You are currently viewing Miracole de zi cu zi, cu Oana Vincze, despre dublu decluttering: O casă curată începe cu o minte clară (și invers)

Miracole de zi cu zi, cu Oana Vincze, despre dublu decluttering: O casă curată începe cu o minte clară (și invers)

Cum sezonul acesta vine cu curățenia de primăvară, al doilea interviu al lunii aprilie este despre decluttering, pentru casă și pentru minte. Este important ca, din când în când, să facem loc în viața și casa noastră și să folosim spațiul pe care îl eliberăm pentru lucruri noi, care să ne aducă bucurie și să ne susțină creșterea. 

Decluttering-ul este un proces prin care înlăturăm obiecte, lucruri sau gânduri care nu ne mai servesc sau nu ne aduc bucurie, cu scopul de a simplifica și de a elibera spațiu în viața noastră fizică și mentală. Este un concept care a devenit tot mai popular în ultimii ani, având în vedere ritmul alert al vieții moderne și tendința de a acumula tot mai multe lucruri materiale și gânduri.

Cu Oana Vincze m-am cunoscut la cursul Avantajul tău ADHD eu însămi fiind cu diagnostic ADHD, în urma unei analize BRAINMAP. Am lucrat cu ea să-mi fac profilul de Strenghs Profile și sunt parte din grupul ei de decluttering de pe Facebook.

Oana Vincze este coach acreditat de Strengths Profile în metoda lor de dezvoltare personală, carieră și de Leadership. Este ADHD Coach instruit la Academia internațională de ADHD Coaching (ADDCA) și aderă la standardele de conduită și etică impuse de Federația internațională de Coaching profesionist (ICF). Oana îmbină aceste calificări cu specializarea în organizare la ADHD de la Institutul de dezorganizare cronică (ICD) și este certificată în metoda Clutterbug de organizare a casei pentru orice tipologie de preferințe a organizării (vizual, ascuns, micro, macro organizare). Oana are o vastă experiență în domeniul corporate, HR internațional și contract management.

*****

“Miracole de zi cu zi: creştem holistic împreună” este seria aniversară de interviuri prin care abordăm conștientizarea și îngrijirea moderată a tuturor ariilor vieții: sănătate fizică, sănătate mentală, bunăstare emoțională, dezvoltare intelectuală și conexiune spirituală. Considerăm că grija de sine stă în centrul stării de bine, iar să te simți bine în pielea ta implică să ai grijă de toate aspectele vieții, de la interior spre exterior. O dată cu împlinirea a 10 ani de Techir și cu maturizarea brandului, am creat această serie de interviuri cu specialiști, a cărei poveste și manifest îl poți găsi aici.

Bună, Oana. Spune-ne câte ceva despre tine și despre parcursul tău profesional. 

Am avut un parcurs profesional fără legătură cu studiile mele de PR și Marketing, dar care m-au ajutat oriunde. Am lucrat în retail unde am crescut de la vânzătoare part-time la manager. La orice nivel de carieră am fost responsabilă de visual merchandising. Această activitate presupune aranjarea produselor în magazin astfel încât să fie estetic și strategic încât să genereze vânzări. Mi-a plăcut mult această activitate care acum îmi oferă un avantaj de neprețuit în meseria de consultant în organizarea casei. Apoi 10 ani am lucrat pentru aceași corporație americană în două departamente diferite. La departamentul de HR, am făcut recrutare internațională pentru un client din IT, apoi m-am mutat la contract management unde am gestionat contractele unor proiecte mari de IT. Aici deja nu mai eram pe punctele mele forte, îmi faceam bine treaba, dar nu excelam și am plecat. Acum am propria firmă și două meserii: ADHD Coach pentru adulți cu ADHD și consultant în organizare casă specializată pe dezorganizare cronică și ADHD.

Ce este decluttering-ul și de ce este benefic în viețile noastre? 

Decluttering presupune reducerea excesului de lucruri. Suntem în era consumerismului așa că acest concept și această nevoie au apărut din cauza volumului mare de lucruri și ușurința cu care acum acumulăm lucruri în casa noastră. Orice lucru din casa ta îți vorbește, îți atrage atenția și reprezintă treabă pentru tine. E nevoie să renunți la cele prea gălăgioase care nu te ajută să ai casa și stilul de viață pe care ți-l dorești.

Cu ce ne ajută să avem ordine în casă și să eliminăm obiectele de care nu mai avem nevoie? 

Casa ar trebui să-ți susțină viața pe care ți-o dorești. Să fie ca un atelier unde ai la îndemână pregătit tot ce ai nevoie pentru a crea. Tu ești maestrul, dacă o unealtă nu îți servește, nu are ce căuta acolo. Facem diferența între ce îți servește și ce în general e util cuiva. Mediul din jur te influențează mult, te superstimulează, te agită sau te bucură. Este printre puținele aspecte asupra cărora ai control ca să-ți reduci anxietatea și stresul. Orice dezordine sau lucru neterminat e o microagresiune asupra ta. Și pentru că e doar micro, nu te ocupi de ea, dar tu posibil să ai 80 de astfel de microagresiuni pe care le tolerezi zi de zi.

Cât de des să facem decluttering și cum să începem?

Se începe cu ce e ușor pentru tine. Mereu ce e ușor și în straturi. Nu începi niciodată cu decizii grele. Decluttering ar trebui să fie parte din rutina ta o dată ce dobândești această abilitate. E ceva ce poți învăța.

Ce înseamnă decluttering-ul mental și la ce folosește?

E același proces ca și în casă. Renunți la gânduri și credințe care nu servesc persoanei care dorești să fii. 

Care este legătura dintre decluttering-ul în casele noastre și cel mental? Cum se completează și se susțin cele două? 

Decluttering e un proces decizional. E mai ușor să îl antrenezi în spațiul fizic și apoi această abilitate se transferă în competența de a lua decizii benefice pentru tine, în a prioritiza, în a elimina ce nu e pentru persoana care dorești să fii. Pentru decluttering mental sunt multe metode: 

  • Brain dump: Metoda „brain dump” pentru decluttering este o tehnică prin care îți golești mintea de toate gândurile, ideile și sarcinile care îți ocupă spațiul mental. Acest proces implică scrierea sau înregistrarea tuturor acestor lucruri pe hârtie, într-un document digital sau pe orice alt suport. Scopul este să eliberezi mintea de agitație și să clarifici ceea ce trebuie făcut.
  • Journaling: Metoda „journaling” pentru decluttering-ul mental este o tehnică simplă, dar puternică, prin care îți pui gândurile și emoțiile pe hârtie. Aceasta implică să scrii în mod regulat într-un jurnal sau într-un caiet despre ceea ce simți, gândești și experimentezi în viața ta.
  • Guided journaling: Acesta este o formă de jurnalism în care ești ghidat de întrebări specifice, teme sau exerciții pentru a-ți îndruma reflecțiile și explorările mentale. Jurnalismul ghidat îți oferă o structură și un cadru pentru a-ți dirija gândurile și emoțiile într-o anumită direcție, în scopul de a-ți clarifica și elibera mintea. Poți căuta online diferite întrebări și exerciții care să te ghideze. 
  • Meditație ghidată: Meditația ghidată este o tehnică de meditație în care ești condus printr-un proces de relaxare și de focalizare a atenției de către un ghid sau un instructor. În timpul meditației ghidate, ghidul îți va oferi instrucțiuni verbale pentru a te ajuta să te relaxezi, să îți calmezi mintea și să te concentrezi pe anumite aspecte ale experienței tale interioare.

Care sunt câteva principii ale decluttering-ului?

Eu lucrez cu persoane care sunt atașate emoțional de toate lucrurile. Care nu pot lua decizii ce să țină și ce să dea. Așa că nu punem întrebări de genul: îmi place? funcționează? e bun? e valoros? e util?

Setăm o intenție pentru fiecare loc din casă și integrăm tot ce întră fizic în acel loc și e aliniat cu intenția clientului. Ne focusăm pe ce ținem nu pe ce dăm. Începem cu zone mici, începem cu ce e ușor. La un moment dat se declanșează o reacție în lanț și ies afară verigile slabe fără ca tu să te fi stresat.

Cum putem aplica principiile decluttering-ului în viețile noastre de zi cu zi?

Tot așa. Care e intenția mea? Ma focusez să păstrez și să adaug ce servește acelei intenții. Daca intenția mea e sa mă ocup de mine, de hobby-urile mele, de copil, o să reduc vizibil tot ce mă ține sâmbăta închisă în casă la treabă.

Dacă eu mereu fac shopping că nu am ce îmbrăca și dulapurile sunt pline de haine ce mai trebuie și călcate, voi face decluttering la haine care mă împiedică să trăiesc așa cum vreau.

Cum să facem decluttering mental? Dă-ne exemplu de una sau două tehnici pentru a putea face acest lucru. 

Declutter mental nu e un concept, e o invenție care are sens în ziua de azi. Dar ne referim la a învăța să prioritizezi ce e important pentru tine, să lucrezi la credințe limitative, la gânduri negative, la a aduna și ține tot în minte vrând să faci de toate în același timp. Dar am văzut că s-au scris cărți despre asta că aparent a ajuns să fie un concept. Metodele cu care lucrez eu: brain dump, journaling, guided journaling, meditație ghidată.

Ce ai sfătui pe cineva care are obiceiul să strângă multe lucruri sau să fie dezorganizat? 

Volumul de lucruri devine o problemă doar pentru cei care depășesc limita personală de câte lucruri pot gestiona cu ușurință. Atâta timp cât tu ai capacitatea să te ocupi de lucrurile tale e ok. Scopul nu e să fii minimalist. Scopul e să îți fie ușor, funcțional și plăcut.

Oamenii adună din multe motive: frici, rușine, groază că fac risipă, că nu apreciază ce au, că afectează mediul. Se lucrează pe aceste credințe și se ușurează procesul decizional astfel încât persoana respectivă să fie împăcată cu decizia luată. De aceea și existăm noi, specialiștii, pentru că nu e ușor. Nu e niciodată despre lucrurile în sine, ci despre poveștile pe care ți le spui despre ele.

Persoanele dezorganizate natural pot gestiona un volum mult mai mic de lucruri decât cele organizate natural. Lor nici nu le place să se ocupe de ele, nu le pun la loc le lasă din mână unde au terminat cu ele. De obicei sunt și vizuale și atunci lasă tot pe dinafară ca să nu uite de ele.

Ce resurse despre decluttering recomanzi celor interesați de acest subiect?

Tot ce e gratuit online. Dacă nu merge cu tot ce e online: Dana K. White, The Minimal Mom, Clutterbug. Poți încerca cu cărți: Marie Kondo, Dana K. White sau Peter Walsh. Dacă deja ai apelat la ambele și nu ai facut progres, e timpul să apelezi la un specialist de decluttering sau la un coach. 

Sperăm ca interviul cu Oana Vincze să te inspire în această primăvară să faci decluttering în casa și în mintea ta și să eliberezi spațiu pentru lucrurile care contează pentru tine.

Suntem curioși care este relația ta cu ordinea, dacă ai făcut decluttering și cum te-ai simțit după. Lasă-ne un comentariu mai jos sau în social media.

Click aici să ajungi ușor pe toate canalele noastre.

Zile cu miracole!

Oana și echipa editorială Techir

Lasă un răspuns