deconectăm niciodată, fiind în permanentă mișcare, conectați la tehnologie și expuși luminii artificiale în mare parte a timpului, poate duce la perturbarea somnului.
Cercetarile au dovedit ca o singură noapte pierdută ne face rezistenți la insulină asemenea unei persoane care are diabet de tip 2. După 24 de ore nedormite, nivelul de glucoză din creier scade cu 6%. Acest lucru se traduce în îmbătrânire mai accelerată, o predispoziție de a stoca mai multă grăsime în corp și poftă mai intensă de dulciuri. În timpul somnului, sistemul nostru limfatic sau paravascular, responsabil de curățarea funcțională a organismului, este de 10 ori mai activ față de perioada în care suntem treji. Sistemul circadian ne ajută să controlăm digestia, să utilizăm grăsimea în mod corespunzător și să ne reglăm apetitul.
4. Consumul de apa: Deși în momentul în care venim pe lume corpul nostru este format în proporție de 78% din apă, până la vârsta de 1 an, procentul scade vertiginos, până la 65%. Apoi, la vârsta adultă, apa din corpul unei femei scade cu încă 10 procente, până la 55%. După 50 de ani, procentul scade și mai mult, până la o medie de 47%, dar valoarea medie a procentului de apă din corpul unei femei poate ajunge chiar până la 37%. Apa este esențială pentru o mulțime de procese care se întâmplă în corp și pentru menținerea funcțiilor lui la capacitate maximă.
Ai apă în toate celulele și organele tale, de la creier până la inimă, de la mușchi până la plămâni, de la oase până la sânge, de la piele până la dinți.
Pielea ta are nevoie de apă
5. Respiratia abdominala: Prin respirația abdominală, eliminăm excesul de dioxid de carbon din corp și aducem o cantitate mare de oxigen în sânge. Oxigenul suplimentar din sânge îmbunătățește circulația și revitalizează celulele și țesuturile, pentru că le dă șansa să primească mai mulți nutrienți. Iată ce modalitate simplă ai la îndemână pentru o piele mai oxigenată și, implicit, mai frumoasă!
Acest tip de respirație nu ne ajută doar să ne oxigenăm mai bine pielea și să ne menținem frumusețea, ci și să ne relaxăm și să ne păstrăm tinerețea.
6. Nutricosmeticele: Nutriţia poate modula fiziologia şi starea diferitelor ţesuturi şi sisteme din corpul uman, inclusiv pielea, sistemul cardiovascular, plămânii şi sistemul musculoscheletal. Prin urmare, înţelegerea posibilelor mecanisme este parţial derivată din observaţiile fiziopatologice ale modificărilor organice sau ale pielii în condiţii de malnutriţie. Pierdem odata cu trecerea timpului multe din componentele produse in mod natural de corpul nostru si pe langa nutrientii luati din alimente, puteam apela si la nutricosmetice sau suplimente alimentare. Nutricosmeticele vizează în principal pielea (antiaging, reparare şi prevenire, protecţie solară, pigmentare, albire, slăbire), părul (creştere, restaurare, hrănire, volumizare) şi unghiile (întărire).
Acestea sunt o parte din ce putem adauga pentru un organism sanatos, nu doar pentru o piele tanara si radianta!
Despre Laura Busuioc
www.laurabusuioc.eu
facebook: LauraBusuiocRomania
https://www.avantaje.ro/articol/frumusete-3d-de-la-vindecare-la-echilibru-interior