You are currently viewing Povestea uleiurilor esențiale. Despre arome în terapiile de înfrumusețare

Povestea uleiurilor esențiale. Despre arome în terapiile de înfrumusețare

Uneori, aproape că nu mai conștientizăm și nu apreciem corect care sunt ingredientele din care este alcătuită mâncarea cu care ne hrănim corpul sau pe care le aplicăm pe pielea noastră sau că acele cosmetice, respectiv ingrediente pe care le aplicăm la nivelul pielii întră în corpul nostru și hrănește pielea din afară spre interior cu efecte pe care nu le anticipăm în nici un fel.

Aromaterapie nu e o invenție de ultima ora, ceva exotic și nou, de fapt, terapia prin arome este de fapt, o practică veche care folosește utilizarea plantelor că remediile de vindecare.

Egiptenii au descoperit că folosirea aromaterapiei în tratamentul unor boli induc stări de bine atât spiritual cât și fizic.

În Egiptul antic plantele aromatice, uleiurile parfumate și condimentele erau folosite pe scară largă. Chiar și în practicile religioase folosirea aromelor parfumate era parte din ritual.

Egiptenii apreciau aportul aromelor din plante pentru masajul corpului cu uleiuri aromatice, exfolierile corporale și obținerea de cosmetice, loțiuni protectoare sau parfumuri pe baza de plante și a aromelor acestor plante sau condimente.

Egiptenii au fost primii care au stăpânit artă aromoterapiei, iar metodele și rețetele lor au influențat aromoterapeutii de-a lungul veacurilor.

Se mai spune că iubim cu nasul. De fapt, prin simțul mirosului, care este conectat la creierul limbic, accesăm ceea ce se numește subconștientul, care ne conduce în mod foarte fin spre implinerea sensului personal profund.

Vrem să va dezvăluim, efectele unor uleiuri esențiale folosite de Techir în produsele cosmetice și să va sugerăm câteva rețete și modalități de amestecuri cu uleiuri esențiale.

Este o bucurie să știm că se poate vorbi că într-o poveste despre emoțiile și stările noastre în simbioză și procesul de echilibrare cu ajutorul aromelor.

Lipsa de încredere în sine, sentimentul că ne lipsește frumusețea, lipsa scanteii în cuplu sau îndepărtarea partenerilor, sindromul de burn-out, nivelul ridicat al stresului zilnic, raționalizarea sau sentimentalismul excesiv, însingurarea sau nevoia de comuniune pot să fie modelate cu aromele naturale cu care ne înconjurăm prin orice mijloace.

Uleiul de masaj terapeutic Techir care conține ulei esenţial de mentă, ulei esenţial de rozmarin și lavandă recomandat pentru un masaj energizant, de stimulare a circulaţiei sangvine şi limfatice, dar şi de  recuperare pentru inflamații și contuzii, este un ulei de masaj excelent, bazat pe acest amestec complementar și în simbioză între uleiuri.

Astfel, menta are capacitatea de a energiza, revitaliza și stimula foarte eficient în cazul tulburărilor circulatorii cumulat cu faptul că oxigenează foarte bine sângele.

În acest ulei de masaj, mentă vine cu aceste efecte în complementaritate cu  lavanda care relaxează și calmează în condiții de stres. Este necesar să înțelegem că un corp care este relaxat și scăpat de stres va reuși mai rapid și mai eficient să devină energic și capabil de revitalizare, iar lavandă elimina eficient crampele, convulsiile și are efect calmant asupra mușchilor articulațiilor dar și a nervilor supraexcitati.

Uleiul esențial de rozmarin  este un ulei puternic stimulator dar în special în plan mental și emoțional care înlătura epuizarea spirituală, blocajele mentale, lipsa motivației, timiditatea și indecizia. Conferă în schimb putere, energie și bucurie vieții. Este uleiul esențial care stimulează și deblochează fluxul sanguin, curată și întinerește corpul. Stimulează sistemul nervos central, inima, circulația sanguină și respirația.

Deși în mod direct nici unul dintre aceste uleiuri nu este direct implicat în stimularea sistemului limfatic, amestecul acestor 3 uleiuri mentă, lavanada și rozamarin ajută în funcționarea corectă a sistemului limfatic și drenarea acestuia.

Va invitam să ne însoțiți în călătoria descifrării pas cu pas a uleiurilor esențiale și a aromelor din plante și natură care fac parte din compoziția produselor cosmetic și dacă doriți să detaliatii informațiile despre cele trei uleiuri esențiale, aveți mai multe detalii mai jos:

Uleiul esențial de lavandă (Lavandula angustifolia ) – obținut prin distilarea cu vapori de apă din florile plantei.

Indicații:

Uz intern: insomnie, agitaţie, tensiuni nervoase, stres, cefalee, depresie, nevralgii, răceală, gripă, bronşită, tușe, sinuzită , tulburări digestive pe fond nervos, enterocolite infecţioase, colici abdominale, balonare, colită cronică, cistită, uretrită, reumatism, artrită, contracturi şi dureri musculare , herpes, arsuri, răni, micoze, înţepături de insecte , acnee, eczeme, palpitaţii, hipertensiune arterială, scăderea imunității.

Uz extern: insomnie, stres, depresie, bronșită, astm bronșic, sinuzită, rinită, cistită, dureri musculare, reumatism, lumbago, herpes, arsuri, acnee, palpitații, infecții cutanate, acnee, eczeme, psoriazis, prurit, răni ușoare, arsuri solare, cuperoză, dureri de cap, migrene, leucoree.

Contraindicații:

Nu se recomandă femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează precum şi în caz de hipersensibilitate la lavandă.

Pecauții: nu se folosește în anemii și dacă se face tratament cu produse care conțîn iod și fier. La aplicarea pe piele puteți simți o senzație de răcoare, această dispare în câteva minute.

Administrare:

Uz intern: 2-4 picături de 3 ori pe zi, în miere, timp de 7-14 zile. Se poate repetă după o pauză de 2 săptămăni.

Uz extern: inhalaţii – 10 picături de ulei de lavandă la 1 litru de apă fierbinte, în astm bronșic, tușe, răceală, insomnia.

Candelă de aromaterapie – calmează stările de isterie și panică, insomnie, depresie

Masaj – 5-7 picături de ulei de lavandă la 10 ml de ulei vegetal) în reumatism, sciatică, nevralgii, artrită

Baie cu 10-20 picături la cadă cu apă, în cistite

Comprese: picături pentru nas – 4 picături de ulei esențial de lavandă în 10 ml de ulei de sunătoare. Se fac instilații în fiecare nara, 1-2 picături la fiecare 60 minute, în rinite.

 

Uleiul de mentă – din punct de vedere istoric, plantă a fost apreciată pentru utilizările sale medicinale, fiind un medicament natural folosit din cele mai vechi timpuri. Spre deosebire de multe alte plante și uleiuri esențiale, beneficiile uleiului de mentă și ale mentei au fost studiate și confirmate de către comunitatea științifică. Mentă este comercializată sub diverse forme începând de la capsule și comprimate, la uleiuri și tincturi.

Ca urmare a prezenței mentolului, esterilor de metil – mentă și uleiul de mentă sunt folosite pentru fabricarea săpunului, șamponului, țigărilor, pastei de dinți, gumei de mestecat, ceaiului și înghețatei. Există mai multe specii de mentă din care poate fi obținut uleiul de mentă.

Uleiul de mentă conține numeroase minerale și substanțe nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu și cupru. Acesta conține, de asemenea, acizi grași omega-3, vitamina A și C.

Uleiul de mentă ajută în:

Indigestie – uleiul de mentă îmbunătățește procesul digestiei. Adesea, oamenii adaugă câteva picături de ulei de mentă într-un pahar de apă pe care îl beau după masă, pentru proprietățile sale digestive și carminative (ajută la eliminarea gazelor).

Uleiul de mentă este un tonic potrivit pentru cei care au un apetit alimentar scăzut. Acesta este util pentru persoanele care suferă de diaree. Uleiul de mentă combinat cu cel de chimion poate fi folosit pentru tratarea arsurilor stomacale sau pirozisului.

Îngrijirea dentară – grație proprietăților sale antiseptice, uleiul de mentă este util pentru îngrijirea cavitații bucale. Acesta combate respirația urat mirositoare și îndepărtează germenii de la nivelul gingiilor și dinților.

Are rol expectorant și ameliorează instantaneu (dar temporar) simptomele a numeroase probleme respiratorii, inclusiv congestie nazala, sinuzita, astm, bronșită, răceală și tușe. Că urmare este folosit inclusiv în compoziția a diverse geluri pentru masaj, în caz de răceală, pentru eliminarea congestiei nazale și a desfundarii cailor respiratorii.

Greață și dureri de cap – uleiul de mentă este ideal pentru îndepărtarea stărilor de greață și a durerilor de cap. Aplicațiile de ulei de mentă în formă diluată pe frunte au rolul de a elimina durerile de cap.

Stres – că majoritatea uleiurilor esențiale, mentă are proprietatea să amelioreze stresul, depresia și epuizarea mentală, dar este la fel de eficientă și în cazul anxietății și agitației.

Sindromul de colon iritabil – mentă ajută la relaxarea musculară, că atare reduce simptomele sidromului de colon iritabil. Acest lucru a fost confirmat de cercetări științifice, deși mecanismul exact este încă necunoscut.

Efect antispastic – uleiul de mentă este foarte eficient utilizat în timpul gastroscopiei, colonoscopiei și clismei cu bariu. În prezent se studiază ce alte beneficii pentru sănătate ar putea oferi calitățile antispastice ale uleiului de mentă.

Infecții ale tractului urinar – Uleiul de mentă poate fi folosit pentru tratarea infecțiile tractului urinar. Cu toate acestea se efectuează în prezent cercetări aprofundate pentru confirmarea acestui lucru

Ameliorarea durerii – uleiul de mentă poate fi folosit extern pentru a calmă durerea. Se consideră că prezența antagoistilor de calciu prezenți în uleiul de mentă participa la îndepărtarea disconfortului produs de durere. De asemenea, uleiul de mentă ajută la reducerea febrei.

Sistemul imunitar – uleiul de mentă crește imunitatea față de boli, prevenind apariția a diverse afecțiuni.

Stimularea circulației sangvine – uleiul de mentă îmbunătățește circulația sângelui din organism.

Îngrijirea părului – uleiul de mentă este folosit pentru îngrijirea părului deoarece declanșează un efect de răcire la nivelul capului și elimina mătreață și păduchii.

Previne răcelile și gripă, ajută la reducerea febrei, este folosit cu succes în inhalații și băi cu abur faciale pentru a curată tenul afectat de acnee. Are proprietăți analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos.

Cosmetic, este recomandat în aplicății pe tenurile grase, congestionate sau pe pielea afectată de prurit, eczeme. Uleiul de mentă conține mentol care are un efect foarte bun pentru piele, hrănește pielea obosită și diminuează efectele tenului seboreic.

Din punct de vedere psihologic ajută la concentrarea atenției.

 

Uleiul esențial de rozmarin – este cel mai puternic ulei cefalic dovedind științific zicala “rozmarinul întărește memoria”. O picătură combinată cu cu două picături de ulei esențial  de neroli pot fi aplicate la încheietura mâinii înainte de un examen (neroli calmează nervozitatea, iar rozmarinul sporește creativitatea)

Rozmarinul și ienuparul pot fi folosite pentru a opri răspândirea unei boli în casă sau pentru a purifică aerul. (pulverizați și/sau umeziți).

Este tonic hepatic – câteva picături în baia de dimineață alungă mahmureală.

Uleiul esențial de rozmarin este cel mai indicat pentru creșterea tensiunii corpului și aducerea ei la nivelul normal. El este un ulei tonic și stimulant care contribuie la ameliorarea situației persoanelor ce suferă de hipotensiune.

Aplicații externe:

Ca ulei de masaj (5-7 picături de ulei de rozmarin la 10 ml de ulei vegetal):

  • dureri reumatice și musculare
  • artrită
  • uleiul de masaj ideal pentru un manager stresat

Compresa: se adaugă 5-7 picături de ulei de rozmarin într-un vas cu apă fierbinte, se îmbibă o bucată de material absorbant în ea, se stoarce și se aplică:

  • pentru mici arsuri
  • inflamații
  • julituri

Baie: se adaugă câteva 7 picături de ulei esențial, la o cadă plină, după ce au fost în prealabil diluate în lapte, sare de baie sau șampon baza:

  • calmează durerile premestruale
  • îndepărtează stresul
  • combate starea de epuizare

Ca inhalant (se amestecă foarte bine cu eucaliptul și mentă) în tratamentul astmului, a bronșitei și tușei seci.

În aparatul de aromaterapie:

  • stimulează, purifică și protejează
  • un ajutor în meditație, păstrând limpezimea mentală
  • este un protector psihic, un simbol al prieteniei și iubirii
  • este foarte bun pentru persoanele în convalescență, care vor să-și redobândească întreagă energie
  • poate să determine o deschidere a inimii și să aducă înțelepciunea interioară

 

Aplicații în cosmetică:

Uleiul esențial de rozmarin stimulează circulația sângelui și este antiseptic și regenerant.

  • excelent în masaj, relaxează mușchii încordați, atenuează retenția de fluide și detoxifică sistemul limfatic
  • ajută la creșterea părului, fiind un bun tonic pentru pielea capului
  • previne apariția mătreții
  • în tratamentul celulitei
  • ideal pentru tenul acneic și tenul gras
  • redă fermitatea pielii

Uleiul esențial de rozmarin se combină cu: cedru, citronela, geranium, lavandă, mentă și lemongrass.

 

În continuare, va las să va răsfățați corpul și sufletul cu rețetele Magdei care sunt pline de efecte benefice și merită să le încercați!

Rozmarinul și eliminarea toxinelor

Recomand să folosiți uleiul esențial de rozmarin în baie pentru a elimina toxinele din țesuturi și pentru a stimula circulația sanguină, ideal cu 1-2 ore înainte de somn.

La o lingură de bicabonat de sodiu sau sare Eposn sau de mare amestecăți 3-5 picături de ulei essential de rozamrin și diluați în cadă cu apă caldă (38 grade Celsius). Veți scapă de senzația de epuizare și eventual veți avea energie pentru câteva activiati plăcute în prag de seară.

Sau puteți să faceți simplu o baie de picioare și veți elimina senzația de picioare grele, obosite dar și aspre, cu un efect plăcut și de odorizare.

 

Rozamarinul și lavandă în îngrijirea părului

Amestecați în șamponul de calitate pe care îl folosiți 8-10 picături de lavandă și cu acest amestec se samponeaza regulat. Lăsăți să acționeze câteva minute înainte de clătire. Este eficient în caz de iritare a scalpului și împotriva căderii părului.

Într-o cantitate mică de șampon adăugați 2-4 picături de rozmarin și cu acest amestec spălați părul. Lăsți să actineze câteva minute înainte de clătire. Potrivit în caz de mătreață, căderea părului, mâncărime a pielii capului și împotriva firelor despicate. Uleiul de rozamrin este potrivit persoanelor cu părul de culoare închisă.

 

Compresa cu mentă

Într-o jumătate de linguriță de bicabonat de sodiu, sare sau lapte se adaugă 2-4 picături de ulei de mentă și se completează cu apă caldă 250ml. Eficientă în caz de contuzii, entorse, reumatism, dureri de mușchi și artiulatii dar și în cazul colicilor vezicii biliare, spasme ale sistemului digestiv, dureri de nervi sau ischemie.

De reținut, pentru diminuarea edemului și a pruritului în caz de înțepături de insecte, aplicăți 1-2 picături de ulei de mentă nediluat pe locul înțepăturii.

 

În loc de concluzii:

Să folosim bine informate uleiurile, să fim atente la biodisponibilitatea uleiurilor esențiale care înseamnă că un ulei esențial pur și de calitate are propietatea de a transporta cu sine în sânge și în celulă toate componentele care îl însoțesc. De aceea nu este niciodată în plus sau suficient de subliniată importantă calității produselor cosmetice care folosesc uleiurile esențiale. Deoarece nu ne dorim să ajungă în sânge și în celule cu ajutorul uleiurilor esențiale și  ingrediente toxice care compun anumite produse cosmetice și de înfrumusețare!

Importantă calității uleiurilor esențiale care trebuie să țînă seama de calitatea solului pe care sunt crescute plantele, calitatea plantelor, condițiile de creștere, experiență de recoltare apoi metodă de producere a uleiului essential care trebuie să păstreze compoziția chimică naturală a plantelor din care provine, deoarece numai uleiurile esențiale pure și complexe au calități terapeutice.

Aromaterapia sau îngrijirea prin terapia cu arome este un omagiu adus în primul rând tradițiilor milenare. În societatea modernă în care trăim se pot combină astfel armonios legendele vechi cu cele mai recente cercetări și experiență acumulta de generații.

Până dată viitoare, va invităm să trăiți armonios în lumina și arome!

 

Articol scris de: Laura Busuioc –  cosmetolog, fondatorul conceptului Frumusețe 3 D: corp – minte – suflet

Detalii: www.laurabusuioc.eu

facebook.com/LauraBusuiocRomania

Magda Trandafirescu – terapeut aromaterapie, tehnician nutriție