You are currently viewing Miracole de zi cu zi: Beneficiile practicii yoga pentru starea ta de bine, cu Diana Ştefan

Miracole de zi cu zi: Beneficiile practicii yoga pentru starea ta de bine, cu Diana Ştefan

O dată cu Ziua Internațională a Yoga, în luna iunie continuăm seria de interviuri „Miracole de zi cu zi”, cu un interviu cu Diana Ștefan, despre yoga și beneficiile sale. Descoperă din discuția de mai jos ce este yoga, cum te ajută, dar și diverse aspecte importante de care să ții cont dacă te gândești să o practici. 

Diana Ștefan este profesoară de yoga și fondatoare a Cub Yoga Studio, unde predă clase de yoga de diferite tipuri, de la Hatha Yoga, Nada Yoga, Restorative Yoga si Yoga Nidra. De asemenea, este Gong Master. Yoga face parte și din dezvoltarea mea holistică și pot spune că recomand această practică oricui își dorește să obțină o stare de bine la nivel fizic, completată de conexiunea spirituală. 

Descoperă din interviul cu Diana mai multe despre yoga și ce avantaje are pentru starea ta de bine, dar și cum contribuie această practică la dezvoltarea ta holistică.

*****

“Miracole de zi cu zi: creştem holistic împreună” este seria aniversară de interviuri prin care abordăm conștientizarea și îngrijirea moderată a tuturor ariilor vieții: sănătate fizică, sănătate mentală, bunăstare emoțională, dezvoltare intelectuală și conexiune spirituală. Considerăm că grija de sine stă în centrul stării de bine, iar să te simți bine în pielea ta implică să ai grijă de toate aspectele vieții, de la interior spre exterior. O dată cu împlinirea a 10 ani de Techir și cu maturizarea brandului, am creat această serie de interviuri cu specialiști, a cărei poveste și manifest îl poți găsi aici.

Spune-ne câte ceva despre tine și despre parcursul tău profesional. Cum ai descoperit yoga, ce te-a determinat să o practici și care este misiunea ta? 

    Namaste! Am zis ani la rând despre mine că sunt cea mai pragmatică romantică pe care o poți întâlni. Și după ani de practică Yoga am înțeles de ce drumul m-a dus către punctul în care să răspund azi la aceste întrebări 🙂 Am background de corporație. M-am apucat de Yoga în 2018 într-un context în care mă readunam după o relație pe care nu știusem să o gestionez și care lăsase urme vizibile în viața mea – afecțiuni digestive, atacuri de panică severe, insomnie – care aveau la bază emoții nediluate și gânduri direcționate nesănătos. 

    În primă fază, Yoga completa activitatea fizică (intensă de altfel în acea perioadă) pe care o alimentam în viața mea. Ușor-ușor, cam după primele luni de practică, au apărut, în schimb, o suită de schimbări care nu țineau doar de corpul fizic (era clar că mă echilibram în sfera emoționalului și a psiho-mentalului). Așa că am început să îmi ridic întrebarea dacă nu cumva Yoga este mai mult decât motivul pentru care am intrat eu în contact cu ea. Nu am fost neapărat constantă în primul an de practică. Apoi a venit pandemia, însă la câteva luni distanță, deși nu știam la acel moment, intram pe un drum unde urma să fac din Yoga nu doar un stil de viață, dar și instrumentul prin care să descopăr cine sunt și care este cu adevărat menirea mea (în filosofia Yoga ne referim la acest aspect ca la “dharma”). Am rămas pe acest drum pentru că eram martoră transformărilor din propria mea viață. Am alimentat acest drum pentru că începusem să simt că asta e direcția mea, dar la acel moment aveam multă frică de înfruntat. Dacă prin Yoga am schimbat unghiul prin care cade lumina în propria mea viață, cu siguranță mai sunt alți oameni care vor găsi însemnătate și substanță în această abordare. Dar până aici drumul a fost cu o renegociere a propriilor limite care m-a scos constant din zona de confort. În 2022 am plecat în India, la școală (în ashram). Îmi ziceam că vreau să îmi aprofundez practica, nu aveam nici o intenție înainte să plec ca la întoarcere să predau. Doar că experiența de acolo descoperea o Diana cu alte intenții și alt drum în viață. La finalul unei luni intensive de studiu în ashram (cam 10 ore zilnic de practică fizică completată de teorie și practică spirituală), a trebuit să susțin examenul final. Iar parte din asta era și să construiesc o clasă de Yoga pe care să o și predau. Când am predat efectiv prima dată mi-am zis “vreau să fac asta pentru tot restul vieții”. 

    M-am întors acasă și după câteva zile de reacomodare a urmat și reajustarea: am știut că încep să predau. Mi se părea că trăiesc un clișeu din “Eat. Pray. Love” și cumva chiar mă învinovățeam la gândul că nimeni nu o să înțeleagă că nu pot să mă readaptez contextului de business din simplul motiv că știam că nu sunt potrivită pentru job-ul pe care îl aveam. Inevitabil, cam la o lună după ce m-am întors de la școală, mi-am dat demisia. Și cu greu pot spune că aveam un plan pentru mai departe. Da, aveam niște intenții și încercam să le aliniez cu ceea ce făceam concret. La câteva luni distanță după ce am început să predau am început să îl construiesc pe Cub care respiră începând cu 1 octombrie 2023. 

    Ce este yoga și cum ai defini această practică?

      Yoga este un cuvânt care are impact 🙂 Azi spunem Yoga unui cuvânt derivat din sanscritul “yuj” – care ad literam înseamnă “uniune”. Litera a din finalul cuvântului este o extensie care a făcut această știință milenară să devină un produs comercial. Ceea ce nu este rău pentru că, până la urmă, așa am ajuns și noi, și tu, și eu, și mulți alți oameni să abordăm această filosofie. Însă Yog (așa cum pronunță indienii) este calmarea fluctuațiilor mentale și stabilizarea tuturor interferențelor care au potențialul de a distorsiona starea de bucurie – acea formă de liniște care nu este tranzacțională. Ori asta se poate întâmpla printr-o imersivă cunoaștere de sine, de altfel rezultată dintr-o antrenată capacitate de observare cu detașare. Altfel spus, să devii martorul silențios al propriilor gânduri. Sigur, este ușor de scris despre asta. Însă lesne de spus că cere o neîntreruptă consistenţă a practicii.

      Spre deosebire de celelalte 5 sisteme de gândire indiană, Yoga se bazează pe un proces fizic și mental care culminează cu experiența directă a realizării Sinelui. Poarta de acces cea mai simplă către această știință, pentru cei mai mulți dintre noi, este Yoga Asana – Yoga corpului fizic – o disciplină strictă care implică mult mai mult decât postura fizică în sine. Hatha Yoga, știința din care s-au dezvoltat ulterior multe alte stiluri și abordări, este unul din pașii care ne conduce către acea uniune de care menționam mai sus – Soarele care vine împreună cu Luna, masculinul care potențează polaritatea feminină și viceversa. Un soi de reconciliere între “cea mai pragmatică romantică” 🙂 

      Care sunt principalele beneficii ale practicării yoga?

        În continuarea ideii de mai sus, primele efecte ale practicii apar în corpul fizic și în capacitatea de a sincroniza propria viață cu această nouă formă de relaxare care se dezvoltă. 

        Yoga este o tehnologie care privește ființa umană 360 de grade. Și frumusețea ei este dată de felul în care macrocosmosul se răsfrânge în microcosmos. Altfel spus, efectele exterioare sunt o altă formă de manifestare a energiei din interior. Așadar, printre aceste foarte ușor de urmărit efecte ale practicii: detensionare musculară, flexibilitate crescută în încheieturi și articulații, o coloană vertebrală sănătoasă, deci implicit o postură vertebrală îmbunătățită, dezvoltarea capacității pulmonare (prin tehnicile de Pranayama – care înseamnă o redimensionare a forței vitale prin actul respirației), începem din aproape în aproape să sesizăm corespondențe cu planul mai subtil al manifestării: memorie mai aprigă, capacitate de observare îmbunătățită, domolirea reacțiilor care cândva erau violente. Articulațiile și personalitatea locuiesc sub același acoperiș, iar Yoga este un excelent instrument prin care una o recalibrează pe cealaltă. 

        A la long pentru omul modern dotat cu mintea evoluționistă, și ar fi incomplet să nu menționez acest lucru, Yoga este despre integrarea principiului adevărului în lumea materială. 

        Cum contribuie yoga la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale?

          Ne referim la acest concept numit “prana” care desemnează forța vitală pe care fiecare dintre noi o avem. Fiecare ființă umană utilizează în propria manifestare, în funcție de natura să constituțională (iar aici subliniez legătura dintre Yoga și Ayurveda – știința soră Yoga, care este un sistem (ce implică volum și structură) de gândire tradițională în sistemul sănătății), nuanțe diverse și proporții diferite ale forței vitale. În consecință, este foarte important de înțeles că efectul vizibil va fi întotdeauna compatibil cu cauza subtilă și nevăzută. În funcție de natura constituțională, Yoga va lucra în maniere și armonii diferite pentru fiecare dintre noi.

          Dacă pentru mine înseamnă să învăț să respir mai conștient pentru ca mai apoi să folosesc asta drept instrument prin care îmi gestionez timpul dintre stimul și răspuns, poate pentru altcineva este despre relaxarea dobândită la nivelul corpului fizic care ajută mintea să înțeleagă că este în siguranță. Sau poate o combinație dintre cele două, sau poate un alt punct de vedere. Schimbul interșanjabil dintre corp – respirație – minte generează în timp real îmbunătățiri și în planul sănătății fizice, și mentale. Este o chestiune de practică neîntreruptă și vigilentă observare (însă fără să fie epuizantă, iar asta se întâmplă când ne păstrăm curiozitatea). 

          Care sunt diferitele tipuri de yoga și cum sunt diferențiate între ele?

            Așa cum avem diferite tipuri de personalități, există și multiple stiluri Yoga. Pe măsură ce ființa umană a căpătat complexitate, a apărut și nevoia minții de a diversifica. Deși înțelepții din vechime (rishis) au substanţiat importanța unui trup sănătos și a unui sistem nervos echilibrat pentru expandarea propriei conștiințe, omul din ce în ce mai modern a derivat noi căi care să fie compatibile cu noul ritm și provocările aduse de el. Așa că azi întâlnim abordări și denumiri dintre cele mai diverse: Kundalini Yoga, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga, Kripalu Yoga, Restorative Yoga șamd. Drumurile sunt diverse, însă scopul ultim rămâne același: dizolvarea egoului – eul limitat care ne condiționează experiența acestei lumi prin porțile senzoriale și de informație. Atâta timp cât practica abordată este făcută cu devotament și mai ales bucurie, dacă te duce mai aproape de cine ești cu adevărat în timp ce practici non-violența și principiul adevărului, e prea puțin important cum o numim. 

            Cum poate o persoană să integreze yoga în rutina sa zilnică?

              Fii curios. Este un ingredient cheie pentru practicantul la început de drum. Experimentează cât mai multe stiluri; inițial mintea este cea care alege ce stil de Yoga sa încerci. Și nu te arunca vehement în construirea unei rutine stricte. Fa o joaca din alegerea ta. Atata timp cât alimentezi aceasta curiozitate în privința practicii și faci din ea o bucurie vei fi condus către un teren mult mai fertil. 

              Găsesc a fi foarte util sa înveți sa incluzi Yoga în agenda ta și sa fie un punct de referință în detrimentul abordării “dacă am timp merg la Yoga”. Yoga este experentiala, nimeni altcineva nu o poate trai pentru tine. Așa ca indiferent ce alege mintea, experimentează pe propria piele. Observa-te pe parcurs. 

              Pe de alta parte, e la fel de firesc sa opui rezistenta și sa zici ca nu este pentru tine. Și poate chiar așa este, însă ofera-ti privilegiul timpului înainte sa concluzionezi. 

              Există exerciții sau practici simple pe care le recomanzi pentru cei care au un program aglomerat?

                Sunt 3 tehnici pe care le recomand de câte ori am ocazia și care pot deveni facil parte din rutina de awareness a unui om: 

                • Salutul Soarelui (Surya Namaskara) – o secvența de posturi fizice menită să dinamizeze flow-ul pranic (al forței vitale) și să subtilizeze mișcarea energiei în corp; de preferat practicată dimineața la puțin timp după trezire. Beneficii: flexibilizează corpul și îl pregătește pentru activitățile de peste zi, construiește body awareness, este considerată o sadhana (practică) completă: pentru că include asana (postura fizică), Pranayama (tehnică de gestionare a respirației), componentă meditativă (prin fluiditatea corpului relaxat care curge prin posturile fizice, energia fiind redistribuită către observarea gândurilor mai degrabă decât a corpului). 
                • Nadi Shoodan Pranayama – respirația alternativă pe ambele nări care optimizează activitatea ambelor emisfere cerebrale. Poate completa practica de dimineață Salutul Soarelui, dar la fel de benefic poate fi practicată și seara sau oricând pe parcursul zilei. 
                • Meditație – fie ghidată (iar aici paleta e foarte largă), fie prin sunet (de exemplu sesiuni sonoro-vibrationale de Gong, boluri tibetane, diverse instrumente de percuție), fie prin intonat mantre. De cele mai multe ori practicăm mai degrabă tehnici de retragere senzorială, pregătind astfel mintea pentru adevărata stare de meditație care nu poate fi explicată.  

                Cum poate fi yoga integrată cu ayurveda? Care este legătura dintre cele două?

                  Ayurveda este știința vieții. Este la fel de trainică precum Yoga, iar cele 2 sunt complementare. Ca peisajul să fie întreg de-a dreptul o să menționez și Tantra. Privește tripletul acesta ca un corp: partea de jos este Ayurveda – practicalitatea curățării în profunzime și experimentarea stării de armonie care se instalează prin trupul fizic, partea de sus este Tantra – structurile energetice odată limpezite pot transcede sinestezia, multiplicitatea adusă de cunoașterea senzorială nu mai domină, capul este Yoga – odată controlate toate porțile de acces, energia trece prin toate învelișurile trupului (5 așa cum învățăm din Yoga, denumite pancha koshas) și se dizolvă în starea ultimă de beatitudine. Un soi de ordine a transformării lăuntrice, o suită transformatoare. Pregătește și asigură terenul necesar unor experiențe cu adevărat implinitoare. Literatura de specialitate din care învățăm despre filosofia Yoga nu le desparte pe cele 3, din contră, le prezintă în invariabilă legătură.

                  E necesar un comportament fin modulat, apt să răspundă chiar și celor mai sensibile scheme comportamentale pentru ca ele să fie practicate simultan. De aceea, se recomandă ca practica fizică să se muleze pe tipologia constituțională caracteristică a fiecăruia dintre noi, iar toate preferințele și ulterior alegerile să fie în concordanță cu această predominantă comportamentală. Ayurveda poate avea impact în practica Yoga prin: atenția la tipul de practică, la dieta pe care o urmăm, la expandarea spațiului dintre amplitudinea “perspectivei” și condiționarea “punctului de vedere”. 

                  Ce practici ayurvedice ai recomanda să fie integrate zilnic?

                    Să le numim sugestii pentru o viață sănătoasă și creativă 🙂

                    • Treziți-vă înainte de răsăritul soarelui;
                    • Evacuați intestinele și vezica după trezire;
                    • Curățați sinusurile dimineața (prin tehnica Jal Neti);
                    • Balbotati ulei dimineața (de oricare fel) 10-15 minute – pentru eliminarea toxinelor hidro și lipo-solubile. Curățați apoi bine dinții și limba;
                    • Preparați-vă un detoxifiant alcalin lichid pe care să-l consumați dimineața (de preferat înainte de cafea) – apă caldă spre fierbinte (mai caldă decât temperatura corpului ca să deschidă canalele și să detoxifieze), lămâie, ghimbir pulbere, turmeric, scorțișoară, busuioc uscat, mentă, miere (când apa se mai răcește; mierea devine toxică în apă fierbinte). Un vârf de cuțit din fiecare. Ghimbir, turmeric și scorțișoară neapărat, celelalte opționale, după gust;
                    • Masați tălpile cu susan înainte de culcare pentru un somn calm și liniștit. 

                    Practica Ayurveda este adaptogenă – se întâmplă în funcție de loc, timp și circumstanțe. Așa că recomandarea mea este să fructificăm toate variantele pe care locul unde ne-am născut și unde trăim ni le oferă. Ayurveda spune nu doar să cultivi pentru tine starea de sănătate, ci să împărtășești starea benefică cu restul existenței.

                    Cum percep românii practicarea yoga? Ce părere au despre aspectele spirituale ale acestei practici și cum se potrivesc acestea cu religia?

                      Yoga nu este religie, indiferent de spațiul istoric, social sau cultural pe care îl traversăm. Orice om, indiferent de confesiunea lui, poate practica Yoga. De fapt, toți practicăm Yoga într-un fel sau altul, pentru că orice om caută bucuria găsită în realizarea Sinelui. Dar, greșeala pe care o facem este că nu ne dăm seama că această bucurie e în interior, nu în plăcerile senzuale din exterior.

                      Este fascinantă deschiderea oamenilor din ultimii ani de zile către zona de self-awareness. Nu o să mă refer la ea ca la spiritualitate. Pentru unii oameni, experimentarea Yoga se poate întâmpla fără practică. În acele momente de profundă luciditate găsim rezolvare la situații dificile și ajungem să ne înțelegem mai bine pe noi înșine. Este o stare de meditație activă. 

                      Din propriile mele observații de când practic, dar mai ales predau, odată ce practicantul experimentează pe propria piele efectele și beneficiile Yoga este destul de firească tranziția către ceea ce este dincolo de postura fizică. Iar tot ceea ce descoperim dincolo de asta ne apropie de Sinele nostru real.

                      Pentru unii oameni funcționează meditația, pentru alții rugăciunea. Yoga nu caută să contrazică religia și nici știința. Ne îndrumă în schimb să ne asumăm responsabilitatea propriei vieți și să nu o externalizam în mâinile unei forțe atotputernice pe care o vom experimenta cândva sau nu. Yoga ne învață că dacă Paradisul există cu adevărat, el trebuie descoperit aici, pe Pământ, în întruparea în corpul fizic. Exact precum știința invită la experiment, Yoga invită la experiență. Iar asta, pentru mine, este distincția fundamentală față de abordarea devoțiunii evlavioase. 

                      Ce recomandări ai da unui începător în domeniul yoga?

                        Fii curios și experimentează. În timp ce faci asta, observă și bucură-te de experiență, nu face din Yoga o activitate-povară care doar îți încarcă agenda. Îmbunătățește acolo unde este loc de mai bine, însă fără să dezarmonizezi energii care funcționează deja optim la tine. 

                        Yoga a devenit o piață largă de consum care se tot extinde. Ghidajul în Yoga este esențial, mai ales la început de drum, așa că alege cu grijă de cine te lași ghidat. 

                        Un practicant care rămâne constant pe drumul lui o să învețe prin proprie experiență să discearnă între ceea ce îi este benefic și ceea ce e necesar să fie eliberat. Așadar, sfaturile cele mai bune vin prin practica în sine.

                        Ce resurse despre yoga (cărți, podcast-uri, website-uri) ai recomanda cuiva care este la început în acest domeniu?

                          Fără să stau pe gânduri recomand Krishnamurti – exista un podcast pe Spotify cu toate prelegerile lui. Dar și mai mult ii recomand cărțile. Atinge provocările fundamentale ale existenței umane și ilustrează într-o manieră extrem de contemporană integrarea planului spiritual în lumea materială. 

                          La fel cu Mataji Devi Vanamali care știe să explice excelent și să traducă într-un limbaj facil multe noțiuni complexe din filosofia și mitologia hindusă.

                          În funcție de nivelul curiozității și al intenției de a aprofunda extind recomandarea cu Yoga Sutra lui Patanjali – de altfel un text de bază pentru practicantul yoghin – și orice de la Swami Vivekanada – care este comentatorul principal al lui Patanjali. Aici ne ducem deja către aprofundare totuși. 

                          Pe rețelele de streaming sunt o grămadă de resurse cu interpretări ale textelor sacre din Yoga – Mahabharata, Bhagavad Gita, Yoga Sutra, dar nu numai. 

                          Sperăm ca interviul cu Diana Ştefan să te inspire în adoptarea unui stil de viaţă sănătos, în care să integrezi şi mişcarea, în fiecare zi.

                          Suntem curioşi ce părere ai şi tu despre yoga şi dacă o integrezi în viaţa ta. Spune-ne printr-un comentariu aici sau pe social media. 

                          Click aici să ajungi ușor pe toate canalele noastre.

                          Zile cu miracole!

                          Oana și echipa editorială Techir

                          Lasă un răspuns