Pentru o viață împlinită, poate ai nevoie din când în când și de escapade mai mici sau mai îndelungate. Avem norocul să trăim într-o perioadă din istoria umanității în care să călătorim e mai ușor ca oricând. Însă cum te asiguri că te bucuri cu adevărat de experiențele tale de călătorie? Am invitat-o pe Raluca Mureșan, ghid turistic internațional, să ne povestească mai multe despre bucuria de a călători și ce ne pot aduce aceste experiențe în viețile noastre.
Raluca Mureșan este ghid de turism național și internațional. Are licență de ghid în New York City, așa că viața sa se împarte între Europa și New York, locuiește în Germania și lucrează pe vas de croazieră fluvială ca director de programe pentru una dintre cele mai importante companii de travel din Statele Unite. Adoră să călătorească, să cunoascã oameni noi și sã se imbogătească cu informații și experiențe, dar și să împărtășească, la rândul ei, din ceea ce știe, mai ales când e vorba de locurile natale. Are o experiență de aproape 5 ani în presa națională și peste 2 ani în PR, acumulată în România. Scrie despre experiențele sale pe www.ralucalatoreste.ro.
Ce te atrage cel mai mult la idea de a călători? Ce anume îți oferă această experiență?
Cel mai mult mă atrage posibilitatea explorării unei perspective diferite, aflarea în detaliu a altor viziuni despre viață și despre fericire, în esență. Analizez fiecare loc pe care îl vizitez și încerc să înțeleg de ce lucrurile au fost făcute într-un anumit fel. De ce un anume stil arhitectural și nu altul, de ce un obicei anume, de ce o preferință culinară în detrimentul alteia, toate suprapuse fondului istoric și social, care și ele mă pasionează. Fiecare călătorie mă face să fiu mai umilă, mă găsește în admirație pentru ceea ce descopăr și oamenii care trăiesc acolo.
Care sunt locurile tale preferate din România, din Europa dar si din afara Europei?
Eu sunt originară din Transilvania, așa ca acolo e sufletul meu; pentru mine, Ardealul e cel mai frumos loc din lume, colțul meu de rai. Însă fiecare parte a României e specială și unică, prin trăsăturile diferite pe care le are. Din Europa, locul preferat e Portugalia, unde mă simt ca acasă e fiecare dată când revin, îi simt pe portughezi foarte asemănători românilor, calzi, calmi și foarte ospitalieri. Iar din afară Europei, locul preferat e New York-ul, fără doar și poate. E locul unde m-am maturizat, unde mi-am găsit motivație să țintesc cât mai sus și unde am înțeles ca sky is the limit.
Îți amintești prima călătorie care te-a făcut sã te îndrăgostești de explorat lumea? Povestește-ne despre ea.
E una dintre cele mai timpurii amintiri ale mele: o excursie la Cetatea Neamțului, alături de mama. Deși imaginile pălesc cu trecerea timpului, bucuria și împlinirea acelei călătorii au fost motorul fiecărei vizite făcute împreună în multe locuri ale lumii. Nu îmi mai amintesc decât vag scările parcurse, zidurile cetății, însă simt intens în suflet fiecare trăire avută de fetița mică ce explora lumea la 4-5 anișori, de mânuță cu mama.
Cum este sã fii ghid turistic?
A fi ghid este printre cele mai implinitoare și pline de satisfacții meserii. Ba chiar pot spune că este o vocație în sine: să poți aduna informații și apoi să ai talentul de a spune o poveste celor care ți-au încredințat unul dintre cele mai prețioase avuții – timpul lor liber pentru a vizita un loc, un oraș sau o țară. Pentru mine, a fi ghid în țara mea sau în orașul meu preferat, New York, este o onoare, căci astfel pot spune cele mai interesante povești, îi pot face pe ceilalți să se îndrăgostească de aceste destinații, îi fac să le vadă prin ochii mei.
Cum crezi că s-au schimbat tendințele de călătorie în ultimii ani?
Tendințele de călătorie evoluează și, deopotrivă, involuează. Prea mulți turiști au luat cu asalt orașe și atracții turistice doar pentru a face o poză pentru social media. Din păcate, post-pandemie, FOMO i-a trimis pe mulți într-o acțiune disperată de a călători cât mai mult, cât mai des și, de cele mai multe ori, superficial. Pe de altă parte, se prefigurează un altfel de călătorit: “JOMO”, opusul fricii de a rata ceva, bucuria de a te conecta cu locurile pe care le vizitezi, de a o face în liniște, intr-un pas lent, de a sta pur și simplu și a-ți da voie să simți locul, oamenii.
Cum se schimbă percepția asupra lumii după ce călătorești în multe locuri?
Atunci când călătorești cu adevărat, îți dai seama cât de mic ești, îți dai seama că adevarurile tale absolute nu au nicio importanță într-un alt colț al lumii și ca de la fiecare om, din fiecare ipostază, chiar ai ceva de învățat. Îți dai seama cât suntem noi de asemănători, cât de simplă și frumoasă e viața.
Ce impact au avut călătoriile asupra dezvoltării tale personale și culturale?
Călătoriile m-au șlefuit personal, cultural și profesional. Mi-au oferit posibilitatea de a privi lumea din alte perspective, chiar aș putea spune cu alți ochi. Lucruri foarte importante pentru mine, poate că nu există în alte părți sau nu au aceeași valoare și a trebuit să învăț să respect asta, deși n-a fost ușor. Călătoriile mi-au arătat care sunt valorile altor popoare, cum se raportează la familie, la bani, la nou. M-au ajutat să îmi îmbunătățesc felul în care interacționez cu oamenii și cât de mult prețuiesc conexiunile interumane. Și da, mi-au îmbogățit foarte mult cultura generală.