Drumețiile sunt cea mai plăcută formă de mișcare și relaxare și au numeroase efecte pozitive asupra corpului și minții. Timpul petrecut în natură ne deschide simțurile și ne poartă într-o altă lume, acolo unde natura te primește la ea acasă. Pentru că azi, 17 noiembrie sărbătorim Ziua Drumețiilor, vă prezentăm un proiect de suflet nouă: Via Transilvanica
Când respiri aerul curat de munte, în organism au loc niște modificări ce induc starea de bine, mintea se deconectează de la toate gândurile negative, problemele și stresul acumulat. Fiecare excursie/drumeție în natură reprezintă o experiență despre noi înșine în primul rând.
La început de octombrie, o parte din Echipa Techir a pornit la pas într-o frumoasă călătorie pe Via Transilvanica, alături de un grup deosebit format din:
- 14 femei cu dor de ducă
- Liana, profesoara de yoga plină de optimism și umor
- Mihai, ghidul experimentat și cunoscător a tot ce înseamnă Via Transilvania, deoarece el a fotografiat peste 1000 de borne de pe traseu.
Pasiunea pentru drumeții și natură ne-a purtat pe cărări însorite pictate în culori de toamnă. Diminețile răcoroase și apusurile înflăcărate ne-au adus aminte să mulțumim mai des naturii, să fim mai iubitori și recunoscători față de ea, să o îngrijim și să o protejăm așa cum facem și prin activitatea noastră la Techir.
Mama natură devine locul în care ne încărcăm cel mai bine bateriile fiecare dintre noi, iar drumul pe care îl parcurgem trebuie privit întotdeuna ca însăși destinația pentru schimbare, pentru o mai bună versiune a noastră.
Drumețiile au numeroase beneficii: pentru sănătatea inimii, îmbunătățesc echilibrul, te ajută să slabești, te scapă de insomnii și îmbunătățesc calitatea somnului, îmbunătățesc memoria și funcționarea creierului, diminuează stresul, te deconectează de la problemele de zi cu zi și multe alte beneficii.
Știai că o conexiune cu natura îmbunătățește sănătatea mentală și starea de bine?
Fie că admiri strălucirea spectaculoasă a unui apus de soare, fie că privești către un câmp de flori sălbatice, aceste scurte experiențe care te fac să te simți „uimit” în fața naturii, te pot face să te simți mai fericit și mai puțin stresat.
Despre toate acestea este și proiectul pe care urmează să vi-l prezentăm în acest articol scris cu ocazia Ziua Drumețiilor.
Via Transilvanica a luat naștere în anul 2018 și este proiectul asociației Tășuleasa Social, fondată de frații Tibi Ușeriu și Alin Ușeriu: „Este povestea drumului care unește, un drum curajos fiindcă ne face să redecoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firele de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate pentru că ne oferă șansa să facem cunoștință cu istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi, ca nație.„
”Drumul care unește” se întinde pe aproximativ 1400 de km, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin și te poartă prin locuri care îți taie respirația de cele mai multe ori, prezentându-ți o Românie autentică și o lume fără margini. Traseul se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare și poate fi făcut în mai multe săptămâni în totalitate, sau parțial în câteva zile. Fiecare zonă geografică sau istorică este o experiență unică, o sursă de energie, o poveste a locului, a oamenilor.
Călătoria pe Via Transilvanica este experiența reală și personală a fiecărui drumeț în parte, este o introspecție cu tine și gândurile tale, o conectare cu natura, cu firescul.
Via Transilvanica străbate șapte regiuni istoric-culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco‑Romana și Valea Cernei. Traseul se împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș‑Severin și Mehedinți. Fiecare kilometru este marcat de către o bornă din andezit având logo-ul VT și o sculptură unicat.
Via Transilvanica se transformă în traseul care se parcurge cu inima, în primul rând, cu ochii larg deschiși și devine povesta autentică a locurilor, oamenilor, peisajelor, mirosurilor dar și o terapie a gândurilor, sufletului, minții, un mindfulness necesar, o întâlnire cu sinele.
Acest proiect pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României și poate fi considerat fără ezitare ”cel mai amplu proiect de promovare turistică a țării noastre”.
Și pentru că un drumeț are nevoie de picioare puternice, odihnite și relaxate, din recuzita de drumeție a echipei Techir nu a lipsit crema antireumatica cu efect antiinflamator.
Iar săpunul tricolor l-am purtat cu noi, de-a lungul celor 100 de km parcurși, în semn de recunoștință pentru frumusețea României.
Via Transilvanica este povestea drumului care unește și cel mai cu sens proiect de viață realizat de tine, drumețule!
Cărări cu soare și voie bună!
Pentru mai multe informații, ce au fost inspirație și pentru acest articol, vă invităm să vizitați paginile oficiale Via Transilvanica: