Pielea noastră este cel mai întins organ al corpului și cel care ne ajută să interacționăm cu tot ceea ce ne înconjoară. În plus, pielea este foarte conectată și la emoțiile noastre. La Techir, știm cât de important este să avem grijă de pielea noastră și, de aceea, dedicăm timp și atenție pentru a crea cosmetice cu ingrediente naturale și terapeutice, cum sunt nămolul sapropelic și apa hipersalinică din lacul Techirghiol.
Tot din pasiune pentru skincare, a luat naștere colaborarea noastră cu Laura Busuioc, autoarea cărții „Pielea ta, harta emoțiilor tale”, pe care o poți comanda și din magazinul online Techir. În cadrul seriei de interviuri „Miracole de zi cu zi”, am invitat-o pe Laura să povestim mai multe despre legătura dintre piele și emoții, la nivel holistic.
Laura Busuioc este fondatoarea conceptelor Frumusețe 3D (corp-minte-suflet) și 3D Skin. 3D Skin este un program unic în România, o abordare cosmetică și de educație holistică în cosmetică formală, prin cursuri pentru cosmeticiene, informală, prin tabere pentru specialiștii de beauty și workshopuri pentru toți cei care vor să descopere universul pielii. Laura este specialist în estetică facială, expert în training de branduri internaționale, formator în cosmetică autorizată și terapeut holistic. Are o experiență de 25 de ani dedicați cu tot dragul frumuseții și sănătății pielii.
Laura are, de asemenea, o poveste de viață interesantă, provocatoare și frumoasă. De la o boală dermatologică, descoperită cu greu de medici, care i-a furat 15 ani plini de căutări interioare, la o perioadă cu trei locuri de muncă și o relație care nu a mers – Laura are un parcurs de viață cu suișuri și coborâșuri. Astfel, ea a descoperit la nivel personal legătura dintre piele și emoții, dedicând 25 de ani frumuseții și sănătății pielii.
Te invităm să descoperi mai multe despre pielea ta și despre cum poți avea grijă de ea, pentru o stare de bine holistică, în interviul cu Laura.
*****
“Miracole de zi cu zi: creştem holistic împreună” este seria aniversară de interviuri prin care abordăm conștientizarea și îngrijirea moderată a tuturor ariilor vieții: sănătate fizică, sănătate mentală, bunăstare emoțională, dezvoltare intelectuală și conexiune spirituală. Considerăm că grija de sine stă în centrul stării de bine, iar să te simți bine în pielea ta implică să ai grijă de toate aspectele vieții, de la interior spre exterior. O dată cu împlinirea a 10 ani de Techir și cu maturizarea brandului, am creat această serie de interviuri cu specialiști, a cărei poveste și manifest îl poți găsi aici.
Cum ai găsit inspirație pentru a scrie cartea „Pielea ta, harta emoțiilor tale”? Care este povestea ta de viață și parcursul tău profesional și cum te-au ajutat?
După o adolescență destul de zbuciumată, în care am trecut prin divorțul părinților, o boală de piele mi-a îngreunat și mai mult tinerețea, iar erupția de pe corp mi-a „croit” un destin, pe care nici acum nu cred că l-aș fi înfruntat fără o formare în psihologie și aprofundarea unor noțiuni de anatomie și cosmetică. Apoi am folosit toate răspunsurile pentru a ajuta și alte persoane care se confruntau cu povești asemănătoare de piele. Această afecțiune a pielii, a fost cel mai bun profesor în cariera mea de cosmeticiană. Boala dermatologică, descoperită cu greu de medici, mi-a „furat” 15 ani, plini de căutări interioare. Corpul meu nu încerca decât să îmi transmită, de fapt, un mesaj.
Am primit tratamente care nu au funcționat și, în urmă acestora, descopeream mereu alte și alte probleme de sănătate, pe fondul unei imunități tot mai scăzute a organismului, afectat de medicația alopată, ce îi bloca din puterea de autovindecare, pe care o are dacă îl asculți. Îngrozită de numeroasele diagnostice și fără tratamente care să-mi ofere măcar încrederea sau motivația că într-o zi, în sfârșit, o să fiu sănătoasă, admiterea la Facultatea de Psihologie și multitudinea cursurilor de specializare în cosmetică m-au ajutat nu doar să-mi înțeleg corpul, ci să mă întorc către propriul suflet.
Care este legătura dintre pielea noastră și emoțiile pe care le experimentăm? Cum o putem conștientiza?
Acum această conexiune este mult mai acceptată de când și medicina a integrat ideea că orice boală are și o cauză psiho–emoțională și au apărut discipline medicale, cum este Psihodermatologia. Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului uman care reacționează în mod direct atât la stimulii fizici, cât și la cei emoționali.
Activitatea cerebrală și cea tegumentară sunt modulate de o serie de hormoni și neurotransmițători comuni, care prin relația lor, formează sistemul neuro-imuno-cutanat. Neuromodulatorii și neurohormonii sintetizați la nivelul sistemului nervos central sunt prezenți și la nivelul pielii, având rol de reglare a funcției de apărare tegumentare.
Conștientizarea că și în procesele de psihoterapie vine din introspecție și analiză vizuală în cazul pielii, ghidarea și susținerea unui specialist pentru sănătatea pielii care privește holistic sănătatea omului. Este important să putem identifica momente chiar și din trecut a unor evenimente care au declanșat afecțiunea pielii (șoc emoțional, evenimente traumatice, etc).
Afecțiunile dermatologice care apar frecvent pe fond de stres psihoemoțional sunt:
- Dermatită atopică sau eczemă – afecțiune care evoluează cu eritem (înroșirea pielii) cutanat și prurit (mâncărimi), mai frecvent întâlnită la copii, dar poate afecta și persoane de vârstă adultă.
- Psoriazis – patologie dermatologică de tip inflamator cu evoluție cronică determinată de creșterea ratei de reînnoire a celulelor pielii, care se acumulează sub formă de scuame sidefii pe fond eritematos.
- Acnee – această afecțiune dermatologică este întâlnită atât la adolescenți, cât și la adulți și poate prezența evoluție îndelungată cu exacerbări în perioadele de stres psihoemoțional.
- Rozacee – rozaceea reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică manifestată în principal la nivelul tenului. Se caracterizează prin vasodilatație însoțită de eritem și pustule. Emoțiile puternice și factorii de stres generează modificări la nivelul microcirculației și favorizează apariția rozaceei eritemato-teleangiectatice manifestate prin eritem, piele uscată și aspră, senzație de usturime la nivelul tenului și telangiectazii (dilatații vasculare sub formă de pânză de păianjen) inestetice.
- Vitiligo – afecțiune dermatologică autoimună cu evoluție cronică manifestată prin apariția discolorației tegumentare, a mucoaselor și a părului. Mecanismele de distrucție a melanocitelor care conferă colorația specifică a pielii pot fi declanșate de arsuri solare, expunere la substanțe chimice sau perioadele de stres psiho-emoțional intens.
- Dermatita seboreică constituie o afecțiune inflamatorie manifestată la nivelul tenului, scalpului și sternului. Dermatita seboreică este cauzată de disfuncția secretorie a glandelor sebacee din aceste zone ale tegumentului. Dermatita seboreică asociază eritem cutanat însoțit de scuame sidefii cu aspect uscat sau lipicios.
Care este rolul apei și al hidratării pentru sănătatea pielii noastre?
Apa este viaţă! Deși în momentul în care venim pe lume corpul nostru este format în proporţie de 78% din apă, până la vârsta de 1 an, procentul scade vertiginos, până la 65%. Apoi, la vârsta adultă, apa din corpul unei femei scade cu încă 10 procente, până la 55%. După 50 de ani, procentul scade și mai mult, până la o medie de 47%, dar valoarea medie a procentului de apă din corpul unei femei poate ajunge chiar până la 37%. Apa este esenţială pentru o mulţime de procese care se întâmplă în corp și pentru menţinerea funcţiilor lui la capacitate maximă. Ai apă în toate celulele și organele tale, de la creier până la inimă, de la mușchi până la plămâni, de la oase până la sânge, de la piele până la dinţi.
În proporţie de 70-75%, pielea este formată din apă, așadar nu este de mirare că o hidratare optimă este un element cheie pentru ca cel mai mare organ al corpului tău să fie mereu în formă. Atunci când este perfect hidratat, tenul tău arată minunat, la fel ca o boabă de strugure. Nu degeaba se spune despre oamenii care îmbătrânesc că „se stafidesc”.
Și, pentru a șterge mitul celor 2 litri de apă obligatorii, poţi să afli cantitatea ideală de apă pentru tine calculând-o cu o formulă simplă: 0.033 x Greutatea ta actuală = Necesarul tău zilnic de apă (litri). De exemplu, 70 de kg: 0.033 x 70 = 2.31 litri de apă pe zi. Pentru că apa se elimină rapid din corp prin transpiraţie, ţine cont că necesarul tău va crește atunci când depui efort fizic intens sau în condiţii de temperatură ambientală ridicată.
Învață să „mănânci” APĂ: cea mai hrănitoare sursă de apă pentru pielea ta este apa din fructele și legumele crude. Pentru că se absoarbe mai încet în organism, ea nu este eliminată la fel de repede ca apa în formă pură și reușește să rămână mai mult timp în celule. În plus, are avantajul vitaminelor, mineralelor și fibrelor. Iată topul celor mai hidratante fructe și legume de inclus în meniul tău zilnic, în funcție de sezon: castraveții (95% apă), ridichiile (95%), roșiile (94%), ardeiul gras (92%), pepenele roșu (91%), spanacul (91%), căpșunile (90%), grapefruitul (90%).
Structura apei este cu mult mai importantă decât compoziţia chimică. Structura apei este dată de modul în care sunt organizate moleculele acesteia. Acestea se numesc clusteri (grupuri moleculare). Oamenii de știinţă au înaintat ideea că aceste grupuri moleculare funcţionează precum celulele de memorie de un anumit tip, în care apa înregistrează întreaga istorie a interacţiunii sale cu lumea, exact ca o bandă magnetică.
Apa este capabilă să stocheze și să înregistreze informație!
Masaru Emoto a demonstrat știinţific că apa are puterea de a reflecta gândurile, cuvintele, rugăciunile, sentimentele și muzica. Prin cercetările sale, știinţa confirmă ceea ce tradiţiile spirituale susţin de milenii: suntem responsabili de Raiul sau de Infernul în care trăim. Întrucât oamenii și Pământul sunt formate în mare parte din apă, mesajul doctorului Masaru Emoto este unul al sănătăţii personale, al revigorării mediului la scară globală și al păcii mondiale, care există cu ajutorul fiecăruia dintre noi.
Cum vezi rolul empatiei și al înțelegerii emoțiilor în dezvoltarea unei relații sănătoase cu propriul corp și cu ceilalți?
Doi dintre cei mai importanți piloni ai relațiior interumane sunt empatia și compasiunea. Deși par similare la prima vedere, aceste două concepte au diferențe semnificative care merită explorate. Empatia reprezintă abilitatea de a înțelege și de a simți ceea ce simt alte persoane, punându-ne în locul lor. Ea implică o conștientizare a experiențelor emoționale ale celorlalți și o încercare de a trăi aceleași emoții din perspectiva celuilalt.
Empatia ne ajută să înțelegem mai bine perspectiva și trăirile celor din jur, chiar dacă nu am trecut personal prin situații similare. Iar compasiunea ne permite să ne conectăm cu ceilalți la un nivel profund și să le oferim sprijin concret atunci când trec prin momente dificile. Reprezintă capacitatea de a recunoaște suferința altor persoane și dorința de a-i ajuta. Ea implică mai mult decât simpla înțelegere a emoțiilor celorlalți – este legată de acțiune și de dorința de a alina suferința lor.
Cultivarea atât a empatiei cât și a compasiunii ne poate ajută să creăm conexiuni mai profunde cu cei din jur și să oferim sprijin real în momentele dificile. În același timp, este important să avem grijă și de propria stare emoțională pentru a putea fi alături de ceilalți pe termen lung. A ne arăta compasiune și empatie de cele mai multe ori este suficient să nu mai punem presiune de noi, să ne acceptăm așa cum suntem în acele momente, să fim blânzi cu noi și cu corpul nostru. Să ne conectăm la corp printr-o stare de prezență și să nu-i ignorăm mesajele, răspunsurile sunt întotdeauna în noi.
Care sunt câteva sfaturi practice pe care le-ai oferi cititorilor pentru a-și îmbunătăți conștientizarea emoțională și conexiunea cu propriul corp?
În primul rând respirația conștientă sau profundă. Respiră de câteva ori, exact așa cum o faci în mod obișnuit. Fii atentă la acel loc din corpul tău în care simți că se duce aerul pe care îl inspiri. Dacă ești la fel ca mine (și ca majoritatea oamenilor, de altfel), în exercițiul de mai devreme ai constatat că aerul pe care îl inspiri se oprește undeva la nivelul pieptului. Aceasta este respirația toracică sau superficială, care aduce aer doar în partea superioară și în partea de mijloc a plămânilor.
Acest tip de respirație consumă multă energie, pentru că se bazează prea mult pe mușchi, a căror funcție principală nu are legătură cu procesul respirator. Este ca și cum ne-am folosi de o cârjă, în loc să mergem pe propriile noastre picioare. Dacă respirația superficială devine o constantă în viața noastră, postura corpului are de suferit și începem să resimțim tensiune la nivelul gâtului, umerilor și coloanei vertebrale. De asemenea, pentru că aerul nu ajunge în partea de jos a plămânilor, elasticitatea lor scade, iar procesul de oxigenare are de suferit. În plus, respirația toracică limitează mișcarea organelor interne, ceea ce favorizează apariția inflamației în corp.
Respirația abdominală, profundă sau diafragmatică, este respirația care umple complet plămânii cu aer, inclusiv în cea mai dezvoltată parte a lor, inferioară. În timpul unei respirații abdominale este activată la maxim diafragma (mușchiul respirației), iar mișcarea indusă organelor interne, prin cicluri succesive de inspirație-expirație profundă, reduce procesul inflamator în organism. Din punct de vedere anatomic, este tipul perfect de respirație, un beneficiu suplimentar fiind consumul redus de energie.
Prin respirația abdominală, eliminăm excesul de dioxid de carbon din corp și aducem o cantitate mare de oxigen în sânge. Oxigenul suplimentar din sânge îmbunătățește circulația și revitalizează celulele și țesuturile, pentru că le dă șansa să primească mai mulți nutrienți. Iată ce modalitate simplă ai la îndemână pentru o piele mai oxigenată și, implicit, mai frumoasă! Acest tip de respirație nu ne ajută doar să ne oxigenăm mai bine pielea și să ne menținem frumusețea, ci și să ne relaxăm și să ne păstrăm tinerețea.
Tehnica Benson: Așază-te undeva unde să nu fii întrerupt de sunetul telefonului sau de alți factori disturbatori. Închide ochii. Lasă-ți toți mușchii să se deconecteze și relaxează te. Relaxează-ți mușchii picioarelor, apoi toți mușchii corpului, un val de relaxare vine treptat în sus, spre fața ta. Respiră adânc pe nas și conștientizează fiecare inspirație și expirație. În timp ce expiri, spune cuvântul „unu”. Permite un ritm confortabil, regulat: inspiră, expiră, „unu”, expiră „doi”. Respiră ușor și natural. Este important să ai o atitudine pasivă. Nu te preocupa de reușită și nu monitoriza starea de relaxare. Lasă reacția de relaxare să se dezvolte în propriul ei ritm.
Nu tu o realizezi, tu doar observă ceea ce face corpul tău. Gânduri și fantasme care te distrag vor pătrunde în mintea ta. Ignoră-le, fără să te lupți să le alungi. Continuă să respiri și să repeți în sinea ta „unu” și, apoi „doi”, ele vor dispărea ușor dacă nu te încrâncenezi.
Fă exercițiul timp de 10 minute sau cât timp ți se pare confortabil. Ai nevoie de un ceas la îndemână, că să poți verifica timpul – nu folosi un ceas cu alarmă. După ce ai terminat exercițiul, rămâi în liniște câteva minute, la început cu ochii închiși, apoi cu ochii deschiși, pe măsură ce te întorci încet la starea obișnuită de conștiență. Mai acordă-ți câteva minute înainte să te ridici și să te întorci la rutina zilnică. NOTĂ: Benson recomandă să faci exercițiul o dată sau de două ori pe zi. El crede că digestia interferează cu respirația și sugerează să aștepți minimum două ore după ce ai mâncat.
Dacă se dorește o tehnică cu aplicabilitate directă asupra pielii, vă recomand Meditația în oglindă (5-5-5). Este un exercițiu foarte intim și profund, care te va ajuta să conștientizezi și să apreciezi adevărata ta frumusețe. Poți face exercițiul stând în picioare sau pe scaun, în fața unei oglinzi. Este important să fii nemachiată atunci când îl practici. Pe cât posibil, respiră profund pe tot parcursul meditației, așa cum ai practicat în exercițiile de respirație abdominală; Privește-te cu blândețe în ochi. La început, îți va fi probabil dificil să te concentrezi și nu vei putea fi atentă la ambii ochi în același timp. Privește-i pe rând și dă-ți voie să simți care este ordinea corectă pentru tine. Fii atentă la gândurile care apar în acest timp. După cel puțin 5 respirații profunde, îți poți relaxa și muta privirea în oricare alt punct din zona feței. Privește-te cu atenție și curiozitate, ca și cum te-ai vedea pentru prima oară. Este absolut în regulă dacă ai emoții!
Găsește cel puțin 5 calități ale feței și tenului tău (ochii, nasul, buzele, pielea, sprâncenele etc.); Dacă vrei să extinzi exercițiul și să găseșți alte 5 calități ale corpului tău, cu atât mai bine! Când te simți pregătită, privește-te din nou în ochi și spune-ți ție însăți, cu glas tare, de 5 ori: „Ești Frumoasă!”; Notează-ți într-o agendă ce ai simțit în timpul acestei practici, iar dacă ți-a plăcut, o poți repeta în fiecare zi.
Care este importanța rutinei de skincare și care sunt pașii de care să ținem cont?
Rutina de skincare este bazată pe cronobiologia pielii și pe ritmul circadian. Cronobiologia este acea parte a biologiei, ce se ocupă cu observarea și studierea fenomenelor fiziologice periodice și a modelelor comportamentale repetabile în cadrul organismelor vii, care se află continuu sub influența acțiunii unor factori externi: succesiunea anotimpurilor, rotația Pământului în jurul axei sale (noapte/zi).
Asta înseamnă că noi ne îngrijim diferit dimineața pentru întreaga zi și seara, pentru procesele fiziologice nocturne de la nivelul pielii și a întregului organism. Că avem o rutină de skincare diferită în anotimpul cald și alta în perioada rece.
Ca un reper general, produsele sunt în primul rând achiziționate pentru tipul de ten și condiția pielii de la momentul respectiv și îngrijirea de zi este bazată pe curățare – igiena feței, cu produs specific pentru față (nu demachiere care este diferită), un ser cu obiectivul principal de frumusețe, crema de zi potrivită ca ingrediente active și cu protecție UVA, UVB și lumina albastră. Seara aceeași rutină din pasul 1 și 2, însă crema are că obiectiv regenerarea, repararea.
Aceasta este o rutină care are la bază ritmul pielii. Completarea rutinei pentru față cu un produs pentru conturul ochilor, zona gâtului și a decolteului. Pe lângă rutina zilnică, mai este și rutină săptămânală, unde adăugăm o exfoliere și o mască. Este foarte important să nu distrugem mecanismul de apărare al pielii și să o sensibilizăm. Tot un specialist este în măsură să dea mai multe detalii și să personalizeze o îngrijire potrivită fiecărui ten.
Pe lângă îngrijirea topică este important să integrăm suplimente specific pentru piele sau diverse patologii acolo unde este cazul pentru că deja vorbim de tratare sau prevenție, nu doar de îngrijire și cosmetizare.
Cum să alegem cele mai potrivite produse pentru pielea noastră?
Recomandarea eficientă și cu succes real pentru pielea fiecăruia, este vizita la un specialist. Produsele potrivite vă sunt recomandate personalizat în urma unei anamneze și a unui diagnostic al tenului. O evaluare corectă, aduce după sine un plan corect și personalizat pentru îngrijirea acasă dar și a unui plan personalizat de tratamente în cabinet. De aceea Frumusețe 3D (corp – minte – suflet) implică, pe lângă fișa cosmetică și o consultație holistică (fișa de anamneză generală), un plan personalizat de tratament intern și topic, inclusiv suportul psihologic.
Consultația holistică are în vedere, pe lângă evaluarea facială, și evaluarea stării generale de sănătate, a stilului de viață și a nivelului de stres. Planul personalizat de tratament integrează schimbări în ritualul zilnic de îngrijire a pielii la domiciliu, frecvența și alternarea tratamentelor faciale, cât și schimbări pentru echilibrarea stilului de viață, toate necesare pentru obținerea rezultatelor pe termen lung.
Suportul psihologic este de un real folos, mai ales pentru persoanele care au o problemă patologică (acnee, rozacee, etc), situații în care apar și pusee de vindecare sau se stabilizează greu rezultatul, iar o pregătire psihologică pe termen lung și setarea corectă a rezultatelor previn dezamăgirea și neîncrederea în procesul terapeutic început.
Ce alte resurse (cărți, articole, bloguri, etc) ai recomanda cuiva care vrea să descopere mai multe despre piele si despre legătura pielii cu emoțiile?
Din păcate, încă nu există o literatură de specialitate, ci informații din domenii conexe – anatomie și dermatologie, psihologie, nutritive, diverse terapii alternative. Vă pot lasă două articole scrise pentru o afecțiune mult răspândită, acneea, în care cauzele psihoemoționale și impactul social sunt uneori minimalizate: „Tot ce e bine să știm despre acnee” și „Psihologia pielii”.